Изложбата „Светлината на брега“ от Огнян Георгиев, вдъхновена от морето, гостува в Каварна (6 юли – 8 август)

5/5

От 6 юли до 8 август галерия „Христо Градечлиев” в Каварна и галерия „Арт Маркони“ във Варна представят изложбата живопис „Светлината на брега“ с автор Огнян Георгиев.

Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко възхитителни платна на култови фарове по българското крайбрежие: любимият фар на Шабла, Ахтопол, Емине, Свети Иван, Варна…Названието фар на английски език –  lighthouse, буквално преведено е – „дом на светлината”, тази светлина, която за всеки моряк означава, че си  е вече у дома.  За художника е огромно предизвикателство да издирва по стари снимки и възстановява, чрез картините си, интересни и уникални фарове. Вдъхновението, с което е заредил творбите си, ни отвежда в любими кътчета, както от Черноморието, така и от места непопулярни, като туристически дестинации и непознати за широката публика. Оги обича дивата природа, недокосната от човешкото присъствие.

„Фарът на Шабла“, художник Огнян Георгиев

Опитното му око винаги е в готовност да „сканира” уникалното място и заредената от красотата му ръка, да нахвърли върху платното ескиз, носещ настроението от моментното състояние. Именно за това, тези набързо нахвърляни миниатюри, крият в себе си неподозирана енергия. След прецизен оглед и селекция, някои от тях прерастват в голямо платно, в което авторът може да доразвие сюжета, да увеличи силата на въздействие, да подсили някои детайли, да си поиграе със светлината…Това е точно моментът на творчеството – първоначалната емоция е изживяна, съзнанието е успяло да асимилира всяка подробност и да анализира как и по какъв начин преживяването да бъде пренесено на платното така, че да се запази импулса,  да пресъздаде правдиво действителността, но да носи артистизма и отличителния почерк на художника. Защото Огнян Георгиев не е просто пейзажист, който отразява красотата на заобикалящият ни свят. Той е артист, влагащ във всяка своя творба много любов, изграждащ я с много вещина, прецизност и овладяна техника.

Галерия „Арт Маркони за трети път представя Огнян Георгиев в северния ни морски град. Пространството на галерия „Христо Градечлиев”, професионализма и гостоприемството на Галина Димова, както и коректното партньорство, правят тези гостувания истински празник, който отново ще подарим на жителите и гостите на Каварна”, коментира Ваня Маркова от варненската галерия „Арт Маркони”.

Огнян Георгиев е роден на 6.12.1962 г. ( Никулден) във Варна. Рисуването винаги е било голямата му мечта. Професионален разрушител, любител на екстремните спортове, винаги намира време за откровения пред платното. Обожава природата и не пропуска да открадне мигове за общуване с нея – с лодка, яхта, кемпер, катерейки се по непристъпни скали или яхнал своя „Harley Davidson“.

„Фар Свети Иван“, художник Огнян Георгиев

Прозорецът на ателието му разкрива изумителна гледка към морето и езерото. Живо, променящо се ежеминутно, ласкаво или сурово, морето е предизвикателство и ще остави трайна следа в творчеството на Огнян Георгиев. Художникът живее и твори в град Варна.

Настоящата му изложба „Светлината на брега“ може да бъде разгледана до 8 август в галерия „Христо Градечлиев” в Каварна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp