Изложбата „На север от Варна“ на Огнян Георгиев ни очаква в галерия „Арт Маркони“ (23 септември – 12 октомври)

"Камен бряг" - художник Огнян Георгиев

Изложбата живопис „На север от Варна“ с автор Огнян Георгиев се открива на 23 септември (четвъртък) от 17:00 часа във варненската галерия „Арт Маркони“, където ще може да бъде видяна до 12 октомври.

 „На север от Варна” е поредица от изложби, посветена на Северното Черноморие, запазило все още непокътнати и неосквернени от човешката мания за бетониране места. Показвайки красотата на черноморския бряг с неговите исторически и архитектурни забележителности, и естествена притегателна сила, Огнян Георгиев отстоява своята кауза за съхраняване на природата. Неговите платна изобразяват конкретни, съществуващи места, видени и пресъздадени с много  емоция и професионализъм. Всяка мазка върху платното издава нетърпението да бъде уловен мигът, в който слънцето се провира през гребена на вълната; облаците разтварят хватката си и пропускат няколко лъчи, чиито снопове запалват повърхността на водата…Огнян Георгиев е винаги на първа линия – грабнал скицника, с опърлени от слънцето ръце или здраво държащ греблата на своя каяк. Той черпи вдъхновение и се зарежда директно от място.

„Аладжъ“ – художник Огнян Георгиев

Известен е с любовта си към морето. Обича да го рисува в неговото естествено състояние – бурно, сурово, гонещо разпенени вълни към брега или кротко отразяващо поклащащите се на повърхността му лодки. С любовта и респекта на човек, роден в морски град и от дете кален в морските стихии, той му посвещава всяка свободна минута. За него морето не е просто съзерцание, то е предизвикателство към художника – да предаде постоянната му изменчивост и неуловимост.

„На север от Варна” вече гостува в Двореца Балчик, в галерия „Христо Градечлиев” – Каварна и Зелен образователен център – Шабла. Специални благодарности за това са отправени към всички добри орисници, прегърнали идеята за популяризиране на българското Черноморие, с които е осъществено това творческо пътуване: Ваня Колева, Галина Анастасова и Даниела Тодорова от Шабла, Галина Димова и Галя Янакиева от Каварна, Жени Михайлова и Лилиана Драганов от Двореца в Балчик. Голямото лятно турне на Георгиев е към своя край, а Варна очаква творбите му.

„Камен бряг“ – художник Огнян Георгиев

„Чувствителната природа на твореца отново ще ни провокира с нови попълнения към колекцията, вдъхновени от срещите и общуването с тези места и хората, споделили изложбите. Огнян Георгиев се надява, срещите му с публиката в тези незабравими места да бъдат ежегодни“, коментира галеристката Ваня Маркова от „Арт Маркони“ във Варна.

Огнян Георгиев е роден на 6 декември 1962 г. / Никулден/ във Варна. Рисуването винаги е било голямата му мечта. Професионален разрушител, любител на екстремните спортове, винаги намира време за откровения пред платното. Обожава природата и не пропуска да открадне мигове за общуване с нея – с лодка, яхта, кемпер, катерейки се по непристъпни скали или яхнал своя „Harley Davidson“. Прозорецът на ателието му разкрива изумителна гледка към морето и езерото. Живо, променящо се ежеминутно, ласкаво или сурово, морето е предизвикателство и ще остави трайна следа в творчеството на Огнян Георгиев. Художникът живее и твори в родната си Варна.

„Вълната – фарът на Шабла“ – художник Огнян Георгиев
Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO