Ивайло Христов режисира пиесата „Чест“ от Джоана Мъри-Смит, която е за първи път на българска сцена от февруари

5/5

На 4 февруари от 19:30 часа на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“ е премиерата на постановката „Чест“ от Джоана Мъри Смит с режисьор Ивайло Христов. В актьорския състав са Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска и Кристина Янева. Преводът на текста е на Златна Костова, сценографията и костюмите са на Марина Янева, а фотограф е Симон Версано.

„Чест“ е безпощадно честна пиеса, написана с остро перо, с хумор и изящество. Тя деликатно и смело изследва изпитанията, през които човек преминава за да от-крие най-дълбокото значение на думата обич.

фотограф: Симон Версано

Какво се случва, когато споделените ценности и отговорности в един напълно хармоничен брак внезапно избледнеят? Онър и Джордж са женени от 32 години. И двамата са признати автори, макар поезията в живота на Онър да е отстъпила място на отдадеността й на съпруга и майка. Но когато се появява възможността един живот да се обнови, за сметка на щастието и сигурността на другите в семейството, сякаш целият свят се преобръща.

фотограф: Симон Версано

Ивайло Христов поставя пиесата във високо темпо. На сцената, изградена пестеливо и ефектно, четиримата чудесни актьори играят „на сто“. Събитията преливат едно в друго и се изострят безмилостно. Докато не се стигне до финала, може би малко задъхан, но много лиричен.

фотограф: Симон Версано

Родената през 1962 г. в Мелбърн Джоана Мъри-Смит е сред най-популярните драматурзи на Австралия. След като написва няколко не съвсем успешни текста, през 1995 г. Мъри-Смит пътува за кратко до САЩ. „Спомням си как един ден се разхождах без пукната пара из Ню Йорк. На шега си помислих дали някога ще видя името си в светлините на Бродуей. Скоро след това написах „Чест“. Две години по-късно тя бе поставена в театър на този булевард“, споделя Мъри-Смит.

фотограф: Симон Версано

Днес нейни пиеси се играят по целия свят на повече от двадесет езика. Влизат в репертоарите на театри в Пърт, Претория, Париж, Рио де Жанейро, Лондон, Ню Йорк. Сред близо 30-те й заглавия за сцена, по-известни са пиесите „Бомби“, „Женски род“, „Берлин“. Тя пише четири романа, филмови сценарии и няколко либрета. Носител е на редица престижни награди в Австралия и чужбина. Женена, с три деца, Мъри-Смит е почетен професор по литература на Мелбърнския университет и е една от публичните фигури с най-силен (често пъти скандален) глас в страната.

Следващото представление е на 27 февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp