IV Международен екслибрис конкурс – Варна, организиран от галерия „Ларго”, започва на 22 септември

5/5

На 22 септември от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. И този път Международен Екслибрис Конкурс Варна беше подкрепен финансово от Община Варна чрез Фонд Култура. За участие в конкурса на адреса на галерията бяха получени творби от над 200 автори от 38 държави.

Екслибрис Бриджит Еше “Тайната на мъдростта“ – Анастасия Мелникова

Журито на конкурса ще се събере в морската столица за своята работа от 20 до 21 септември. Негов председател за трети пореден път е известният български художник доц. Димо Колибаров, който е и преподавател в Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на Националната Художествена Академия, София. Членове на журито са Анна Тихонова (Беларус), художник, куратор на екслибрис колекцията на Музея за Модерно изкуство в Минск, Румен Нечев (България), художник, призьор в третото издание на конкурса, Димо Миланов (България), художник и Нели Вълчева (България), директор на конкурса и на Арт Галерия Ларго. Артистичен директор на Международен Екслибрис Конкурс Варна за четвърти път е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов.

Екслибрис Йордан Петков – Аушра Чапските

В четвъртото издание на конкурса ще бъдат раздадени множество награди. Освен традиционните първа, втора и трета награда, награда за млад автор, награда на Международното жури, отново ще бъде присъдена награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. В това издание за четвърти път ни подкрепя Сдружението на художниците – Варна, което отново ще присъди своя награда – бронзов плакет. Осигурена е спонсорска награда на варненската компания Зариба.

Тази година галерия Ларго ще излъчи специална награда на името на Йордан Петков, основател на галерията и основен спомоществовател на конкурса от неговото създаване. Йордан си отиде от този свят в началото на ноември 2020 година, покосен от COVID 19 в разцвета на силите си и творческата си енергия. Той беше радетел за изкуството, подкрепяше множество проекти и благотворителни инициативи на галерията. Йордан беше уникален специалист в световен мащаб в областта на мидификацията на музикални инструменти. Семейството на Йордан учредява награда в негова памет, защото личности като него са светъл пример за щедрост, самоотверженост, почтеност и любов към изкуството. Наградата ще бъде присъдена от членовете на семейството за екслибрис, създаден в негова памет.

Екслибрис Зиан „Почит към Гюстав Доре“ – Петър Лазаров

Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 22 септември от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго.

Съпътстващата програма на Международен екслибрис конкурс Варна включва няколко събития. На 22 септември в Зала 2 на галерията, веднага след оповестяването на наградите, ще се открие и самостоятелна изложба – графика на победителя в третото издание на конкурса, украинският майстор на графиката Олег Денисенко. В същия ден, преди официалното откриване, от 17:00 часа в зала 1 на галерията ще се проведе лекция с демонстрация по изготвянето на ръчна хартия от известния български график и носител на множество престижни награди Румен Нечев – член на журито на конкурса.

Съпътстващо събитие на конкурса ще бъде и беседата „Магията на графиката“ с водещ варненският художник Димо Миланов, който ще демонстрира процеса на създаване на офорт. Датата на това събитие е 24 септември (петък) от 18:00 часа, а мястото е галерия Ларго.

Екслибрис Кобус Остерхофф “Властелин на фантазията“ – Сергий Храпов

В изпълнение на мерките по ограничаване на разпространението на COVID 19 двете съпътстващи събития ще бъдат с ограничен брой посетители и предварително записване.

След закриването на изложбата в галерия Ларго, от 18 октомври представителната експозиция ще бъде показана във варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов”. От 1 ноември експозицията ще гостува на галерия „Аспарухово Арт” в Народно читалище „Просвета 1927”, Варна. Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Като организатор, галерия Ларго сърдечно благодари на спомоществователите на конкурса – „Ларгонет“ ООД, любимите на варненци ресторанти Годзила, Сдружението на художниците – Варна, варненската фирма Зариба – гейминг разработчик със световна репутация, Хотел „Роял“ – перла в короната на стара Варна. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org и в сайта на галерия Ларго www.largogallery.com

Екслибрис Йордан Петков – Христо Найденов
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp