Как да ставаме по-успешни с всеки изминал ден?

5/5

В интернет може да се намерят всякакви наръчници за това как да изваяме страхотно тяло, как да натрупаме мускулна маса, как да се храним по-добре. Истината е, че ние често знаем тези неща. Знаем кое е здравословно, знаем че имаме нужда от спорт, знаем кои вредни навици трябва да преустановим. 

И все пак,  когато се огледаме,  виждаме дебели хора. Хора, чиято физическа активност последно е била преди 35 години в часа  по физическо и такива, които с радост похапват боклучава храна, която дори и кучетата, на които подхвърлят остатъци,  не искат. 

Но тази статия не е за затлъстяването. Тя е за успеха. Но какво общо има успехът с хранителните ни навици,  се пита в уравнението? Общото сме ние. Защото ние сме част от уравнението. 

Истината е, че всеки един от вас знае как да бъде успешен. Да, на някой някои детайли се изплъзват, други не са уверени, трети просто не знаят откъде да започнат, но масово хората искат просто да станат успешни от утре и тук нещата отиват в грешната посока. 

Опитвали ли сте се да направите плочки на корема си,  да отслабнете малко или пък да изваяте тяло като на някой прекрасен модел, актьор или фитнес гуру. Или поне да сте на 5% от това. Всеки някога е полагал някакви опити в тази посока и знаете, че дори и след 3 месеца тренировки,  ефектът е почти нулев. Може да се усети леко, но реално не се забелязва. Да, премествате една дупка на колана в правилната посока, по-бодри сте, по-енергични, стегнати, но все пак сте далеч от резултата, а тортите и спокойният живот са само на 1 ръка разстояние. Или дори по-малко. И след като полагате усилия всеки ден, но не напредвате, е много лесно да се върнете към старите навици. Особено ако дойдат празници, отпуска, заболяване или нещо друго – спираме за кратко с тормоза и малко се отпускаме. Иииии …край. Отпускането става безкрайно. 

Когато искаме да сме по-добри в нещо  или, както казваме, да сме успешни, независимо дали става дума да сме успешни родители, бизнесмени, кариеристи, инвеститори, програмисти, доктори или шпакловчици,  ситуацията е абсолютно идентична. Но решението на всички проблеми се крие в ученето. 

Какво правя аз?

Имало е етапи от живота ми,  когато съм смятал, че всичко ми е ясно и карам по инерция. Няма нещо в дадена област, което да ме изненада. И наистина е било така. Но за щастие светът се променя и с него и областта,  в която съм уверен. И понеже съм си избрал технологичния сегмент,  при мен нещата се променят всеки ден. Ако проспя 1 година, ще съм изостанал с 5 години. 

Понякога наваксването е бързо и лесно, защото имам фундамент. Понякога е болезнено и бавно, защото съм изпуснал цяла нова вселена от концепции, които първо трябва да осмисля, после да изуча и накрая да вплета в ежедневието си, за да ги овладея. 

В последните няколко години съм предприел изключително крайна мярка, за да съм в кондиция. Тя включва игнориране на всички разсейващи фактори. В това число ходене по барове, ресторанти, безсмислени събития и събирания, филми и всякакви други активности, които крадат от времето ми, но не ме надграждат интелектуално или по друг начин. Звучи крайно, знам. Свикнали сме с всякакви времегубки занимания, които сякаш осмислят живота ни, но често това са дейности от типа “да минава времето”. 

Имам познати, които са се посветили на фитнеса и тяхната програма странно много прилича на моята. Избират да спят, вместо да прекарат време в някой бар до сутринта. Защото утре ще са неадекватни, ще са загубили не само вечерта и съня си, но и следващия ден, а и мускулна маса. Тоест,  щетата е много по-голяма отколкото изглежда. 

През времето, освободено от безсмислени дейности, имам възможност да се надграждам като за целта чета и минавам курсове в посоката, която искам. Опитвам нови неща, научавам ги, тествам ги и след това ги прилагам в ежедневието си. Тези нови неща са в различни посоки – инвестиране, програмиране, технологии, дори строителство и интериорен дизайн. Всичко това има пряка връзка с моите интереси и плана ми за развитие в бъдещето. 

Когато четох книгата “Атомни навици”,  тя много добре описва принципа ми на развитие. В книгата се твърди, че всеки ден трябва да ставаме по-добри в желаната област с 1%. Е, аз процента не го изчислявам, но ако всеки ден научавам нещо в областта, в която имам желание да се развивам, това означава, че след 1 година ще знам 365 неща повече. Което е една добра цифра. 

Пиша това, тъй като в последно време чувам много хора да казват:  “Аз съм вече на 40, късно ми е да уча език” или “Ако се бях сетил да стана програмист преди, сега щях да си оправя живота”. Любимото ми е “Трябваше да инвестирам, когато бях на 20, а сега вече на 40 няма закога”. Истината е, че ако имате желание,  дори и на 40 или дори 50,  можете да научите каквото пожелаете на малки стъпчици и да постигнете успехът, който желаете. 

Ето ви пример. Ако искате да станете програмист  и всеки ден отделяте само по 1 час от времето си, за да научите по 1 конкретно нещо на въпросния език, след 1 година ще програмирате свободно. Мой много близък приятел преди време си взе отпуск от работата, където  работехме като роботи по 8-10 часа всеки ден и на въпросът къде ще почива, той каза:   “Няма да почивам, ще уча CSS”. И се заключи вкъщи една седмица и не правеше нищо друго освен да си играе да намества блокчета в страници и да прави така наречения фронт енд на уеб сайтове. Започна от 0 и стигна дотам, че е правил фронтенда на някои от най-големите сайтове в страната, при това само месец след своя творчески отпуск. Той просто компресира онази 1 година с малки стъпчици в седмица, като всеки час му беше онази малка стъпчица напред. 

Но вие много добре знаете тези неща. Знаете какво се иска от вас, за да постигнете нещо. И знаете, че ако го започнете днес, ще има шанс да постигнете много след 1 година,  отколкото ако никога не го започнете. Въпросът е – готови ли сте да платите цена? Докато си отговаряте на този въпрос,  гледайте хората около вас и когато видите някой да прави шпагат, да управлява десетки имоти, да инвестира на борсите, да е експерт в областта си, да свири добре или нещо друго, което прави съвършено – знайте, че този човек не е стигнал там с една крачка и всеки ден е правил стъпки към целта. Вероятно вие виждате този успешен човек като  на финала – достигнал своята цел. Но той може би още е само на средата на пътя…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp