Как да станем мъдри родители като посрещнем своите нужди

5/5

Какво трябва да знаят родителите, за да запазят брака си жив и силен, за да дадат най-доброто на децата си като родители? Ето няколко основни принципа:

1. Продължете да живеете! Животът не спира, щом се появи бебето.

Може да забави темпото си за няколко седмици, но в никакъв случай не спира напълно. Когато мъжът и жената станат майка и баща, те не спират да бъдат дъщеря и син, брат или сестра, нечии приятели. Различните социални роли, които са били значими за вас преди раждането на бебето, трябва да продължават да бъдат значими. Заслужава си да продължите да поддържате тези отношения и да се грижите за тях. Бъдете гостоприемни и поканете младите баби и дядовци и приятелите си, колкото може по-скоро, след като нещата се поуталожат.

2. Излизайте на срещи с вашия съпруг/съпруга.

Ако преди раждането на бебето сте излизали всяка седмица, продължете да го правите и след раждането. Ако пък досега не сте го правили, значи сега е моментът да започнете. Не е задължително да ходите на скъпи ресторанти или късни нощни заведения, но поддържането на свежестта във вашата връзка ще доведе до поддържане на емоционалното здраве на цялото семейство.

3. Запазете милите жестове на любов, които сте правили един към друг преди.

Ако сте правили някакви мили жестове един към друг, преди да се роди бебето, продължете с тях. Ако татко е купил бебешки играчки, защо да не купи и цвете за мама? Идеята тук е проста. Милите жестове на любов, които са правили брачната ви връзка специална преди раждането на бебето, трябва да се запазят и след това.

4. Намерете време за вас двамата.

В края на всеки делничен ден отделете поне 15 минути за съпружески разговори с партньора си за случилото ви се през деня. Този прост жест дава на децата осезаемо усещане за съюза на родителите им и удовлетворява една от най-големите им емоционални потребности – необходимостта да са сигурни във взаимната любов на мама и татко. Когато децата усещат хармония в брачните отношения, целият дом прелива от любов и стабилност.

Ето някои предложения, които могат да ви помогнат да въведете и поддържате своето време за лични разговори: Опитайте се да го правите от понеделник до петък и изберете час, който ще може да спазвате относително последователно. Приемете тази практика като уговорка, която не подлежи на отмяна, постарайте се да си осигурите време, в което никой не ви прекъсва. Това означава да пуснете телефонния секретар и да сложите мобилните си телефони в тих режим. С времето, когато вашето бебе поотрасне, го оставете да си играе с неговите играчки, докато мама и татко си говорят. Показването, че вашият брак е приоритет, като демонстрирате любовта си един към друг, е дар на любов, който вашите деца разбират интуитивно, оценяват и се чувстват защитени.

5. Уточнете какви са очакванията ви един към друг, преди да дойде бебето.

За новите родители първите няколко дни след появата на бебето у дома са най-трудните, просто защото всичко е ново и неотиграно. Всяка двойка от само себе си е намерила своя формула за разпределяне на семейните отговорности преди бебето, но какво става след това? Ако това е първото ви дете, трябва да разберете как ще ви подействат различните звуци, които бебето издава, или как ще по­влияе неговият плач на вашите следродилни емоции. Добавете тези фактори към предизвикателствата с храненето на бебето, неговият сън и бързо ще откриете колко стресиращи могат да бъдат първите няколко седмици.

За да се сведе до минимум стресът, който появата на бебето може да причини в един нормален дом, е добре родителите да отделят време преди раждането на бебето, за да се разберат какви са техните очаквания един към друг. Всеки трябва да знае за коя домакинска дейност отговаря. Кой ще се грижи за пералнята, готвенето, пазаруването, пускането на прахосмукачка, бърсането на прах и кой ще стане да вземе бебето за нощното хранене?

Това може да изглежда като незначителен списък със задачи в този момент, но ви уверяваме, че тези домашни задължения не са така незначителни след появата на бебето. Отделете известно време и разгледайте списъка „Кой какво прави?“ по-долу. Отбележете кои кутийки са задължение на татко и кои – задължение на мама. Имайте предвид, че ще имате роднински посещения, така че е честно „таксата“ да се види бебето да е помощ у дома.

За книгата: „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“, Гари Езо, д-р Робърт Бъкнам, издателство: „Изток-Запад“

Забележителният педиатър д-р Робърт Бъкнам и съавторът му Гари Езо са двама от водещите световни експерти по хранене и сън на бебето. В това пето преработено издание авторите осъвременяват своя революционен метод, помогнал на повече от 6 милиона родители в 50 държави по света да отгледат здрави и щастливи деца.

Книгата е нещо повече от наръчник за оцеляване през първата половин година на новороденото. Това е практическо ръководство за естествено синхронизиране на времето за хранене, времето за сън и времето за бодърстване на бебето с живота на цялото семейство. В книгата всеки родител на новородено ще открие:

  • как редът и стабилността са най-добрите съюзници на метаболизма и добрия сън на бебето и какви са предимствата на следването на биологичните особености на новороденото;
  • как реагира бебето на здравословния режим и какво става при липсата на такъв
    каква е еволюцията на концепциите за хранене и защо родителски насоченото хранене дава отлични резултати;
  • как да се справи с коликите, рефлукса и други проблеми и кои са необходимите бебешки аксесоари;

Представен е един балансиран подход, който взема предвид както индивидуалния характер на детето, така и физиологичните му нужди, без това да е за сметка на майката и на цялото семейство. Философията на авторите е, че едно бебе може да расте щастливо и спокойно само ако се отглежда в добра родителска среда. Ето защо нуждите на останалата част от семейството не бива да се пренебрегват. Предложеният подход е достатъчно гъвкав и практичен, за да може всеки родител да го адаптира според темперамента на своето бебе и личната си философия за отглеждане на детето, за да изгради един добър режим. Доказателство на неговата приложимост и ефикасност са многобройните родителски отзиви в различните форуми и електронни книжарници. Книгата се радва на непрестанен интерес и активен пазар вече повече от 20 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp