Изберете ратанови мебели за градината

Мебели от ратан

Ратанът е вид палмово дърво, с по-мека конструкция, растящо в джунглите на Далечния Изток. Прилича малко на бамбук, но за разлика от него има по-плътно стъбло.

Като дървен материал, ратанът притежава някои открояващи го качества:

  • Гъвкавост

  • Устойчивост

  • Здравина

  • Податливост на обработка

Тези му качества го превръщат в благодатен материал за изработка на мебели.

Ратановите мебели се отличават с дълъг живот – около 20 години – колоритен дизайн, природно излъчване. Преди изработката на мебели, ратанът се изсушава и се обработва по специална технология, за да стане по-издръжлив и устойчив на разнообразни атмосферни влияния.

А самите ратанови мебели се превръщат в колоритен елемент от дизайна на дома. Ето защо:

Ратанови мебели за интериора

Те придават естествен и топъл уют на дома, а извивките на прецизно и артистично обработения ратан добавят и щипка екзотика на пространството. Ратановите мебели са с доста разчупена визия, разнообразни фирми и размери и имат едно нежно и чаровно присъствие.

Особено ако се съчетаят с дървесни декоративни елементи, мебелите от ретан изпълват пространството с природен колорит, който изглежда като току-що нарисуван.

От ратан могат да бъдат изработени всякакви мебели за интериора – диван, кресло, табуретка, маси, шкафчета… Мебелите от ратан се съчетават стилно с дървен материал и стъкло, като тази комбинация придава на дома лекота, екзотична топлота, чувство за естествена хармония и стил, изрисуван с любов.

1474

Ратанови мебели за екстериора

Заради въздействието на климатичните условия, за екстериора е най-добре мебелите да са от синтетичен ратан. Мебелите от синтетичен ратан са леки, лесни за почистване и поддържане и устойчиви.

Освен това, синтетичният ратан е доста гъвкав и благодатен за обработка материал, така че, ако подберете и подредите мебелите с вкус, ще внесете доста стил и екзотика в двора си, чрез колоритни градински маси и столове, шезлонги, дивани, фотьойли. В допълнение към екзотиката на плетките от ратан, добавете малко кожа, стъкло, декоративни възглавнички и ще създадете наистина неповторима атмосфера.

Как да поддържате ратановите мебели?

Обикновено ратанът е подложен на многократна обработка до постигане на идеално гладка повърхност и затова поддръжката му е сравнително лека. Достатъчно е просто периодично да забърсвате мебелите с мека четка или влажна кърпа. Хубаво е да ги почиствате и с мека кърпа, на която сте напръскали малко препарат за почистване на дърво. Помнете, че след всяко почистване, е нужно да подсушите.

Ако обаче времето е твърде влажно, вали често и ратановите мебели са навън, ратанът може да започне да абсорбира твърде много влага и да се раздуе. За да избегнете това, докато периодът е влажен, приберете мебелите от ратан вътре, на сухо.

Проблем с ратановите мебели може да възникне и ако са продължително изложени на преки слънчеви лъчи – особено в разгара на лятото. В такъв случай, има опасност ратанът да изсъхне и да се нацепи. Така по мебелите ще се появят грозни нацепвания и пукнатини. По тази причина, пазете мебелите от ратан от “прекия обстрел” на жаркото слънце през лятото.

След всяка съвестна грижа, се отпуснете на вашия колоритен люлеещ се стол от ратан. А той ще ви се отблагодари, като ви обгърне в топла екзотика!

Източник: naemisi.bg

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.