Ирина Кръстева за щастливата любов и предизвикателствата в партньорските взаимоотношения

Ирина е една луда глава, която иска да покаже на целия свят, че щастието и мечтите са възможни. От дете в нея вибрира посланието “няма невъзможни неща” и винаги окуражава хората да действат и да вярват в чудеса, а самата тя неуморно търся начини да прави живота си по-хубав. Нейната мечта е да създава собствения си живот – любов, здраве, изобилие, пътешествия и чрез личния си пример да вдъхновява хората да правят същото. Като малка имала мечта да преподавам магия в училище за вълшебници, днес прави точно това, макар и под малко по-различна форма.

Какво е за теб щастливата любов?

За мен щастливата любов е тази, която вдъхновява и дава криле. Щастливата любов не е любов без трудности и спорове, но е любов, заради която си силно мотивиран да преодолееш тези трудности и различия и да намериш решение. Когато обичаш истински и си в щастлива връзка сам искаш да даваш. Когато си в щастлива връзка се чувстваш като у дома си, чувстваш сигурност и спокойствие и ако можеш да избираш, би избрал същия човек отново и отново. И не на последно място щастливата любов е тази, която съчетава приятелството и страстта. Без привличане не може да има любов.

За кого е книгата “Рецепти за щастлива любов”?

Това е книга за всички, които са готови да повярват, че любовта започва от нас и зависи от нас. За да имаме любов в живота си е необходимо да отстраним вътрешните пречки пред любовта – емоционални травми и страхове, комплекси, заровени чувства и болка, необходимо е да се изправим пред собствените си демони. Това не е лесна задача, така че книгата е за всеки, който има достатъчно смелостда се изправи пред самия себе си и да научи как е отдалечавал любовта. Книгата официално е за жени, но на мъжете може да бъде също толкова полезна, така че реално е за всеки, който търси истинска любов, независимо дали има връзка или не.

В книгата обръщаш внимание на това, че любовният ни живот е програмиран още от детството ни – как да преодолеем това?

Това е процес и той понякога продължава с години, но ако сме постоянни ще започнем да усещаме ползите много бързо. Първо е нужно да опознаем себе си, това, което ни движи в любовния ни живот – обичайно това са болка и негативни вярвания, които идват още от детството ни. След това е нужно да развием толерантност и любов към себе си и тези стари модели на поведение и да повярваме, че ние сме много повече от наранената версия на себе си и можем да реагираме по много различни начини на хората и живота. И последната фаза е ежедневно да правим нови избори – да реагираме, да действаме по нов начин, идващ от новите ни подкрепящи вярвания за себе си и за света. Много хорасе отказват точно тук на финалната права – откриват травмите си, разбират поведението си, но нямат търпение да постоянстват в упражняването на новото поведение и новите вярвания. За да изместим старите модели наистина трябва време и търпение, тебуквално са станали част от биологията ни.

Какво представлява здравата любов?

Здравата любов е любов от позиция на пълнота и щастие, а не от позицията на липса и зависимост. Здрава любов може да се получи, когато вече познаваме себе си, приемаме себе си, имаме свой смисъл и път в живота и искаме да споделим това с друго човешко същество. Ако търсим в кого да се вкопчим, защото нямаме цел и посока в живота си, защото сме комплексирани и искаме някой друг да ни покаже, че имаме стойност, тогава това не е любов, а зависимост и тя не води до нищо добро. Здрава връзка има между двама пълноценни сами по себе си човека, които имат сходни ценности и посока в живота.

Как да разпознаем кога действаме от любов и кога от страх?

Ако сме честни пред себе си, винаги знаем отговора. Достатъчно е да се запитаме защо постъпваме по определен начин. В една връзка можем да сме от любов, може и поради страх от самота, от липса на пари, страх от реакцията на партньора. Всъщност ние сме просто хора и няма нищо срамно да действаме от страх, най-важното е да сме честни пред себе си. Страшно е да се залъгвам, че е обичам някого, не е страшно да си призная, че в момента нямам кураж да си тръгна от връзката. Честността ни помага да намираме сили по-често да действаме от любов.

Как да обичаме истински себе си?

Като избираме себе си максимално често – на първо място да се грижим за себе си с приоритет – да спим, да се храним добре, да не се претоварваме, да спортуваме. Това може да звучи странно семпло, но много хора се провалят именно там – в ежедневната базова грижа за себе си. И “нямам време” не е оправдание, това е равнозначно на “не ми е приоритет”. Представете си, че детето ви вдига вдига висока температура или се удря лошо, не му казвате “сега нямам време”, а пускате всичко и се заемате да му помогнете. Така би трябвало да се отнасяте към себе си. Познавам жени, които ежедневно си лягат след полунощ, защото вършат домакинска работа след другата си работа. Ако обичаме себе си, това трябва да се промени на всяка цена. Домакинската работа е много по-маловажна от здравето и почивката ни. В допълнение към грижата за себе си, любовта към себе си включва и да прекратим негативния диалог в главата си, да спред самоомразата и критиките към себе си, да спрем да се бичуваме за провалите си. “Как мога следващия път да го направя по-добре?” – това е единственият въпрос, който да си задаваме.

Кои са твоите пет правила в любовта?

  1. Не приемай нищо лично – дори да изглежда лично, премисли и ако трябва попитай!
    Винаги се поставяй на мястото на партньора си, когато спонтанно ти идва да го обвиниш или критикуваш.
  2. Говори направо, без намеци, сарказъм, въздишки, без да чакаш другия да ти прочете мислите – казвай конкретно какво искаш или с какво не си съгласна!
  3. Подбирай думите, с които говориш и винаги внимавай с какъв тон говориш, никой не заслужава обидно и грубо отношение. Говори за своите чувства, а не обвинително към другия.
  4. Познавай своите и на партньора нужди и желания. Компромисите често нагнетяват връзката, каквото правиш за другия, го прави само от чиста любов и винаги без капка негодувание.
  5. Искай открито удовлетворяване на твоите нужди и желания, не се страхувай да договаряш!

Какво е твоето следващо предизвикателство в партньорските взаимоотношения?

Най-голямото предизвикателство между мен и мъжа ми в момента е разпределянето на финансите ни. Тъй като наскоро затворихме ресторанта ни и все още изплащаме кредити, това е свързано с ограничения и по-спартански начин на живот – нещо, което е много трудно за мен. За мъжа ми е важно, ако трябва да се концентрираме за 1-2 години да изплатим всичко и после да се забавляваме, докато аз предпочитам да внасяме минималните вноски и да отделяме пари и за пътувания, излизания, а съответно повече време да изплащаме. Именно тази разлика в подхода и приоритетите е най-голямото предизвикателство в момента.

За книгата

„Рецепти за щастлива любов“ ще ви предложи една различна от обичайната гледна точка за любовта:  Всичко, което ни се случва в любовния живот – в кого се влюбваме, какво преживяваме с него, дали страдаме или сме щастливи, не е въпрос на късмет, а е закодирано в подсъзнанието ни още от бебешките ни години. Като опознаем себе си, като открием и обикнем собствения си мрак, негативният любовен сценарий в живота ни ще спре да се повтаря. Книгата обединява западната наука и източните духовни учения, като същевременно предлага и съвсем практически насоки за това как да комуникираме с другия зряло, как да обичаме без да предаваме себе си и да губим самоуважение, как да различим истината от илюзията в любовта и какви дълбоки нужди, желания или емоционални рани са в основата на поведението на любимия мъж. „Рецепти за щастлива любов“ учи жените да обичат осъзнато – без багажа от миналото, без маски и роли, без илюзии. Любовта е предназначена да ни радва, да развива потенциала ни и да ни дава криле. Ако до сега любовта ви е причинявала страдание и сте готови за излезете от омагьосания кръг, то тази книга е за вас!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.