Искате да живеете живота си и да сте успешни? Този модел е за вас!

5/5

Като предприемач, който е стартирал десетки бизнеси, продавал е такива, купувал е такива и е фалирал такива,  съм се срещал с много хора, които търсят някакви нови модели, за  да станат успешни, известни, богати, красиви, силни, влиятелни… По възможност това да се случи от днес за утре и без много усилия. 

Днес ще ви разкажа за един модел, с който живея о както се помня, но чак наскоро разбрах, че той всъщност е описан в книга. 

Когато някой дойде при мен да го консултирам за нов бизнес,  аз винаги обяснявам, че в първите 1-2 години бизнесът иска пълна отдаденост. Това означава, че да работиш от 9 до 18 часа не е достатъчно. Пълната отдаденост иска да се извърви допълнителната миля до успеха. Само тогава можете да го постигнете. 

С изненада наскоро разбрах  как съм  вървял през всичките тези години. Но нека започна историята така…

Наскоро ми се роди син. Прекрасен момент в живота, но и изключително изтощителен и натоварващ физически и емоционално. В същото време бях затиснат от много проекти, които изискваха от мен да работя повече от нормалното. Когато бебето се будеше за кратко към 4-5 часа сутринта, аз започнах да ставам и да будувам. В един момент осъзнах, че ако работя от 5 до 13 часа, това прави 8 часов работен ден. Обикновено след подобно ставане лягах да спя за около час на обяд и на практика от около 14:30 животът ми принадлежеше. Да, в първите дни работех до 19 часа и с това успях да наваксам тонове работа. 

Забавното беше, че в главата ми изникнаха спомени от времето, когато бях тийнейджър. Родителите ми, които ставаха рано и влизаха в стаята да ме будят, ме заварваха на компютъра да работя  нещо напълно непонятно за тях. Когато направих първия си сайт, който продадох с много добра печалба,  също работихме от ранни зори. С настоящия ми съдружник сме имали случаи,  в които му пиша в 4-5 сутринта за нова бизнес идея, а той ми отговаря веднага и е  в кондиция – човек със същите навици като мен. 

През годините съм добил навика да ставам изключително рано и да минавам допълнителната миля, която другите хора просто проспиват. Хората искащи успех е нужно да направят повече усилия, за да постигнат каквото и да било. А каква е моята цел сега? 

Да имам повече време със семейството си

Нали работиш по 14-16 часа на ден? Какво време? Какво семейство?

Именно. Ако от 5 до 13 работя 8 часа, което е напълно достатъчно, тогава от около 14:30 до 22 часа мога да отдам времето си на семейството – да се разхождаме, да говорим, да играем, да пътуваме и всичко онова, което искаме и имаме възможност да правим. 

Тази система с много повече подробности и мотивация може да прочетете и в книгата “Клуб 5 сутринта”. Разказана като една изключително увлекателна история,  книгата на един дъх те прекарва от недоверието към концепцията, през отричането и защото все още ни се спи и искаме още 5 минутки… до момента,  в който прегръщаме концепцията и тя става част от нас. Книга, която открих случайно и наскоро, но по чиито модели живея от дете. Ако не сте я прочели – просто го направете час по-скоро. 

Нямате време да четете книги? Да, много хора нямат време за книги, но какво ще стане,ако станете утре в 5 сутринта и четете до 8, когато тръгнете за работа? Вероятно ще намерите едни 2-3 часа за четене, които са ви убягвали дотогава. А прочетете ли тази книга, всичко ще се промени и новооткритото време, може да ви направи такива каквито мечтаете да сте. 

Защо обаче ставането рано е различно от лягането късно?

Много хора казват, че обичат да работят, четат и правят разни неща нощно време и казват, че това е обърнатият модел на “Клуб 5 сутринта”. Но това не е така. Мелатонинът в организма започва да се натрупва при залез слънце и от средата на нощта до сутринта той се разгражда и концентрацията му намалява. Ако вие си легнете да спите в 4 и спите до 13,  ще сте спали 9 часа, но ще се чувствате много по-зле физически и много по-недоспали отколкото ако легнете в 22 и станете в 4. което са само 6 часа сън. Защото човешкият организъм е програмиран да спи, когато е тъмно и да се буди и бодърства, когато е светло. 

И сега бонус ниво!

Когато работите в нормално работно време (независимо дали сте в офис или се наслаждавате на дигитално работно място), всички други правят това. Всеки е буден и прави нещо. Телефоните ви звънят, хора ви пишат по различни чатове и месинджъри, всеки ви дърпа за нещо, но има и колеги, които ще искат да си говорят с вас, да пият кафе, да обядвате, да видите нещо… това губи над 30-40% от времето ви в работен ден. Ако обаче станете в 5 сутринта, то никой от вашата среда няма да е буден по това време. Телефонът не звъни, никой не ти пише – нито имейли, нито в някой чат, нито някой очаква от вас нещо по това време. Дори семейството ви най-вероятно ще спи и ще имате шанса да получите около 3-4 часа пълна тишина и спокойствие. Това фокусиране може да ви накара да изпаднете в състояние на поток, който да доведе до невиждани резултати. Само вие знаете как да използвате тази енергия. 

Но не ми вярвайте безусловно. Просто вземете си книгата, станете в 5, прочетете я за 1 ден и на следващия ден просто станете отново в 5 и правете това, което искате. Повторете това 1 година и споделете резултата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp