Как отправих покана към автора на “Болестта като път”? (интервю)

Защо го направих?

Какъв проблем ми помогна да реша?

Тази година започна много силно за мен. Силно във всеки един аспект на думата. По принцип съм изпълнена с любов и благодарност към всичко, което ме заобикаля, но в умните книги се казва, че се познава кога си достатъчно присъстващ в настоящето – тогава, когато живота те постави пред изпитание. Всеки може да е осъзнат по време на часа за йога, вкъщи с книгата в ръка, или на плажа под чадъра, гледайки морето. Истинската осъзнатост се познава по това как приемаш несгодите и уроците в живота. А те неизбежно идват и то не защото си лош, а защото това е единствения начин да вървиш напред – преодолявайки всяко малко и по-голямо камъче по Пътя.

И така някой горе реши да провери колко от това, които твърдя за себе си е истина.  В началото на годината, на гинекологичен преглед се установи, че имам 5 см многокамерна киста на единия яйчник и това далеч не е добре. Може да е доброкачествена, но може и да не е. Може да се отстрани, а заедно с нея и яйчника или пък и двата. Минах през буря от емоции – защо на мен, защо това, защо така? Плаках, страхувах се, обвинявах се  – точно половин ден. След това се взех в ръце и направих всичко онова, което усещах, че трябва да направя. Имах повече от месец до следващият преглед и освен да потъна в себе си – друго не ми остана. Точно в този момент отворих за първи път “Болестта като път”. Всичко подробно е описано в  „Трудно ли е да бъдем жени?“  и темата на тази публикация не е да го разкажа отново, а да обявя, че “виновникът” за така развилата се ситуация – д-р Рюдигер Далке, психотерапевт и международно признат автор, чиито книги и идеите заложени в тях се издават в хиляди тиражи, пристига за първи път в България на 25 ноември!

Той идва тук, за да проведе семинар за всички онези, които не “почиват на меката възглавница на случайността”, а имат смелостта да се вгледат първо в себе си. Там да търсят и изследват.

Ако някой някога ми беше казвал как прочетеното в една книга ще ми помогне – нямаше да повярвам. Но това беше отдавна и оттогава изтече доста вода. Убедена съм, че не съм единствена. Книгата е помогнала и продължава да помага на милиони хора по света, издадена е на 28 езика и дори и да не страдате от тежко заболяване препоръчвам горещо прочитането й. Ще проумеете алергиите си, настинките, главоболието, екземите и всички онези “дребни” и не дотам дребни неразположения.

След нея и особено когато видях на практика действието й, в ума ми започна да се оформя нещо. Не можех да го назова, но затова пък го облякох в думи и написах “Трудно ли е да бъдем жени?” Исках да стигне до колкото повече дами, да им помогне, да облекчи женските им страдания, да ги утеши. След като я публикувах, ми писаха толкова много от тях. Ако поне на една съм помогнала, това струва повече от мнението на всички скептици взети заедно.

Още нещо ме човъркаше обаче, не ми даваше мира и ме подтикваше към действие. Докато един прекрасен ден не се събудих сутринта и написах мейл. На д-р Рюдигер Далке.

Лучана  от България – с новоизлюпен блог и малко повече от 3 000 читатели (по последни данни на google.analytics), написа на д-р Далке – международно признат автор, чиито книги се разпространяват в десетки държави, а лекциите му учат младите немски медици да търсят отвъд болестта, колко безкрайно благодарна му е за книгата, колко много ми е помогнала и колко хубаво би било, ако има възможност да дойде тук в България.

Отговори ми веднага – немска работа. И не само, че отговора му беше мил и топъл, някак бащински, ами и вътре имаше няколко възможни дати с оглед неговия календар до края на годината.

Извиках от радост, толкова голямо беше вълнението ми.

Но стига повече за мен и моите емоции. Без да губя и минутка повече ви представям д-р Рюдигер Далке, който не само ще дойде в България, за да проведе един от неговите семинари,  но се съгласи да отговори на няколко въпроса специално за блога. Както се казва “ексклузивно” 😉

Добре дошъл в luchanas life, д-р Далке!

За мен е огромна чест да ви представя на тези, които не ви познават с цитат от вашата книга:

“Човек казва „Аз“ и под това разбира най-напред множество различни идентификации: „Аз съм мъж, германец, баща на семейство, учител. Аз съм активен, динамичен, толерантен, работлив, обичам животните, противник съм на войната, пия чай и съм любител готвач. И т.н., и т.н. Така идентификацията „аз съм активен и трудолюбив“ същевременно изключва „аз съм пасивен и мързелив“. Обикновено от дадена идентификация бързо се поражда и преценка: „Човек трябва да бъде активен и трудолюбив – не е хубаво да си пасивен и мързелив“. Независимо от това доколко се опитваме да подкрепим това мнение с допълнителни аргументи и теории, самата преценка си остава субективно убедителна.”

Кога разбрахте, че Вселената е нещо повече от това, което можем да пипнем с ръка, вкусим и помиришем?

Подсъзнателно винаги съм го знаел. Но откакто започнах да медитирам за първи път нещата започнаха да се проясняват. Това се случи когато бях на 11 години. Тогава разбрах, че нещата за мен никога няма да бъдат същите. И от онзи момент до сега съм в процес на търсене на просветлението.

В едно свое интервю казвате, че за да живеем пълноценно трябва да научим  “Законите на съдбата”. Какво имате предвид?

Законите на съдбата са правилата на живота. Първият и най-важния сред тях е законът за Полярността – той казва именно, че всичко в този свят има и друга страна. На всеки електрон съответства и позитрон. Там където има светлина, има също и сянка. Вторият най-важен закон е този за Резонанса. Най-общо казано това означава, че какво повикаш, такова ще се обади. Любовта привлича още любов. Живота резонира с нас спрямо това, което му изпращаме. И третият най-важен закон е този за Началото. Факта, че във всяко начало се крие корена на всичко. Във всяко едно семенце се съдържа потенциала на цяло дърво.

Да поговорим за развитието на науката. От техническа гледна точка обществото ни се развива с бързи темпове, но по-щастливи, по-здрави или по удовлетворени ли сме?

За съжаление, не вярвам да е така. Срещам се с много хора и виждам, че те са все по-стресирани и болни. Болести като рак, инфаркт, диабет вече са толкова широко разпространени. Огледайте се около вас. Колко наистина щастливи и удовлетворени хора от живота си познавате?

В книгите си често споменавате “принципа на Сянката”. Може ли да го изсветлите малко за нас? 🙂

Пример за принципа на Сянката  е феномена, че това, което започва толкова често с много гореща любов, завършва толкова често с много студена омраза. Или че почти всички политици, проповядващи мира в крайна сметка са заклеймени и убити и то много често от собствените си съграждани.

Как лекарското общество в Германия възприема вашите идеи? Официалната медицина прави ли стъпки в тази посока?

Да, има движение. С малки стъпки, но вървим напред. От няколко години обучавам млади лекари – натуропати. Семинарите ми също са официално признати. Това е добър знак и дава надежда.

Как поддържате вашият жизнен тонус и енергия така високи? 

Веган съм и следвам режима, който е описан в книгата ми “Peacefood” * (все още неиздадена в България). Правя т.н. “fasting” поне два пъти годишно, практикувам Тай чи и различни упражнения за тонус. Много обичам да пиша, а също и да чета вдъхновяващи книги. Медитирам всеки ден.

Много хора очакват с нетърпение семинара ви на 25 ноември. За кого е насочен той? Какво да очакваме от него?

Той е насочен към всички осъзнати хора, за които грижата за собственото здраве и това на тяхното семейство е от първостепенно значение. Те ще получат важни насоки за разкриване на истинските причини на болестта, ще заимстват практическите съвети и ще разберат как на практика да използват наученото.

Това е вашият първи път в България. Какво бихте казали на вашите читатели и последователи?

Много се вълнувам, че ще бъда в България за първи път и ще предам опита си на толкова много хора. Надявам се да ги вдъхновя колкото може повече, за да проумеят и разберат собствения си живот, да го направят толкова прекрасен, колкото те самите пожелаят. Ключа е във вярата и малко усилия в тази посока.

Д-р Рюдигер Далке ще проведе семинар на 25 ноември в София. Повече информация за събитието, промоционални билети и други подробности може да намерите тук.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.