Изложбата „Облак, сянка“ на Капка Кънева в галерия „Ракурси” от 10 до 26 май

От 10 до 26 май в столичната галерия „Ракурси” (ул. „Хан Крум” 4А) ще се състои изложбатаОблак, сянка” на илюстраторката Капка Кънева.

Облак, сянка” включва голямоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците на класически или съвременни литературни произведения. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци, които занимават авторката напоследък.

Облаците присъстват в изложбата и под формата на пластични оригинали. Тях, заедно с други хартиени скулптури, публиката предстои да види за първи път.

Бели облаци, Капка Кънева

Хартията, ножиците и насочената светлина, благодарение на която зрителят разчита пластиките и техните хвърлени сенки като рисунки, са основните изразни средства на художничката, която от няколко години преподава в Националната художествена академия.

 

Орфей, Капка Кънева

По време на  „Европейската нощ на музеите“, която ще се проведе на 19 май в София, Капка Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към нейната работа. В галерия „Ракурси” ще могат да бъдат разгледани  висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен „Съвет към малките момичета” (издателство „Лист”), тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите ще могат да се срещнат и разговарят с художничката.

Капка Кънева е родена в София през 1978 г. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“. През 2006 г. специализира в Cité Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца.

Капка Кънева

Работи в областта на илюстрацията, книжния дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект. Между 2009 и 2014 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата“ в специалност „Книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, а от 2014 г. е главен асистент в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика” в Националната художествена академия. Сред издателствата, за които работи, са „Панорама”, „Алтера”, „Жанет 45”, „Милениум”, „Ерго”, „Лист”, Oxford University Press, Мадрид и eta Verlag, Берлин. Автор е на „Играта като книга” („Панорама”, 2014).

Евридика, Капка Кънева

През 2001 г. Капка Кънева получава наградата за дипломна работа на фондация „Отворено общество“. Отличена е и в конкурсите „Художникът и текстът“ (2005) и „Изкуство на българската книга“ (2006). Поредица „Европейски романтизъм“ на издателство „Алтера“, с неин графичен дизайн, получава приза на Асоциация „Българска книга” за най-добър издателски проект за 2010 г. През 2011 г. на художничката е присъдена втора награда и грамота за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн. През 2014 г. четири нейни корици попадат в селекцията на АБК  „Най-добрите корици на книги”, а през 2016 г. е наградена за представянето си в Осмото международно триенале на сценичния плакат, София.

Облак – кораб, Капка Кънева

Избрани самостоятелни изложби:

2009 г. –  галерия „Агора“ (куратор Румяна Константинова). Номинация за наградите за съвременно изкуство на MTel;

2011 г. – илюстрации и дизайн на книги в Мишколц и Будапеща, Унгария;

2012-14 г. –  Москва, Русия; Дубна, Московска област; Братислава, Пиещани и Банска Бистрица, Словакия;

2017 г. – самостоятелни изложби и уъркшопи в Център Елцин, Екатеринбург, Русия и в културното пространство на eta Verlag, Берлин, 2017 г.

Капка Кънева е член на СБХ и ADC Bulgaria.

Сърца, Капка Кънева

Снимков материал – Капка Кънева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.