Как карането на колело помага на децата в нужда? (Интервю)

Карай колело, подари добро

Днес ще ви разкажем за едно вдъхновяваващо велопътешествие (между Велинград и Охрид), посветено на майки и деца в нужда.

Организирана съвместно с „SOS Детски селища България“, инициативата „Карай колело, подари добро“ цели да привлече общественото внимание към център „Майка и бебе“ в град Габрово.

Крайната цел е набирането на  сумата от 15 000 лева, необходими за подобряването на материалната база на кризисния център и осигуряването на достоен живот на настанените там бременни, майки и техните деца.

Срещаме ви с главния виновник за осъществяването на благотворителната инициатива – Костадин Николов. Костадин ще пропусне почивката на море тази година и ще върти педалите на колелото цели 1000 км в пек и дъжд, за да направи нещо добро. Вижте защо го прави:

1.Разкажи ни накратко за себе си. Кой си ти и какво те вдъхновява?

Съвсем накратко – аз съм едновременно копирайтър, шут, ескимос, музикант, писател, дезодорант, пътешественик, елегантен монах и както един приятел шеговито се изрази – филантроп (ха-ха).

Коцето

Каквото и да правя, го правя с мерак. Понякога самата работа или създаване не Нещото ме вдъхновява и мотивира да продължавам да действам. Източник на вдъхновение за мен са различни личности – спортисти, хора на изкуството, бездомници, познати и непознати, млади и стари. Всеки човек е вдъхновяващ, като някои просто ти напомнят, че не трябва да ставаш като тях.

2. Би ли могъл да се върнеш към момента, когато реши да стартираш кампанията? Какво си мислеше тогава?

Отивах на работа и в слушалките ми гърмеше песента „Bad Things” на Wednesday 13. В припева се пее „Искам да ти се случват лоши неща“ и понеже това е една доста иронична песен, се зачудих как ли щеше да звучи, ако можехме малко да променим текста. Вместо да променям текста, ми хрумна идеята да направя нещо добро за другите. Веднага навързах тази идея с плановете ми да попътувам с велосипед в Македония.

След това започна една дълга поредица от разговори, имейли и обаждания, която в крайна сметка постави началото на цялата организация на кампанията „Карай колело, подари добро“.

3. Защо точно тази кауза?

Защото ми е пределно ясно, че огромна част от центровете за настаняване като този в Габрово са в окаяно състояние. Защото всички сгради предоставящи социални услуги са толкова амортизирани, че те е гнус дори да ги погледнеш. В същото време някои хора са били достатъчно големи каръци, за да им се наложи да живеят там по една или друга причина. Никой не заслужава да спи в стая, чиито прозорци не се затварят.

Никой не заслужава върху леглото му да тече вода от лошия покрив.

Редно е не само да мрънкаме и да се възмущаваме, но и да започнем да променяме нещата, които ни дразнят и не ни харесват. Ние сме промяната!

4. Защо с колело в Македония?

След като веднъж си прочел тетралогията на Димитър Талев „Железният светилник“, не може да не ти се прииска да видиш тези места с очите си. От кажи-речи две години съм си поставил за цел да обиколя Македония с колело. Ето, че този момент настъпи и вече нямам търпение да завъртя педалите.

колело

5. Какво ни носи „подаряването на добро“? Защо (ти лично) го правиш?

Ще цитирам Талев и ще кажа, че „човек не бива и не може да живее само за себе си“. Моята лична причина да го правя е защото ми е писнало от хора, които мрънкат, че „от тая държава нищо не става“. Напротив, от глупаци като тях нищо не става. Със своя цинизъм и негативизъм тези същите са убили повече възможности и мечти, отколкото хора са загинали през двете световни войни.

Смятам, че хората по природа са добри, но им е нужно съвсем леко побутване, за да се обединят около дадена кауза. В случая се надявам аз да съм този, който да ги увлече, за да започнат да правят добро. Надявам се да дам един добър пример и малко по малко да започнем да осъзнаваме, че ако искаме да живеем в цивилизована страна, трябва ние самите да я направим такава.

Има много работа във всяка една сфера на обществото. Тази работа няма да я свършим само ние, а ще я наследят и нашите деца.

Затова смятам, че е редно първо да се погрижим те да растат в адекватни за 21-век условия.

Карай колело, подари добро
6. Кога започва велообиколката и как да следим пътешествието ти?

Съвсем случайно звездите се наредиха така, че пътешествието започва в Деня на детето – 1 юни. Първата крачка ще бъде отсечката между Велинград и Гоце Делчев. Нея, както и всички останали дни, може да следите на сайта на кампанията, нашата Facebook страница, Instagram , както и на личния ми профил във Facebook.

Щастливците не карат колело?

Освен всичко друго, Костадин наскоро представи първата си книга – „Щастливците не карат колело“. В нея той разказва за забавните си пътешествия (с колело, разбира се) до Германия и обратно. Само ще загатнем следното:

„По време на пътешествието си Костадин е всичко – и ларж, и скръндза, и забавен, и малко нелеп (и не го е срам да си признае), а понякога само му се иска да не умре, защото карането на колело в продължение на 2300 км не било айляк като на клипчетата в интернет.“

Карайте колело, правете добро и бъдете щастливи!

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.