Изложбата „Адажио“ от Стефан Хаджи-Николов гостува на галерия „Арт Маркони“ от 3 до 22 септември

От 3 до 22 септември в галерия „Арт Маркони“ във Варна ни кани на изложбата „Адажио“ с автор Стефан Хаджи-Николов. Официалното откриване е на 3 септевмри от 18:30 часа.

Ваня Маркова от галерия „Арт Маркони“ коментира артиста и неговата работа по следния начин: „Понякога думите не ми достигат, въртя се в познатите шаблони и всеки опит да формулирам усещането си от съприкосновението с новите творби на Стефан Хаджи-Николов ми се струва обречен. Обикновено на помощ ми се притичва асоциацията със заглавие на литературно или музикално произведение. Такова попадение беше „Сол по кожата”, заглавието на изложбата взаимствах от едноименния роман на Беноат Грул /един от любимите ми /.

Всички творби в тази изложба, до една бяха невероятна илюстрация на емоциите и страстите, разгорели се между страниците на книгата, без художникът да знае за нейното съществуване. Първият поглед към новата колекция на Стефан изписа с изящен калиграфски почерк в съзнанието ми „Адажио”. Вероятно заради онази въздушна лекота, с която извайва причудливите абстрактни форми, плавно обгръщащи красиви женски тела. Загадъчни, ефирни, магични, те обсебват със своя вътрешен драматизъм, копнеж и смиреност. Опитайте да се потопите в света на Стефан Хаджи-Николов, проследявайки всяка творба от новата му изложба, под въздействието „Адажио в сол минор” на Томасо Албиони. Независимо дали ще изберете класическият вариант, невероятното чувствено изпълнение на Лара Фабиани или покоряващите Il DIVO…

Стефан Хаджи-Николов е роден 1955 г. в Скопие, Северна Македония. Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис 1975 г. в Скопие. Член на Съюза на  художниците на Македония от 1984 г. Цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България /София, Пловдив и най-вече Варна/ Носител е на над 15 престижни, национални и международни награди, като най-ценното признание за него са: 2015 г-  Национална награда за цялостно творчество „23-ти  Октомври” и 2017 г. – Награда на Скопие „13 –ти Ноември” Живее и работи в Скопие.