Как да бъдем щастливи според Аристотел

Книгата на британския професор Един Хол ни учи как да решим проблемите си чрез философията на древния грък

В навечерието на Деня на щастието – 20 март, излезе книга, от която можете да научите как да бъдете щастливи – „Да мислиш като Аристотел“ (издателство „Кръг“) от британския учен и професор в Кингс Колидж в Лондон Едит Хол.

Днес щастието е най-котираната валута. Всички искат да са щастливи. Но какво е щастието? Искаме го за постоянно, но го определяме винаги като краткотрайни състояния – вкусен обяд; коктейл; съобщение от любим човек. Опитваме се да го измерим с различни скали. Да дадем конкретни условия, при които то се случва. Но… обективно или субективно ли е щастието? Различно ли е то за всеки човек? От благополучието ли зависи или от умнието да се наслаждаваме на живота? Философите и изследователите са разделени по тези въпроси, обясня Едит Хол. Аристотел е първият философ в света, който изследва субективното щастие, и разработва сложна програма за постигането му от всеки човек. Тази програма е толкова солидна, че е валидна и до днес.

Етиката на Аристотел говори за всичко, което тормози днешния човек и всичко, което той се опитва да постигне – да се реализира; да открие смисъла на живота си; да намери онова нещо, което да го движи напред и да му носи удовлетворение и наслада. Аристотеловите идеи могат да помогнат в това и могат да ни направят щастливи, защото за древния грък най-важната отговорност на човека е да бъде щастлив. Щастието за Аристотел не е хедонизъм, според който човешкото щастие не се различава от това на прасетата. А оползотворяване на човешкия потенциал по пътя към съвършенство. Удовлетвореност от собственото поведение, от начина, по който общуваш и направляваш живота си, а тук влиза и елемент на действие. „Аристотел вярва, че ако обучаваш себе си в доброта, ако работиш върху добродетелите си и контролираш пороците си, ще откриеш, че усещането за щастие идва от това постоянно да постъпваш правилно“, пише авторът Едит Хол.

Практичен, разумен, умерен, внимателен към човешката природа и неподатлив на предразсъдъци, Аристотел винаги е била онази фигура във философията, към чиито произведния прибягват най-страстните любители на тази наука. На неговите рамене стъпват вси      ки големи имена в тази област, повечето потвърждават неговите възприятия, а са малцина ония, сторили нещо повече. Но за първи път един преподавател на Аристотеловата философия взема неговите трудове, тези и концепции, за да ги приложи към обикновения живот на хората тук и сега. За да излекува или поне да подобри „болежките“ от най-различно естество на съвременния човек. Макар и учен, в своята книга Едит Хол не изпада в излишен академичен език, а напротив представя изключително достъпно етиката на Аристотел. Впряга неговата философия в разрешаването на трудностите, пред които е изправен съвременния човек – от вземането на решения до кандидатстването за нова работа, че дори и за анализиране на собствения характер.

Освен че познава в дълбочина работата на античния учен, Хол посещава местата, по които е живял той, за да усети по-добре неговите преживявания. Така създава едно страстно и интересно проучване на философията му, която говори за добродетелта, работата, приятелството, природата, Бог, смъртта и най-вече щастието.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO