Изкуството, наречено татуировка – или как най-лесно да изберем татуса си

Допреди няколко години татуировките се смятаха за някаква екзотика – не се говореше за тях сред широката общественост, а само определен контингент от обществото ги имаше, демонстрираше, обсъждаше. От известно време насам това се промени и все повече хора започнаха да си правят татуировки, при това на все по-видни места (особено на ръцете и на краката). Дали това популяризиране на татуировките е хубаво или лошо е въпрос на гледна точка, която, макар и субективна, често поражда полемики между хора на ралзична възраст, пол и раса.

Факт обаче е, че днес татуировките се приемат много по-леко от обществото, на разположение са много повече материали по темата в медиите и социалните мрежи, чрез които човек може бързо да се образова и да намери най-подходящия майстор при когото да отиде, в зависимост от стила, който си е харесал.

Като при всяко друго нещо, и при татуровките има модни тенденции, но в случая те са малко по-коварни, тъй като едно лекомислие при избора на татус може бързо и неусетно да се превърне в нещо, което да съжалявате след време. Затова е от изключителна важност татуировките да бъдат добре обмислени и комуникирани с татуиста. Все пак те ще са върху кожата ви за цял живот. Да, вече има и възможност за лазерно заличаване на татуировките, но това не бива ви успокоява и да бъде причина да шарите тялото си с каквото моментно ви се иска.

За да се запознаете със стила на различни татуисти и да прецените кой ви допада най-много, просто трябва да се поровите в нета – особено в инстаграм, който много от тях ползват като портфолио, или да посетите някое tattoo събитие. На въпросните събития, наричани tattoo конвенции, се събират много и различни татуисти от страната и чужбина, които демонтрират стила си нагледно. На някои от големите tattoo конвенции, които се провеждат в Париж, Краков и Лондон, можете да срещнете светила в татуирането от цял свят. Естесвено, колкото  по-популярен е един татуст, толкова почеве е запълнен графикът му, така че не е изключено да се наложи да чакате месеци, за да може да се татуирате. Но да не забравяме, че за хубавите неща трябва време, така че се въоръжете с търпение.

Татуировките са начин за много хора да изразят емоциите и чувствата си чрез това изкуство. Татусът ви може да запечата спомен, да ви връща в момента, в който е направен, или просто да бъде една красива рисунка на вашето тяло. И макар сама по себе си татуировката да е именно това – красиво изкуство върху кожата ви, вие й давате силата да бъде нещо много повече, влагайки смисъл или скрито послание. Именно това прави татуровките наистина уникални, тъй като едно просто сърчице например, ще означава десет различни неща за десет различни хора.

И да, татуировката, направена от професионалисти, може да се нарече произведение на изкуството, тъй като в нея обикновено са вложени много време, креативност, майсторство и чувство.

Разбира се, не всеки би се съгласил с това твърдение и винаги ще има „за“ и „против“, но така или иначе татусите, макар и модерни напоследък, не са за всеки. Татуровките са строго индивидуални, и това, че някой има определен стил или вид татуировка, не означава, че тя ще стои добре и на вас. Важно е всеки сам и много внимателно да избира каква татуировка иска да си направи, колко голяма и къде ще да бъде позиционирана тя. Но най-важното е татуировката да бъде направена с желание, а не просто като плод от някаква модна тенденция.