Как да пазаруваме – на шопинг с Мари Кондо

Методът на Мари Кондо се основава на максимите „Първо хвърляйте, после прибирайте“ и „Нека подреждането да е специално събитие, а не всекидневно задължение“.

Наскоро трийсетгодишната Мари Кондо, която е японска консултантка по подреждане на дома и автор на „Магията на подреждането“ (с четири милиона копия, продадени в световен мащаб), намери време един следобед, преди следващото си промотиране, за да отиде на пазар. Гостуваше в Ню Йорк за галавечерята на списание „Тайм“.

Методът на Мари Кондо се основава на максимите „Първо хвърляйте, после прибирайте“ и „Нека подреждането да е специално събитие, а не всекидневно задължение“. Следващото издание на книгата на Кондо може да включва и притурка с правилата на КонМари за пазаруването.

Кондо избира най-големия магазин на „Антрополоджи“ в центъра „Рокфелер“. Марката се слави със своите ексцентрични бохемски рокли и флорални кувертюри. „Много са нежни и момичешки“, споделя тя с помощта на преводач.

Преди да започнете, си представете покупката си.

„В ума си имам образ на това, което искам, без значение дали е леко яке или гащеризон – казва тя, положила ръка върху купчина блузи. Позира за снимки на входа на магазина на своя съпруг, мениджъра и фотограф Такуми Кауахара. – Веднага мога да преценя дали това, което искам, го има в магазина.“ Кондо се стреми да пазарува само когато изникне нужда, но признава, че се случват и спонтанни покупки.

Всяка дреха играе различна роля.

Пазаруването започва с избора: „Това за професионалния ми живот ли е, или за личния?“. Облеклото й се състои от бял вълнен блейзър с три четвърти ръкави, тясна бяла рокля до коляното и черни лачени обувки. В професионалния си живот тя винаги се облича в бяло, защото цветът се свързва с чистота и подреденост. „Това е част от запазената ми марка – обяснява Кондо. – Моят отличителен цвят. Така лесно ме разпознават.“

Не се чудете за дрехи, които не са с вашия размер.

„Тъй като съм много ниска, първото нещо, за което мисля, е дали дрехите са с моя размер. Ако някоя дреха е твърде дълга, дори не я поглеждам.“ В раздела за дребни жени Кондо открива по-малък размер на синьо-бялата рокля „ Ева Франко“, която си беше харесала в друг раздел.

Отминавайте дрехи, които не ви носят радост.

Докато минава покрай рафтове с дънки и тъмносини раирани тениски, тя не докосва почти нищо. Споделя, че рядко носи панталони, защото преди няколко години престанали да й носят радост.

Konmari Drawing 1 (c) Natsuno Ichigo

Първо обиколете целия магазин и вземете всичко, което искате да премерите.

Преди да слезе на долния етаж на магазина, Кондо възкликва: „Магазинът е огромен!“

Взема една къса роба с цвят на морска пяна, с бродирани червени цветя. „Обикновено не си избирам толкова много дрехи. – Мъжът й вече държи десет закачалки. – Много рядко се случва.“

Пазарувайте сами.

Успешното пазаруване изисква меренето на много дрехи, което би било изнервящо за всеки, който ви придружава. Кондо предпочита да пазарува сама, но понякога е в компанията на своя съпруг, чието мнение тя иска дори когато вече е взела решение. Продавач-консултантка с леопардови обувки нарежда роклите в съблекалнята и я уверява: „Изобщо не са толкова много!“.

Обичайте своя размер.

Кондо очаква първото си дете тази година, но споделя, че не се притеснява как ще изглежда тялото й след това. „Ще купувам само това, което ми става. Ако искам да отслабна, първо ще направя това и след това ще пазарувам.“

Намалявайте бройката в съответствие с вътрешното си чувство.

От десетте рокли, които мери, Кондо избира само две. „Роклята с цветята беше симпатична, но не ми трябва наистина“, обяснява тя. Подава избраните дрехи на съпруга си, който ги плаща на касата и се връща с плик с марката на магазина.

Кондо излиза от магазина сияеща и щастлива, наметната с голям тренчкот. Изглежда изпълнена с радост.

Повече за книгата на Кондо “Магията на подреждането” можете да прочетете тук.

Mari1

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.