Как да намерим мотивация след лятото?

Лятото е сезонът на отпуските, пътуванията, почивката, слънцето, планината… сезонът на пълния релакс. Дали за седмица или две, всички се опитаваме да разпуснем, да презаредим батериите и да се подготвим за останала част до края на година.

Много често точно след дълъг летен отпуск се чудим откъде да започнем – кои задачи са по-важни и как да приоритизираме всички точки от to-do листа ни. И да си признаем честно, трудно е за повечето от нас. Трудно е да се върнем към ежедневието, към рутината и към работата или пък да се настроин на вълна учене, било то в училище, университет или пък на някой полезен курс. Затова и често се шегуваме, че имаме нужда от почивка след почивката.

Понеже често изпадам в такива ситуации, бих искала да ви представя няколко доста лесни начина да се мотивираме след отпуска, с които се надявам да ви бъда от полза, ако и вие сте като мен и се нъждаете от отпуска след отпуската си:

  1. Take it easy

Не бързайте да направите всичко наведнъж. Дайте си време да се върнете към ежедневната си програма, тъй като задачите няма да избягат, но ако вие се успокоите и не хукнете да ги върпите точно както преди почивката, ще ви се сторят далче по-поносими.

2. Приоритизирайте

Това е прякоследствие на предишната точка. Повярвайте, не всичко е с еднаква важност и някои от точките в списъка ви могат да изчакат. Преценете само за кои можете (или действително трябва) да отделите повече време и енергия.

3. Разходете се извън града

Да, знам, че това няма да ви помогне с всичко, което ви чака по план, но пък ще ви разсее и зареди положително, а този позитивизъм ще ви е нужен при отмятането на задачите. Разходете се на някоя поляна, до някоя рекичка или в планината – изборът е изцяло ваш.

4. Направете след (лятно) почистване

Така ще може да започнете „начисто“. Като подредите къщата си, пренаредите дрешниците, изхвърлите ненужни вещи, ще се почувствате по-леки и готови да превземете следващите трудности.

5. Посетете културно събитие

Отидете на кино, театър, изложба, опера или представяне на книга – поглезете сетивата си и се отдайте на култура. Много е вдъхновяващо и същевремнно отпускащо. Социалните ангажименти са важен аспект от нашия живот. Пък и ако досега сте били с голяма компания на почивка, какво по-хубаво от това отново да се съберете за една по-различна, културна вечер.

6. Започнете да спортувате

Безспорно практикуването на спорт е важно. Времето след отпуската е перфектно да посетите всички тези спортни класове, за които мислите от месеци, а защо не и нещо много ново и актуално, за което сте чуали, но не сте се интересували дори какво точно представлява? Ако не ви хареса, поне ще знаете че сте опитали.

7. Повече outdoor activities

Лятото бавно, но сигурно си отива, затова се възползвайте от останалите слънчеви дни – дали по паркове, градинки или пък за вечеря на някоя тереса…

Която и от седемте точки да изберете няма да сгрешите, защото всяка от тях е доказано ефективна в началото на есента (пък и не само!), така че бързо помислете за хората, с които ще споделите тези приятни занимания в близките седмици!