Историята на Ванга в книгата Нектар за Душата

5/5

Българската ясновидка Вангелия Димитрова (1911–1996) влиза в историята просто като Ванга или „баба Ванга“. Тя е бедна необразована селянка, живяла в малкото провинциално градче Петрич. Но още приживе за нея са написани хиляди статии и десетки книги, а стотици учени от различни страни изучават всяка произнесена от нея дума. Наричат я ту българската Касандра, ту Сибила – на имената на знаменитите древногръцки пророчици. Но на въпроса: „Коя си ти, бабо Ванга?“, тя отговаря: „Аз съм врата за починалите“.

Ванга става канал за връзка с духовния свят след трагичен инцидент през 1923 г. Над селото, където живеела 12-годишната Ванга, преминал смерч, който отнесъл момичето далеч в полето. Там я намерили след няколко часа – засипана с пясък и обезумяла от страх. Най-много пострадали очите ѝ и наскоро след това тя ослепяла, но получила друго зрение – ясновидството.

Започнала да предсказва, когато била на 16 години – помогнала на баща си да намери открадната овца от стадото, което той пасял. Тя точно описала двора, където била скрита овцата, и казала, че е видяла това насън. Имало и много други подобни случаи от „местно значение“, но широка известност Ванга получила едва по време на Втората световна война.

През януари 1941 г. насън ѝ се явил конник в блестящи доспехи на древен воин, който излъчвал ярка светлина. Тайнственият гост съобщил на сляпата жена, че ще настъпят страшни промени в света и ще загинат много хора. Било ѝ наредено да остане в селото и да предсказва за живи и мъртви. Конникът обещал да ѝ помага и да я подкрепя. И Ванга започнала да предсказва отначало бъдещето на съселяните си, които били мобилизирани в армията или заминали на работа в Германия. После дошли по-значителните предсказания – вече за събития от световен мащаб.

Слуховете за необикновените способности на Ванга бързо се разпространили в България и преминали отвъд нейните граници. Ясновидката посещавали много известни личности.

Сред многото посетители при Ванга са идвали и такива важни личности като българския цар Борис и Хитлер, което е документирано от кмета на град Петрич в началото на 1943 г. Ванга не се побояла да каже на високопоставените си посетители истината за тяхното бъдеще. На цар Борис предрекла крах на неговото царуване и заявила, че „вижда червено знаме над неговия дворец“. А на Хитлер пророчицата казала: „Остави Русия на мира! Ти ще загубиш тази война!“

Психологът и журналист Бойка Цветкова в книгата си за Ванга разказва, че Хитлер не повярвал в предсказанията на бедната и сляпа жена и ѝ се присмял. Ванга му предложила да изпрати някого от свитата си на съседната улица, където скоро щяла да се ожреби кобила и подробно описала какво ще е жребчето. Изпратеният се върнал потресен, тъй като родилото се пред очите му жребче било точно такова, каквото го описала Ванга. Хитлер напуснал ядосан, а тя освен всичко друго влязла в историята като единствена пророчица, която останала жива след неговото посещение.

Идвал е при Ванга и президентът на България Желю Желев (1990–1997), комуто тя предсказала поражение на предстоящите избори, а на Борис Елцин и Бил Клинтън предрекла победа.

Седем месеца преди изборите в Индия Ванга предсказала на Индира Ганди, че ще бъде отново министър-председател. Много преди изборите за 39-ия президент на САЩ съобщила, че ще победи Джими Картър, който ще остане на поста само един мандат.

В средата на 90-те години, когато в Русия е още в разгара си епохата на Елцин, Ванга съобщила, че следващият президент на Русия „ще бъде съвсем неочаквана фигура. Със сигурност нито Зюганов, нито Лебед“. Не е назовала името на втория президент на Русия, но пророчеството се оказало вярно. Владимир Путин наистина е неочаквана фигура дори пет години по-късно, когато Елцин го назначава за министър-председател, а после го обявява за свой приемник.

Желаещите да посетят Ванга били толкова много, че както предполагат изследователите, за петдесет и пет години тя е приела повече от милион посетители от цял свят. Сред тях е имало знаменити дейци на културата, известни учени и безброй обикновени хора, нуждаещи се от изцеление от различни недъзи.

На болните Ванга често предлагала като лекарства такива средства, за лечебните свойства на които никой не подозирал. Например тя излекувала млад работник, чийто ранен и инфектиран крак лекарите искали да ампутират. Посъветвала го да хване жаба на същото място, където е бил ранен, да одере кожата ѝ и да я залепи на болното място. Примерите за успешно лечителство са хиляди, а неуспешните – нито един. В някои случаи тя отказвала да лекува, предлагайки на болните едно средство – молитва.

Няма да разказваме подробно за лечителския дар на Ванга, тъй като предметът на нашето изследване е съдбата на човека, способността да се проникне в нейното минало и бъдеще и възможността да се влияе върху нея чрез нашата воля. Затова ще разкажем още редица истории, в които ярко се проявява феноменът Ванга за тълкование на събития от Книгата на съдбите. Цитираме ги по книгата на Светлана Кудрявцева „Феноменът на ясновидката Ванга. Пророкувания, предсказания, баяния“.

Известният руски актьор Вячеслав Тихонов след срещата си с Ванга изпаднал в шок. Едва пристъпил прага на нейната къща, и тя безцеремонно му заявила: „Ти защо не изпълни желанието на най-добрия си приятел Юрий Гагарин? Преди последния си полет той е дошъл при тебе вкъщи и казал: „Аз нямам време, затова купи един будилник от мое име и го дръж на бюрото си. Нека той ти напомня за мен.“ Като чул тези думи, Тихонов получил сърдечен пристъп и пил валериан. Актьорът бил приятел с първия космонавт и той наистина го бил помолил за будилника, за което Тихонов бил забравил.

На Сергей Михалков, известен поет, автор на химна на Съветския съюз, Ванга предрекла три събития, които наистина се сбъднали. „Приятелката ти Наташа – казала Ванга – ще преживее тежка сърдечна операция, ще оздравее и после ще се омъжи за своя хирург. Когато се върнеш в Москва, ти лично ще се срещнеш с Леонид Брежнев. Твоят по-голям син ще се ожени за чужденка и ще замине да живее и работи в чужбина, където ще снима кино.“

Впоследствие Сергей Михалков е казал следното за Ванга:
Удивителна, трудно обяснима способност да надниква в миналото на човека, да вижда неговото настояще и бъдеще – това е уникално явление! Хората с благодарност си спомнят тази ясновидка.

Знаменитият писател Леонид Леонов, който се е познавал със Сталин и с Максим Горки, е казвал, че Ванга му е направила много силно впечатление. Българската пророчица му предсказала най-неприятното за един писател събитие: че ръкописите му ще изгорят. Обезпокоеният Леонов след завръщането си се опитал да спаси ръкописите си, като ги пренесъл от вилата в московското си жилище, но и там те наскоро след това изгорели.

Не бива да смятаме, че Ванга е предсказвала само смърт и нещастия. На същия Леонов, който през 1990 г. искал да унищожи ръкописа на романа си „Пирамида“, написан още през 1938 г., но незавършен, Ванга препоръчала да отиде за известно време на вилата си и да завърши ръкописа.

Книгата трябва да бъде завършена след три години (разговорът се води през 1989 г.). В романа има четири образа: човек, Вселена, Бог и демон. Има нещо и за древните хора. Книгата ще има огромен успех и ще бъде добре приета от всички, дори от младежта. Ще бъде преведена в чужбина – в Германия, Индия, Бразилия, Америка и в много други страни. Последният роман на Леонид Леонов действително излиза през 1994 г., преведен е на много езици и е имал успех сред читателите.

Откъс от книгата „Нектар за душата“ на издателство „Изток-Запад“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp