Извънземният произход на камата на Тутанхамун и тайните на гробницата на фараона – разкрити с помощта на науката

5/5

Мистериите на Древен Египет разпалват въображението на модерните хора векове по-късно. Постигнали сме много за проучването на тези загадки, но някои отговори продължават да ни се изплъзват и до днес. Новите научни технологии обаче могат да ни помогнат да разкрием досега непробиваеми древни мистерии.

Как се случва това българската публика ще разбере директно от д-р Франческо Порчели, представител на иновативния дял на архео-физиката. Италианският физик пристига в София за лекцията „Наука в гробницата на Тутанхамун“, която ще се случи на 24 август (вторник) от 19:00 часа в Кино „Cabana”.

Д-р Порчели ще отведе публиката в Кайро, Луксор и Помпей, на пътешествие през древната история с помощта на най-иновативните научни инструменти. Той ще разкаже подробно за своите изследвания, които дават отговор на някои от основните загадки в гробницата на момчето-фараон Тутанхамун (Тутанкамон) и неговата мащеха, легендарната Нефертити.

„Убеден съм, че физиката напълно ще промени облика на археологическите изследвания,“ казва д-р Порчели. „По време на презентацията си в София ще дам три примера за това: търсенето на гробницата на Нефертити, изследването на камата на Тутанхамун и използването на космически лъчи за проучване на пирамидите.“

д-р Франческо Порчели

Д-р Порчели ще сподели повече за едно от най-ценните съкровища от Древен Египет — специалната кама на Тутанхамун, която според древните египтяни е по-ценна от злато. Всъщност, дълго време се твърди, че тя е била дарена на фараона от извънземни и това не е твърде далеч от истината. Материалът за направата ѝ наистина е дошъл извън Земята, но на „крилете“ на метеорит. Впечатляващо е, че получаваме тази информация, без да е необходимо артефактът да бъде нарушен, благодарение на изследвания с рентгенови лъчи.

Работата на екипа от Политехническия университет в Торино не се ограничава с анализа на отделни предмети. Египетското Министерство за антики възлага на д-р Порчели и колегите му да проучат гробницата на Тутанхамун за скрити зали и коридори, които се предполага, че са били създадени за кралица Нефертити. Екипът използва георадар, за да сканира гробницата и разкрие повече за скритата ѝ структура. Откритията си лекторът ще сподели от сцената на Кино „Cabana”.

Повече за темата и възможност за закупуване на билет ще намерите в сайта на организаторите Ratio.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp