Истината, фалшивите новини и изкуственият интелект се срещат през януари в месеца на Data science

5/5

След радиоизлъчване на „Война на световете“ през 1938-а 1.7 милиона човека са убедени, че Земята наистина е атакувана от марсианци. Тогава хората вярват в неволната дезинформация, защото обществото не е готово да се бори с нея. В близките години, всеки от нас ще повярва на фалшива информация, генерирана, модулирана и таргетирана от изкуствен интелект, защото и ние няма как да се подготвим за нея.

Технологиите се развиват с невиждана скорост и това носи със себе си и кардинални промени в количеството и начина на достъп до информация. Това води до разпространението на фалшива информация, която може да бъде генерирана и разпространявана от изкуствен интелект. Какво значи това за хората – на 19 януари гостите на събитието „AI пропаганда“ ще разберат отговора от експерти в областта.

На фокус ще са и въпроси като това защо на практика е невъзмоно да се подготвим и да се противодейства изцяло на фалшивата информация и какви мерки се взимат срещу това. Отговорите ще дойдат от четирирама лектори, практици в областта. Христо Томов е експерт в сферата на машинното самообучение и съосновател на „Дриймикс“; Мартин Стаменов е експерт по изкуствен интелект и организатор на събитието „Хакатон срещу дезинформацията“. Енея Георгиева, редактор, журналист и  мениджър продукти срещу дезинформацията в Ontotext. Самуил Петканов е автор на Не!Новините.

Въпреки че изкуственият интелект дава огромна преднина в създаването и разпространението на съдържание, има някои конкретни човешки умения, с които никога няма да може да навакса. Това навежда на извода, че в бъдещето роботите ще вървят ръка за ръка с човечеството. Какво е бъдещето на връзката между човека и машината – този въпрос ще е на фокус на събитието „Кой е по-по-AI?”  на 26 януари.

Освен за възможностите и ограниченията на AI, събитието ще обхване и теми, свързани с начина, по който изглеждат отговорността, етиката и справедливостта, когато говорим за изкуствен интелект. Лектор на събитието е Иван Иванов, Chief Technology Officer в компанията „Humans in the Loop“. Иван Иванов е работил е по индустриални решения с изкуствен интелект в сфери като predictive maintenance, demand forecasting, recommendation systems, graph learning.

Двете събития са част от програмата на Ratio в месецa, посветен на data science. Организаторите са подготвили и тематично съдържание и подкаст епизоди, свързани с темата. Повече информация, както и билети събитията можете да намерите на сайта на организаторите Ratio. Събитията започват от 19:00, мястото е Клуб КУПЕ. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp