Избухливото дете – иновативен възпитателен подход към непокорните и раздразнителни деца

На 20 септември излиза „Избухливото дете“ от д-р Рос Грийн. Книгата е ново попълнение в серията „Психология за всеки ден“ и представя иновативен възпитателен подход към непокорните и раздразнителни деца.

Д-р Рос Грийн

Д-р Рос Грийн
Д-р Рос Грийн

„Ако сте родител на дете с проблемно поведение, тази книга ще ви зареди с оптимизъм и увереност, че ще се справите с положението и ще възстановите хармонията в семейството си.

И не забравяйте, че надежда винаги има!“

Д-р Рос Грийн е доцент в Медицинското училище на Харвард и създател на модела, описан в книгата „Избухливото дете“. Методите му, които са и научно обосновани, продължават да еволюират благодарение на обратната връзка, която получа от страна на прилагащите ги. Той консултира много семейства, училища и терапевтични заведения и изнася лекции по цял свят. Д-р Рос Грийн е баща на две деца, благодарение на които често прилага теориите си на практика.

Допълнителна информация за метода може да намерите на интернет страницата на неговата нестопанска организация „Живей балансирано“ (www.livesinthebalance.org).

Ако това ви звучи познато, значи имате проблем

Писъци, ругатни, плач, ритане, плюене, хапане… това е само част от репертоара на децата, когато не получат желаното. Подобни сцени често ни карат да се чувстваме безсилни, гневни и съкрушени и отчаяно да търсим отговори. Въпреки всички усилия и утвърдени рецепти, понякога родителите се оказват неспособни да се справят със своите трудни деца.

„Не!“ на всяко мнение, предложение или идея
„Не!“ на всяко мнение, предложение или идея

Техниките за възпитание, с които те самите са отраснали, често са неприложими . Широко разпространено е схващането, че всички тези нервни изблици целят привличане на внимание и манипулация от страна на детето. Родителите са изправени пред сериозен проблем, а околните  започват „доброжелателно“ да намекват, че подобно поведение  е следствие от липсата на твърдост и авторитет.

Рецептата обикновено е да се държи детето по-изкъсо, да се налага повече контрол и наказания. За съжаление, практиката показва, че подобни мерки не действат. И често положението дори се влошава. Родителите влагат огромно количество енергия в безрезултатна борба, чувствайки се изтощени и отчаяни.

Когато детето реагира на дадена ситуация свръхемоционално, няма да му помогнете да овладее емоциите си, като му се наложите и му „покажете кой е шефът“.
Когато детето реагира на дадена ситуация свръхемоционално, няма да му помогнете да овладее емоциите си, като му се наложите и му „покажете кой е шефът“.

Как да превърнем децата си от „врагове“ в съюзници?

В  книгата „Избухливото дете“ д-р Грийн ще ви помогне да проумеете защо вашето дете избухва и ще ви научи как ефективно да предотвратявате и овладявате подобни ситуации. Ще узнаете как да подобрите отношенията си с детето и да го превърнете във ваш съюзник в решаването на проблемите.

Според него децата искат да се държат според общоприетите изисквания, но понякога не са в състояние да го направят. Причината е, че им липсват ключови умения, крайно необходими за успешната комуникация. Те не могат да изразят притесненията си вербално и често бурното им държание е резултат от безсилие, което се проявява по различни начини –  трудност при превключване от един режим в друг (например да спрат компютърната игра, за да си напишат домашното), липса на гъвкавост в решаването на текущи проблеми и др. Когато възникнат проблеми, родителите обикновено се концентрират само върху лошото поведение, вместо да се опитат да разберат какво го поражда. Авторът предлага една много проста, но ефективна система за по-добро общуване между децата и техните родители, основана на споделяне и взаимно доверие. Така, чувствайки се в безопастност, изслушано и разбрано, детето с много по-голямо желание ще сътрудничи за разрешаване на конфликтната ситуация. Книгата е подплатена с множество примери от живота и разиграни проблемни ситуации.

От нея ще научите още:

  • Кои фактори допринасят за избухванията на детето.
  • Кои са специфичните ситуации, в които детето реагира гневно.
  • Как да намалите или напълно да елиминирате конфликтните епизоди, като премахнете причините, които ги пораждат.
  • Как да се справите с проблемите своевременно (вместо в разгара на бурята) и с общи усилия, а не еднолично.
  • Как да помогнете на детето да усвои умения като гъвкавост, адаптивност, търпимост и способност за решаване на проблеми.

Следвайки практичното и експертно напътствие на д-р Грийн, вие и вашето дете ще изградите помежду си нова връзка, основана на общуване и взаимно доверие.

Отзиви

„Задължителна книга за много родители, учители и професионалисти, които се занимават с обучението и възпитанието на проблемни и лесно раздразнителни деца.“

– Д-р Томас Х. Олендик, професор по психология, Център за изучаване на детското поведение към Политехническия университет във Вирджиния

„Един задълбочен и прецизен портрет на децата с проблемно поведение – и как да им помогнем.“

– Д-р Мирна Б. Шур, авторка на Как да отгледаме мислещо дете

 

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.