Как да поддържаме кожата на новородено бебе?

5/5

Да опази деликатната и нежна бебешката кожа здрава е една от основните цели на козметиката за новородени. Най-общо под бебешка козметика – шампоани, масла, подхранващи млека или слънцезащитни продукти, се разбират специално разработени продукти за деца от момента на раждането до навършването на 3 години. 

Основната им характеристика е да са без съставки, които дразнят кожата или да причиняват алергии, а в същото време да подхранват и овлажняват обичайно сухата кожа на бебето. 

Какво трябва да знаем за бебешката козметика? 

Изхождайки от особеностите на кожата на новородените и кърмачетата – суха или много суха, склонна към протъркване, възпаление или обриви, козметиката за малките деца трябва да осигурява висока хидратация и омазняване на кожата. 

Гаранция за това са съставките – подхранващи, натурални, с био произход, без консерванти, алкохол и аромати. В списъка влизат различни компоненти от растения като алое вера и близки до състава на кожата масла от бадем, кокос, маслина, лайка, невен и сусам, овлажнители като ланолин, глицерин и пантенол, и противовъзпалителният цинков оксид. 

Видове бебешка козметика

Препоръчително при нея е купуването на козметични комплекти, тъй като производителите често разработват отделни продукти за различните моменти на грижа за новороденото. Специалистите от онлайн магазин Baby.bg ни запознават с основните видове. Ето и кои са те:

  • за къпане и миене – шампоани, сапуни и измивни гелове, които често вървят в комбинация. Те трябва да отговарят на изискванията за хипоалергенни формули и натурални реагенти, без парабени и изкуствени аромати, за да не дразнят кожата на главата и на тялото;
  • грижа за тялото за след къпане – масла или комбинации от масла за след баня, подхранващи лосиони за опазването и поддържане на неколкократно по-тънкия в сравнение с кожата на възрастните, хидролипиден слой на кожата на децата; 
  • против подсичане – с антибактериални и противогъбични свойства, за да тушира зачервяванията и обривите под пелените или след претопляне на бебето. Нанасят се само в рисковите зони и за предотвратяване на раздразнения;
  • слънцезащитна и козметика срещу студ – тънкият кожен слой на децата е по-малко устойчив на външни влияния – студ, влага, изгаряне на слънце. Те по-трудно регулират телесната си температура,за това кремовете срещу студ през зимата и предпазващите от слънце продукти с SPF 50-ти фактор, са препоръчителни.
  • серии с продукти – има разнообразие от продукти бебешка козметика като цели серии с био- и дермокозметика, с акцент върху детски кожни проблеми. 

Важно е да се помни, че на кожата на децата са нужни около три години, за да стане тя достатъчно здрава и да поеме изцяло ролята си на защитна бариера, както при възрастните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp