Изложбата „На север от Варна” на Огнян Георгиев ни очаква в галерия „Арт Маркони” (1-14 май)

5/5

Държавен културен институт „Културен център Двореца” в Балчик и галерия „Арт Маркони” във Варна ни представят изложбата живопис на Огнян Георгиев „На север от Варна”. Експозицията може да бъде видяна от 1 до 14 май във варненската галерия.

Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. Обича да го рисува в неговото естествено състояние – бурно, сурово, гонещо разпенени вълни към брега или кротко отразяващо поклащащите се на повърхността му лодки. С любовта и респекта на човек, роден в морски град и от дете кален в морските стихи, той му посвещава всяка свободна минута. За него морето не е просто съзерцание, то е предизвикателство към художника – да предаде постоянната му изменчивост и неуловимост.

„На север от Варна” е една поредица от изложби, посветена на Северното Черноморие, запазило все още непокътнати и неосквернени от човешката мания за бетониране места. Показвайки красотата на черноморския бряг с неговите исторически и архитектурни забележителности и естествена притегателна сила, Огнян Георгиев отстоява своята кауза за съхраняване на природата. Неговите платна изобразяват конкретни, съществуващи места, видени и пресъздадени с много емоция и професионализъм. Всяка мазка върху платното издава нетърпението да бъде уловен мигът, в който слънцето се провира през гребена на вълната; облаците разтварят хватката си и пропускат няколко лъчи, чиито снопове запалват повърхността на водата… Огнян Георгиев е винаги на първа линия – грабнал скицника с опърлени от слънцето ръце или здраво държащ греблата на своя каяк. Той черпи вдъхновение и се зарежда директно от място.

„Двореца Балчик“ – художник Огнян Георгиев

Импулс за идеята „На север от Варна” бее изложбата на Огнян Георгиев, посветена на „Камен бряг”. Благодарение на Ваня Колева и Галя Атанасова от Шабла, на Галина Димова от галерия „Христо Градечлиев” – Каварна и Галя Янакиева от Балчик, тя прерасна в поредица изложби, първата от които стартира в Двореца – Балчик. Следват – Каварна, Шабла и Варна. Към всяка от поредиците, художникът ще добавя по няколко платна, свързани в мястото на гостуване. В тази експозиция, акцент е есенният пейзаж от Двореца. Изложбата на Огнян Георгиев ще направи празничните дни цветни и емоционални.

„Шабла“ – художник Огнян Георгиев

Огнян Георгиев е роден 6.12.1962 г. във Варна. Рисуването винаги е било голямата му мечта. Професионален разрушител, любител на екстремните спортове, винаги намира време за откровения пред платното. Обожава природата и не пропуска да открадне мигове за общуване с нея – с лодка, яхта, кемпер, катерейки се по непристъпни скали или яхнал своя „Harley Davidson”. Прозорецът на ателието му разкрива изумителна гледка към морето и езерото. Живо, променящо се ежеминутно, ласкаво или сурово, морето е предизвикателство и ще остави трайна следа в творчеството на Огнян Георгиев. Художникът живее и твори в град Варна.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp