Носи ли ми радост? или Как да организираме дома си

Историята на създаването на империята на Мари Кондо за организиране на дома

Бестселърът на минимализма „Магията на подреждането” от Мари Кондо е смесица от лична история, житейска философия, стратегии за подреждане на дома и съвети за сгъване на дрехи. Той се появи на американския пазар в края на 2014 г. Оттогава книгата е вдъхновила милион и половина американци (чийто брой постоянно се увеличава) с прекалено много вещи да съберат смелост и да ги изхвърлят. В световен мащаб досега са продадени повече от четири милиона копия.

Базовият принцип на метода е да пазим само нещата, които ни „носят радост”. Подреждането и разтоварването от вещи не е просто изхвърляне на боклуци. Кондо се опитва да научи хората, че запазването само на вещи, които носят радост, е екзистенциално и преобразуващо. Другата главна стратегия на Кондо е да смекчи болката от раздялата чрез ритуал, с който почитаме и се сбогуваме с вещите, а не просто нескопосано да ги наблъскаме в чували.

Браво на Кондо за това. Макар че мнението й относно освобождаването от книги ми се струва почти варварско. Според нея все още непрочетените книги се категоризират като такива, които никога няма да бъдат прочетени, а вече прочетените книги не бива да се пазят за повторно четене.

Статия в списание „Ню Йорк“ започва така: „Физическото присъствие на Мари Кондо напомня повече на снежинка, отколкото на човек от плът и кръв”. Трийсетгодишното миньонче Кондо е магьосник в подреждането и притежава обаятелно и все пак авторитетно излъчване. Още като дете сериозно се захваща с това начинание. „Прекарала съм повече от половината си живот, мислейки за подреждане”, пише тя в книгата си. Известно време е била и помощник в шинтоистки храм – редовна практика сред японската младеж. Може би по-подходящото сравнение за нея не е със снежинка, а с решителна млада героиня от филм на Миязаки, която всеки ден се стреми магически да почисти света. Според статията, когато Кондо преполовила двайсетте си години, нейната консултантска агенция вече имала толкова много клиенти в списъка на чакащите, че по тяхна молба написала „Магията на подреждането” в рамките на три месеца. Това било приказното начало на впечатляващия бестселър на Кондо.

Съществува и по-земна версия на историята, която може да се открие в японското списание „Шин-Бунка”. През 2010 г. предложението за книга на Кондо взело първа награда на издателския курс за обучение „Как да напишем бестселър, който ще се обожава десет години”. В журито бил Томохиро Такахаши, редактор в „Сунмарк“, издателство за бизнес и самопомощ в Токио, което се отличава със своите бестселъри и всеотдаен редакторски подход. Такахаши заложил на печелившия кон с бъдещата книга на Кондо, от която тя не била написала дори думичка. Мари била абсолютно начинаеща в писането, но Такахаши си казал: „Ще я дават по телевизията и ще стане известна“. („Почувствах, че от нея струи някаква мистериозна енергия, която не бях срещал при други хора“, споделя той за „Шин-Бунка“.) Работили в тясно сътрудничество в продължение на осем натоварени месеца. Предположението на Такахаши се оказало вярно. Начинаещата писателка станала телевизионна сензация, като започнала с подреждането на дома на известен комик. Книгата се продавала добре с помощта на хитра интернет кампания, а непосредствено след цунамито през март 2011 г. (което според Такахаши хвърлило ярка светлина върху важните неща в живота) продажбите били направо феноменални. Все пак, както „Сунмарк“ отбелязва на своя уебсайт с нотка на културна гордост, домовете в Япония са компактни, затова те често са чисти и подредени. „В Япония повече от където и да е другаде подредеността е не толкова добродетел, колкото житейска философия“, съобщава статията в списание „Ню Йорк“.

Kondo_Marie

19 стъпки, с които да въведете ред в дома си завинаги

Мари Кондо е лайфстайл знаменитост, която притежава чудотворната способност да помага на хората да въведат ред в домовете си завинаги. Тя е написала две книги, едната от които е „Магията на подреждането“, и дори си е заслужила място сред стоте най-влиятелни личности на списание „Тайм“ за 2015 г.

Кондо помага на своите клиенти и читатели да подреждат домовете си по метода „КонМари“, който тя усъвършенства още откакто е била японска тийнейджърка с мания за подреждане.

Какъв е ключът ли? Пазете само нещата, които ви „носят радост“ или ви карат да се чувствате добре. Според Кондо, ако нещо в дома ви не ви носи радост, трябва да му благодарите за работата, която ви е свършило, и да се отървете от него.

За да разберете как да прилагате техниките на Кондо, вижте тези 19 лесни стъпки за прилагане на метода й.

 1. Мари Кондо вярва, че трябва да прочистите дома си от всичко, което не ви носи радост. Като разчистите всичко наведнъж, „можете чувствително да промените умствената си нагласа“.
 2. Преди да започнете с чистенето, си представете как искате да изглежда вашият дом и вашият живот. „Мислете в конкретна насока, за да можете ясно да си представите какво би било усещането да живеете в подреден дом без излишни вещи“, пише тя в „Магията на подреждането“.
 3. Във втората си книга Кондо отбелязва колко е важно да си създадете ваше собствено дзен място, без значение дали това ще е спалнята, кухнята или ъгълът на някоя стая. Това място ще ви прави щастливи и ще ви дава енергия.
 4. За да започнете с подреждането, съберете на едно място всички еднотипни вещи от цялото жилище, било то дрехи, книги или тенджери и тигани, и докоснете всеки предмет поотделно. Запитайте се дали ви носи радост.
 5. Всичко, което не носи радост, се изхвърля. Ако дадена вещ ви радва, Кондо казва, че „ще усетите прилив на енергия.“
 6. Разчиствайте в правилния ред. Започнете с дрехите, след това книгите, всички видове листове и документи, различните дреболии и чак накрая предметите със сантиментална стойност. Докато стигнете до вещите за спомен, вече ще сте се настроили на вълната на Кондо.
 7. Не понижавайте дрехите си до домашно облекло. Ако няма да носите някоя тениска, я махнете. Кондо сравнява домашните дрехи с патерица, която ни помага да задържим това, от което би трябвало да се отървем.
 8. Навик ни е да пазим и неща, които мислим, че може някога да ни потрябват. „Повярвайте ми, никога няма да потрябват – пише Кондо в последната си книга. – По-добре ще ви е без тях.“ Ако все пак ви потрябват, можете да си купите нови, които ще ви носят радост.
 9. Също така не си правете труда да складирате сезонни дрехи. Според Кондо веднага щом изчезнат от погледа, си отиват и от съзнанието и ги забравяте.
 10. Ако ви е трудно да изхвърлите нещо, помислете защо сте привързани към него? Купували ли сте рокля, която никога не сте носили? Благодарете на предмета, задето ви е служил в живота, и продължете напред.
 11. Отървете се от всичко ненужно, преди да започнете да мислите за места за съхранение. „Щом се научите да подбирате притежанията си както трябва, ще ви останат само тези, които идеално ще се побират в пространството, с което разполагате в момента.“
 12. „Експертите по съхраняване на неща са вещомани“, пише Кондо в първата си книга. Вместо да купувате разделители или да прилагате най-новите техники за нареждане, бъдете честни със себе си и първо се отървете от всички ненужни вещи.
 13. Кондо твърди, че след прилагането на нейния метод всичките й клиенти са стигнали до момент, в който „изведнъж са знаели точно какво количество е достатъчно“. Тя го нарича „точния момент на прищракване“, след който никога вече няма да се върнете към старите си навици.
 14. Щом подберете дрехите, които ви носят радост, е време да ги сгънете и приберете. Кондо смята, че сгъването трябва да е основен метод за съхраняване, и сгъва всички дрехи в идеално оформени правоъгълници, които могат да стоят изправени в шкаф.
 15. Техниките за вертикално подреждане ще предпазят дрехите ви от намачкване. Също така ще можете да виждате всяка една дреха в шкафа.
 16. Ако имате много чанти, най-добрият метод за съхранение е да ги слагате една в друга. Дръжте кожени чанти в кожени и платнените чанти – в платнени.
 17. Създайте си навика всеки ден да изваждате всичко от чантата си, след като се приберете у дома. „Определете място на съдържанието на чантата“, настоява Кондо. С този навик ще позволите на чантата да си почине и никога няма да губите важни документи или разписки.
 18. Недейте веднага да складирате новите си покупки. Махнете им етикетите и опаковките незабавно. „Приканвам ви да се въздържате от трупане на неща в излишък – пише Кондо. – Мисля, че чак когато разопаковате нещо, можете наистина да го наречете свое.“
 19. Нека си го признаем – методът „КонМари“ е колкото предизвикателен, толкова и променящ живота. Но във втората си книга тя пише да не се напрягаме прекалено много заради него. Починете си, ако сте напрегнати, и запомнете, че „дори и да се провалите, къщата ви няма да гръмне“.

Konmari Drawing 1 (c) Natsuno Ichigo

Поддържане на домакинството: японското изкуство за подреждане на дома

Не минава и ден без поредния наръчник за самопомощ. Когато ми кажат да направя нещо, което обещава да промени живота ми, обикновено не обръщам внимание. Но една приятелка наскоро ме убеди да прочета „Магията на подреждането“ на Мари Кондо (японски професионалист в сферата на подреждането на дома), след като й казах, че имам проблем с разчистването на дома си. Подобно на много други хора, и аз пазя неща, които е малко вероятно някога отново да използвам, и се опитвам да държа всичко под контрол с обичайните техники за складиране. Но според експерта по разчистване на дома Мари Кондо отговорът не е в складирането. Тя ни приканва да обръщаме повече внимание на вещите, а не на наличното място за съхранение, и да пазим само вещи, които ни носят радост. Като приложим това мислене, ще преобразим жилищата си. „Когато напълно подредите пространството си, преобразявате обстановката около себе си. Промяната е толкова осезаема, че имате чувството, че живеете в напълно различен свят.“ Ако това ви звучи примамливо, съм ви приготвила отбрани моменти от мъдростта на Кондо.

Носи ли ви радост?

Методът „КонМари“ (създаден от Мари Кондо и кръстен на нея) се състои в това да прегледаме всичко, ама наистина всичко в дома си и сериозно да се запитаме кое наистина ни носи прилив на радост. Ако не го прави, тогава си отива…

Хвърляй, хвърляй, хвърляй

Методът да пазим само това, което ни носи радост, означава да изхвърлим доста неща. Според Кондо средното количество изхвърлени вещи от нейни клиенти е двайсет-трийсет 45-литрови торби за двучленно семейство, а за тричленно се доближава до седемдесет торби. Тя споменава един случай за двойка, която изхвърлила 200 торби.

Отнасяйте се добре с чорапите си

Каквото и да мислим за хората, които си общуват с неодушевени предмети, това е част от чара на книгата. Според метода трябва да се отнасяме с уважение към притежанията си. Кондо е направо ужасена от начина, по който някои от клиентите й се отнасят с чорапите си. Те ги навиват на топка или здраво ги връзват (опааа!). Чорапите ни служат вярно и трябва да се отнасяме с тях по-добре, казва тя, затова е нужно да бъдат внимателно сгъвани и оставяни да си почиват след добре свършената работа.

Разпределяйте по категории, а не по стаи

Когато подреждаме последователно само по едно пространство, „не можем да възприемем цялостния обем и съответно никога няма да можем да приключим с чистенето“, казва Кондо. Според нея това противоречи на конвенционалните съвети за подреждане, но е от голямо значение за успеха на метода. „Трупането се причинява от това, че не знаем какво всъщност притежаваме“, казва тя. Но ако разделяме по категории (дрехи в единия ден, книги на следващия) и извадим всички вещи от категорията, можем да видим какво имаме и съответно какво трябва да изхвърлим.

187 (c) Natsuno Ichigo

Място за всичко

Методът е прост: трябва да знаем какво да задържим и да решим къде да го сложим. Така че определете място за всичко. Ако не последвате този съвет, домът ви много скоро ще се задръсти отново. „Успешното подреждане включва само две основни решения: изхвърляне и определяне на място за съхранение на вещите“, казва Кондо.

Научете се да сгъвате добре

„Сгъването всъщност представлява диалог между нас и гардероба ни“, казва Мари Кондо.

Като сгъваме дрехите си по подходящ начин (за който тя предоставя подробни инструкции), се отнасяме към тях с уважение. Те ще изглеждат по-добре, ще издържат по-дълго и с един поглед ще можем да виждаме какво имаме. Тя е привърженик на шкафове и чекмеджета, особено на евтините прозрачни пластмасови кутии. Препоръчва да подредим съдържанието на гардероба си така, че да виждаме веднага всичко, което имаме.

Благодарете на обувките си

Сваляйте обувките си, когато като се приберете вечер, благодарете им за усърдната работа и ги приберете. Същото се отнася и за дамската чанта. Когато Кондо се прибере вкъщи, тя благодари на обувките си, прибира ги, изпразва чантата си, маха от портмонето си разписки и каквото друго е събирала през деня, и изхвърля или слага всичко там където му е мястото. Така къщата й и чантата й не се задръстват с вещи и може лесно да открие всичко, когато й потрябва.

Не слагайте неща върху открити повърхности в банята

Кондо мрази да вижда шампоани и други подобни, оставени отвън. Според нея е също толкова просто да ни стане навик да прибираме всички неща и да ги изваждаме, когато са ни нужни. Това ни спестява почистването им и бъркотията, която създават.

Не слагайте неща на плотовете в кухнята

Същото се отнася и за нещата, които се трупат около кухненската мивка. Предвидете си място в шкафа под мивката за гъби, парцали и почистващи препарати, вместо да заемат пространство на плота.

Комоно – чекмеджето за всичко

На японски комоно се отнася за всички дреболийки и боклукченца, които държим в общ шкаф някъде в дома си. Кондо знае, че във всеки дом, който посети, ще има комоно – чекмедже или кутия, пълна с дребни монети, фиби, резервни копчета, талисманчета, батерии, които може и да не работят.

Konmari Drawing 3 (c) Natsuno Ichigo

Направете чистка на боклука

„Не пазете вещи „просто защото…“ – казва тя. – Приканвам ви да направите инвентаризация на цялото си комоно и да запазите само онова, и то наистина само онова, което ви носи радост.“

Складирането не е решение

„Повечето хора се хвърлят на методи за съхранение, които обещават бързи и удобни начини за премахване на видимата бъркотия“, казва Кондо. Но прибирането на вещите „създава само илюзията, че проблемът с бъркотията е решен“.

Инвентаризирайте

Кондо споменава, че безброй клиенти се оплакват, че нямат достатъчно място, а истинският проблем е, че разполагат с много повече вещи, отколкото се нуждаят или искат. Тя вярва, че първо трябва да се сортира и изхвърля, а след това да се създаде проста система за съхранение.

Направете го веднъж

Често цитираната мъдрост, че трябва да се подрежда по малко всеки ден, не върши работа според Кондо. Тя смята, че всичко трябва да се свърши наведнъж и да се приключи, след което къщата ще е старателно подредена. Като се прави по малко всеки ден, никога няма да има край.

„По-добре е да разчистите бързо и да го приключите. Защо ли? Защото смисълът на живота не се свежда до чистене.“ Такива сладки слова са като мед за ушите на нас, разхвърляните хора.

Погрижете се за книгите, вестниците и хартиите

Според Кондо, като пазите само книгите, които обичате, можете да откриете истинските си интереси, „Пазете онези, които ви правят щастливи дори само като ги гледате на рафтовете“, казва тя.

Що се отнася до вестниците и хартиите, „моят основен принцип за подреждането им е да ги изхвърля всичките… Те никога няма да предизвикат радост“. Харесва ми как звучи, но не съм сигурна, че данъчните биха били на същото мнение!

Раздялата

„Може да ми потрябва някога“ или „срамота е да се изхвърли“ са някои от познатите възражения, които прилагаме, когато трябва да се разделим с нещата си. С моята склонност към трупане на вещи тази ситуация ми е много позната. Дънките, които някой ден може отново да ни станат, планинарските обувки, които може да обуем пак следващия път, когато тръгнем на 30-километров поход, дрехи, които може би пак ще са на мода след двайсет години… Списъкът продължава до безкрай, но всички тези вещи само ни пречат да се наслаждаваме на нещата, които имаме.

Така че ако изхвърлянето ви звучи като прахосничество, си помислете как ще се радвате повече на това, което имате, което пък може да означава, че ще купувате по-малко. „Повечето хора се изумяват от това, което притежават – казва Кондо. – За да цените наистина нещата, които са важни за вас, трябва първо да махнете тези, които са си изпълнили предназначението… Разделете се с тях с благодарност.“

Живейте в настоящето

Изхвърлянето на вещи е и начин да се сбогуваме с миналото. От всички снимки, стари училищни униформи, писма, бележници трябва да се пазят само тези, които „носят радост“. Така освобождавате място за настоящето.

Кондо има и много клиенти, които трупат, защото са несигурни относно бъдещето. Тя дава пример с клиенти, които имат 60 четки за зъби, 30 кутии с прозрачно фолио, 80 ролки тоалетна хартия. Те постоянно се тревожат, че нещо ще им свърши и сякаш никога нямат достатъчно от него. Чак когато направят основен преглед на всичко, осъзнават колко много неща са натрупали.

„Най-добрият начин да разберем от какво наистина имаме нужда, е да се отървем от това, от което нямаме нужда“, казва тя.

Сбогувайте се с подаръците

Много от нещата, които пазим, са подаръци от доброжелателни приятели и роднини. Не можем да си представим как ще се разделим с тях, защото са ни подарени от любими хора и не искаме да ги обидим дори когато тези неща не ни харесват и никога не ги ползваме. Просто благодарете на тези подаръци и ги махнете, приканва Кондо.

Konmari Living roomn+æ-4 (c) Natsuno Ichigo

Пазете точното количество

Ако не си падате по минималистични пространства, не се тревожете. Домът ви със сигурност ще бъде по-празен, ако следвате методите на Кондо, но имайте предвид, че като задържите само това, което ви „носи радост“, все още можете да живеете в стила, който обичате. С принципа „Дали носи радост?“ е по-вероятно да запазите количеството вещи, което е подходящо за вас, в сравнение с други принципи, като „Ползвали ли сте го през последните шест месеца?“

Действа ли?

Дали съм все още скептична? Ами, имам голямо желание да започна да изхвърлям неща, но като се замисля, че имам купища тениски, посуда и спално бельо, за които не мога да кажа, че ми „носят радост“, дали пък няма да се окажа с празна къща, ако следвам нейния съвет?

Не мога да не се сетя за онзи път, когато трябваше да отида до благотворителния магазин, за да си взема обратно един скрин и първата плюшена играчка на едно от децата ми, след като партньорът ми бе направил мащабно и безпощадно разчистване. Уви, беше твърде късно….

Но определено ще пробвам метода.

Култът по Кондо

В сряда вечерта подредените хора и тези, на които предстоеше да станат такива, стояха неподвижно на четвъртия етаж на книжарница „Барнс и Нобъл“ в Манхатън и точеха вратове да чуят мекия гласец на Мари Кондо, японската авторка на „Магията на подреждането“, докато демонстрираше техниките си за сгъване с все по-сложно облекло. Тя действаше грациозно и умело. Когато приключи, всички я аплодираха на крака.

„Вижте я само, очарователна е“, каза Рита Уейд, директорка на учебния отдел на езиков център, която уточни, че присъства, защото била смаяна от популярността на госпожица Кондо в световен мащаб.

Мъничката мис Кондо, може би единствената знаменитост в сферата на разчистването на домове, представяше новата си книга – по-описателен наръчник (с много илюстрации) в сравнение с последната, която пожъна невероятен успех. И двете книги са на челни позиции в списъка на „Ню Йорк Таймс“ за бестселъри.

Magijata na podrejdaneto

Мила и самоиронизираща се, госпожица Кондо разказа (с помощта на преводач), че още от петгодишна възраст е маниак по подреждането: дразнела семейството си, като изхвърляла притежанията им, и озадачавала учителите си, като запълвала междучасието с подреждане на библиотечката в класната стая.

Понастоящем на трийсет и една години, КонМари (както е известна) ви призовава да се запитате: „Вещите ви носят ли ви радост?“. Ако ли не, трябва да им благодарите, че са ви служили, и да се освободите от тях.

Това е един освобождаващ манифест, въпреки че на практика осъществяването му може да отнеме месеци. Всеки предмет се разглежда поотделно, за да се прецени дали наистина радва.

Госпожица Кондо предложи да даряваме дрехите си с прегръдка и имитира действието, а публиката тихо изръкопляска.

„Нейният подход към нещата не е просто минималистичен – каза Юко ДеУонг, мениджър в новинарска агенция и една от стотината чакащи за автограф. – Методът й е по-опростен, по-… – госпожица ДеУонг спря за малко, за да намери правилната дума – по-човечен.“

Наистина това потупване и прегръщане на вещите, което е един вид съчувствено подреждане, получи такъв отзвук, че надмина всички очаквания. Продадени са над пет милиона копия от книгата на госпожица Кондо заедно с разрешителни да бъде отпечатана на четиресет езика, включително монголски. FOX и NBC работят по ситком, вдъхновен от нея.

Миналата година списание „Тайм“ обяви госпожица Кондо за една от стоте най-влиятелни личности. Актрисата Джейми Лий Къртис не скри своята отдаденост към госпожица Кондо и каза, че ако някога си направи татуировка, на нея ще пише: „Носи радост!“.

Списание „Атлантик“ анализира метода за подреждане на госпожица Кондо през призмата на поведенческата икономика. Благотворителните магазини били направо смаяни от броя дарители, следващи метода.

„Има толкова много книги за вещомания и трупане на вещи – сподели Крисчън Фрийдъм. – Направо е срамота. Затова харесвам тона й и нейната идея, че разхвърляността си има спектър.“

Господин Фрийдъм бе в книжарницата с приятел, Дарън Розенблум, който му бил подарил книгата за Коледа. Те обсъждаха къде се намират в този спектър. Господин Фрийдъм, който живее в L-образно студио в Ийст Вилидж и обича да колекционира бижута, дрехи и декоративни предмети, си даде твърда деветка. Господин Розенблум се определи като седмица.

Господин Фрийдъм сподели, че вече е напълнил една голяма торба с неща за изхвърляне и я е изпратил в магазин за втора употреба. „Благодарих на вещите си и ги предадох – каза той. – Терапевтът ми беше много доволен и каза: „Можеш ли да го правиш два пъти в седмицата?“

А що се отнася до господин Розенблум, професор по право към университета „Пейс“, той твърди, че жилището му било сравнително подредено, но бюрото му било пълна бъркотия. „Не се вижда много от него“, призна той.

Линдзи Томас, която работи в организация за хуманитарна помощ, сподели, че е преполовила категориите на госпожица Кондо, като е отметнала дрехи, хартии и книги. Нейната колежка Сара Брандзема пък се е вдъхновила от настроението на госпожица Томас, което чувствително се било приповдигнало напоследък.

След като госпожица Кондо подписа и последната си книга и сладко се усмихна за едно последно селфи, Киан Дейвис, едър млад охранител, работещ на събитието, срамежливо сподели, че миналата година охранявал даването на автографи и в книжарница „Барнс и Нобъл“ на 82-ра улица. Той бил толкова впечатлен, че си купил книгата и си разчистил стаята. Дали е успял да овладее сгъването?

„Все още се опитвам“, каза господин Дейвис.

Съветите на Мари Кондо при пазаруване можете да прочетете тук.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.