Ивалина Ненова: Пътуването към себе си е по-сложно

Ива Ненова - peika.bg
5/5

Ивалина Ненова е интернет предприемач, автор и собственик на двата най-големи сайтa за туризъм в България (по данни на Gemius) – NasamNatam.com и Peika.bg. Ива е завършила Право в Софийския университет, но въпреки това не вижда живота си закотвен сред закони и наредби, а се впуска (не)обмислено във всяко едно пътуване и приключение. Същото чуваме за нея, че прави и с новите си бизнес идеи и интересни хобита и занимания.

Управляваш двата най-големи сайта за туризъм в страната (Peika.bg и Nasamnatam.com), но ти си юрист, който се занимава с психология. Кое обединява тези неща или е просто съвпадение?

И аз дълго време си задавах този въпрос. И накрая намерих някакво обяснение, което да ми звучи логично (нали съм юрист – трябва да е логично :). Мисля, че обединяващото е търсенето… юристът търси решение, създавайки правила; пътешественикът търси чрез изследване на нови места; психологията е душевно търсене. Въпросът е какво ще се случи, след като намеря това, което търся? 🙂

Кое е по-сложно – да поемеш пътуване до другия край на света, на място в което цивилизацията е изостанала със стотици години, или да поемеш пътуване към себе си?

Има известни прилики – и пътуването до другия край на света, и това към себе си изисква да се справяш с неудобствата и с нещата, които не ти харесват, защото те така или иначе изникват. И при двете, когато достигнеш междинна или крайна цел, се чувстваш много удовлетворен. За мен пътуването към себе си е много по-сложно, защото изисква постоянство. От едно пътуване, което ти причинява дискомфорт, винаги можеш да се откажеш и да го прекратиш, докато работата върху себе си не можеш да я оставиш просто така. Има един момент, след който ти се иска да не си започвал, но вече знаеш, че няма да се чувстваш комфортно, ако не продължиш. Разбира се, малко след този момент си убеден, че не трябва да спираш да пътуваш към себе си и че това пътуване може да ти донесе много повече вътрешно спокойствие, отколкото което и да било друго пътуване.

Правиш сайтове, издаваш списания, книги, организираш събития. От сигурен източник знаем, че освен добър мениджър си и изключително добра в продажбите. Кое е нещото, което все още не си предприела, но смяташ, че вече му е време?

Напоследък имам нужда да забавя темпото и може би да се отдам на предизвикателството да бъда майка. Мисля, че да отгледаш добър човек е най-голямото предизвикателство. Пожелавам си да успея да го направя.

Ива Ненова - peika.bg
Какво е почивката за теб?

Почивката може да бъде хубава книга, интересен разговор с приятел или самото пътуване, което за мен винаги е равнозначно на излизане от рамката и безброй свежи идеи.

Какво ще направиш, ако останеш сама в тиха стая?

Преди време бих казала, че това ще бъде кошмарно, сега – ще видя възможност да остана насаме с мислите си.

Зависимост ли е пътуването?

Определено напоследък забелязвам такава тенденция. Дори смятам да напиша статия по темата за зависимостта от пътуването. Разбира се, това може да се случи, когато я преодолея и ако я преодолея :). Зависимостта от пътуването е като всяка друга зависимост – изпадаш в абстиненция в момента, в който не си планирал поне 3-4 пътувания за близките 9 месеца. Колкото повече пътуваш – толкова повече разбираш, че нищо не си обиколил, ставаш ненаситен. Това, което ме притеснява, е че дестинациите се превръщат във фикс идея и по този начин губят стойността, която могат да имат за човека, който е предприел пътуването. Напоследък се старая да се самообуча да пътувам осъзнато – да създавам връзка с мястото, което ще посетя още преди да съм тръгнала, да имам конкретна цел.

Ивалина Ненова - peika.bg
Кое ти дава сили да създаваш и твориш в родната реалност?

Екипът, с който работя, нашата кампания 50 места, които да посетите в България и прекрасните ни партньори. Мотивиращи са хората с каузи, като нашите приятели от Русе с летните си Дунавски почиствания, или от Чепеларе с Офиса им в гората, или от Дряново с Мога Дряново, или от Варвара с усета им към кулинарията, или от хижа Козя стена с тяхното преобръщане на представата за Професия Хижар, или от Вила Мелник с желанието им да съхранят българското винопроизводство.

Когато това не е достатъчно, се качвам в колата и потеглям нанякъде – гледките, хората, историята винаги могат да ме мотивират.

Най-забавната случка, свързана с твоя бизнес, е….

Конкурентна фирма поиска от мен да създам конкурентен сайт на собствения ми проект NasamNatam.com. Забавното е, че се съгласих и създадох Peika.bg. Тогава не знаех, че месеци по-късно ще управлявам и двата проекта. Беше предизвикателство да създадеш и наложиш два бранда в една ниша без да навредиш нито на единия.

Ива Ненова
Смяташ ли, че съвременният туризъм има нужда от промяна, и ако да, каква?

Да, особено в България. Нуждаем се от качествен продукт с устойчива концепция и от мотивирани хора, които работят в екип. Винаги съм твърдяла, че България може да се издържа само от туризъм и то не от масов туризъм, а от бутиков туризъм. Разполагаме с невероятно богатство, но не го оценяваме и не знаем как да го използваме градивно. Ресурсите са налице и от нас зависи дали ще се грижим за тях и дългосрочно ще берем плодовете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp