Издателство „Лемур“ представя романа „Честно казано“ от Сара Нович в София

5/5

Честно казано(изд. „Лемур“) от Сара Нович ероман, който следва година на разтърсващи, житейски, професионални, семейни и романтични промени в живота на една директорка и нейните ученици в американско училище за глухи. История за жестовия език и живота на глухите хора, за изолацията и несправедливостта, за първата любов и загубата и най-вече за постоянството, дързостта и радостта от живота.

Книгата е бестселър на New York Times, Книга за месец април на литературния клуб на Рийз Уидърспун и влиза в номинациите за Goodreads Choice Awards 2022. Освен въздействаща художествена история, в „Честно казано“ са включени и множество интересни факти за жестовия език и общността на глухите.

Представянето на романа ще се състои на 7 февруари (вторник) от 18:30 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“, Сцена бар.

Водещ на събитието ще бъде журналистката Надежда Мирчева – водещ на предаването „Светът на жестовете“ по БНТ. Специално участие в представянето ще вземе актьорът Ивайло Захариев, който ще прочете откъс от романа. Представители на глухата общност и българските издатели ще споделят повече за книгата и ще коментират засегнатите в нея теми.

По време на цялото събитие ще бъде осигурен превод от и на български жестов език.

Сара Нович е родена през 1987 г. Живяла е в Хърватия и САЩ. Завършила е висшето си образование (MFA) в Колумбийския университет в Ню Йорк със специалност художествена литература и превод. Освен писател и преводач, тя е художествен редактор на Blunderbuss Magazine и професор по творческо писане. Нович е носител на ALTA Travel Fellowship на Американската асоциация за литературен превод (2014) и на Alex Award (2016 за „Момиче на война“). Като глух романист и активист за правата на глухите, тя пише редица статии за предизвикателствата, пред които са изправени глухите автори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp