Как да се подготвим за евакуация в случай на нападение от Русия? 

5/5

Вероятно си мислите, че никога няма да ви се наложи да съберете целия си живот в една раница и един куфар и да бягате от руска инвазия. Същото са си мислили и нашите комшии в Украйна. Затова ви споделяме тази статия, защото е по-добре да си подготвен и да не се случи, отколкото да не си и да си изненадан. 

Накъде да бягаме?

Всеки сам може да прецени накъде да бяга спрямо езиците, които владее, къде има познати и роднини и къде вероятно няма да има инвазия. Последното е абстракция, защото войната може да стигне навсякъде, но все пак може да се прецени къде е по-безопасно. Нека обобщим – турскоговорящите е логично да потеглят към Турция. Всички останали могат да потеглят към Гърция, Македония и Сърбия. Румъния не е вариант, защото именно оттам ще влизат руснаците, както и по вода. Колкото по на запад стигнете, толкова по-добре. Ако можете да стигнете до бреговете на САЩ, ще сте в най-голяма безопасност. Нали знаете – САЩ никога не правят войни на своя територия. 

Пари

Когато танковете тръгнат по родните пътища, ще имате нужда от пари в брой. Тъй като сте решили да се спасявате в друга държава, вероятно трябва да помислите за пари в евро и долари. Левовете няма да работят тогава. Ако обаче имате много пари, не е добра идея да пътувате с пачки или кюлчета злато, защото можете да бъдете обрани. Да, добре е да имате пари кеш за бързо разплащане, злато за конвертиране в пари в бъдеще. Но големите суми е добре да ги прехвърлите от вашата банка, която скоро може и да я няма, към друг тип активи – акции на американски компании, криптовалута. Трикът в този тип активи е, че ако си купите акции от компания на над 100 години базирана в САЩ, е много вероятно след войната тя все още да е там, а вашите пари да са защитени. С криптовалута пък можете да пренасяте неограничено  количество пари през граница само в една флашка или просто да ги държите в онлайн платформа и да теглите откъдето поискате. Разбира се, тук рискът е, че криптовалутата не е много ясно дали ще я има при определен конфликт и дали цената и няма да се срине, така че да загубите всичко. Тук рискът е много голям, но… същото важи и в обратна посока. 

Документи 

Ние сме свикнали да пътуваме в ЕС само с лична карта, но когато бягате от война не знаете къде ще ви отвее вятърът. Например, решили сте  да бягате към Гърция, но скоро се налага да бягате и оттам и се озовавате на кораб към Канада който ви е качил от мароканско пристанище. Накратко – извадете си международен паспорт. За бебетата и децата също.

Снимайте си всички документи и дръжте снимки на документите в телефона си. Важно е всеки член на семейството да има целия набор от документи в своя телефон в случай на нужда. 

Хубаво е да вземете и други лични документи, нотариални актове, защото е възможно агенция по вписванията да не може да възстанови загубените архиви. Е, възможно е и имотите ви вече да не съществуват, когато (ако) се върнете, но все пак е важно. Десетина листа няма да ви натежат. 

Храна

Вземете храна, която може да ви осигури нужната дневна дажба от калории и може да издържи неограничено време без да се развали на студ и жега. Не е важно да е вкусно, важно е да избутате, докато стигнете друга цивилизация. Количествата трябва да са съобразени с това, което можете да носите и това, от  което ще имате нужда, за да оцелеете. Консервите и бисквитите са добра опция. И имайте предвид, че ще се погладува малко. Няма как. Но вземете вода в по-големи количества и манерки, метални бутилки, в които да можете да си наливате вода от всяка точка по вашия път. 

Лекарства

Тях често ги забравяме, но те ще са най-сложни за набавяне. Трябва да имате от всичко по много – противовъзпалителни и обезболяващи, антигрипни, такива за хроничните ви заболявания, поне няколко широкоспектърни антибиотика, витамини (защото храната само на бисквити е изморяваща) и всички лекарства, които ви трябват, ако имате хронично заболяване. За диабетиците инсулинът трябва да е достатъчен за месец или повече напред. Защото това може да им коства живота. 

И да не забравяйте превързочни материали и дезинфектанти. Раните и нараняванията ще да част от това пътешествие в бягане от агресора. 

Дрехи 

Дрехите ви трябва да са съобразени не с модата, а с това дали ще можете лесно да спите с тях на земя, на пясък, на пода в някой контейнер. Независимо дали е лято и какъв е полът ви е добре да сте с дълги ръкави и дълги панталони, кубинки или друг тип планинарски обувки и здрави дрехи, които носят на мръсотия и не са лесни на късане и протъркване.

Багаж 

Куфарите  са добра идея, но те са удобни,  ако бягате навреме с нормален транспорт. Ако бягате панически,  трябва да имате една раница с най-важното. Куфарите ги приемете за бонус. Но ако ги загубите, в раницата трябва да имате всичко  най-важно.

Дестинация

Трябва да имате крайна дестинация – град, село, дори точен адрес,  ако е възможно. По-малките населени места далече от военни бази са по-добър избор, но  всеки от семейството трябва да знае къде отива.  Вероятността да бъдете разделени е много голяма и един от начините да се съберете е,  ако имате крайна цел, до която да достигнете,  независимо колко време ще ви отнеме. Ако просто бягате, може съпругът да се озове на Гибралтар, а жената и децата в Канада. И при липса на комуникация никой да не знае къде е другият и накъде  да поеме. Разбира се, интернет ще улесни това, но все пак да приемем, че нямате и достъп до мрежата за продължително време по обясними причини. 

Кога да бягате?

Никой не иска да бяга и никой не вярва , че ще трябва да бяга. Но и на украинците не има се вярваше допреди дни. Най-добрия момент за бягство  е,  ако чуете,  че руски агресори нападнат която и да било граница или част от страната. Няма нужда да чакате да видите танкове по улицата. Видите ли ги, ще е вече твърде късно. 

Контакти 

Вземете всички контакти на приятели зад граница и телефоните и адресите на посолства на всички ЕС държави там, където отивате. Ако няма Българско посолство, всяко друго на страна членка на ЕС е ваше посолство. Но ако не знаете телефоните и адресите им няма как да поискате помощ. 

Тази статия изобщо няма претенция за изчерпателност. Но може да ви накара да се замислите и да бъдете готови. Бъдете внимателни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp