Историята, по която геймърите полудяха! Излезе „Вещерът. Последното желание”

 Книгата, която накара целия свят да заговори за източноевропейското фентъзи – „Вещерът. Последното желание“, излиза отново на български език с преработен превод и корица, одобрена лично от автора – Анджей Сапковски. Книгите на Сапковски отдавна са със статут на класика във фентъзи жанра, а ИК „Сиела“ припомня на феновете кой е Гeралт от Ривия и защо е хубаво да прочетем книгата преди за започнем играта.

Полякът Анджей Сапковски продава повече бройки от Стивън Кинг в родината си, а когато през 2011 г. американският президент Барак Обама беше на посещение в Полша, получи като официален подарък копие от „Последното желание” с автограф от автора. На какво се дължи огромната слава на вещера?

Вещерът. Последното желание“ е първата книга, посветена на ловеца на чудовища Гералт от Ривия. Анджей Сапковски изгражда един пленителен и плашещо реалистичен свят, базиран на европейското Средновековие, в който хората са само една от няколко разумни раси, принудени да съжителстват заедно. Това е свят на расизъм, класова борба, кал, болести, убийства. Свят, населен с чудовища. Свят, в който няма място за герои.

Вместо тях човешките селища са защитавани от вещери – наемници, създадени, за да се изправят с меч в ръка срещу всичко, което дебне в мрака.

В „Последното желание” са събрани първите седем разказа за един от последните вещери – Гералт от Ривия, Белия вълк. Това са истории, в които няма ясно изразена граница между добро и зло – има лични интереси и избори. Гералт не е герой, не е спасител, не е съдник. Той е професионалист, който убива чудовища за пари, но не е сляп за злото в човешките души.

След като компютърната игра „Witcher 3: Wild Hunt” бе избрана за игра на 2015 година, светът отново се запита кой стои зад вълнуващото фентъзи, дало повод за създаването на играта. Едва ли Сапковски е предполагал в каква индустрия ще се превърнат книгите от поредицата „Вещерът”, когато започва да пише през 80-те години на ХХ век. Първият разказ „Вещер” е публикуван в полското списание „Fantastyka”, а след него идват три сборника с разкази и пет романа, посветени на Гералт. През 2001 г. излиза полският филм с участието на Михал Жебровски, последван от сериал през 2002 г. Истинският хит обаче е играта, която е световен феномен, а у нас се превърна в бестселър.

Освен солидна фентъзи империя, „Вещерът” е и отлично разказана история за изборите и тънката граница между доброто и злото:

„Злото си е зло, Стрегобор — изрече сериозно вещерът и се изправи. — По-малко, по-голямо, средно — всичко е едно и също, пропорциите са условни, а границите — размити. Аз не съм свят отшелник, не съм вършил само добро през живота си. Но ако трябва да избирам между едно зло и друго, предпочитам да не избирам изобщо.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.