Интервюто – бестселъра, който трябва да прочетеш!

Представи се с няколко думи. Как и защо започна да пишеш? Какво е за теб писането? Какво те вдъхновява? Как се появи последната ти книга?

Казвам се Николай Пеев, роден съм през 1988 г., миналия век (смее се), в слънчевия и прекрасен град Пловдив, където живея и работя. Практикуващ юрист съм, който през деня се опитва да се бори с несправедливостта, а вечер – със скуката, като пиша истории за читателите.

Мисля, че писането ме намери само. Винаги съм харесвал фантастиката и липсата на модерна българска литература в този жанр ме мотивира да напиша дебютната си книга – „Денят на инвикта“.

Всичко започна малко на шега. През 2013 г. реших да опитам нещо творческо, с което да предизвикам себе си. Сега мога да кажа, че писането е, в известен смисъл, начин на живот. Старая се да го правя професионално и на ниво, което да се конкурира с произведения от цял свят. Последното разбира се е процес, който се учи и овладява цял живот.

Вярвам, че човек може да открие вдъхновение за писане във всичко, което го заобикаля. Животът е толкова шарен и поднася безброй интересни истории, които си струват да бъдат споделени. Дали ще са реални случки, или маскирани под фантастични сюжети, границата е единствено въображението на автора.

Във връзка с казаното по-горе, новата ми книга – „Интервюто“ – е вдъхновена именно от лични преживявания.

Разкажи ни малко повече за “Интервюто”. Какво да очакват читателите?

„Интервюто” започва с история, която е много близка до всеки от нас – явяването на интервю за работа. Още в началото обаче сюжетът рязко поема по един мрачен и опасен път, по който Героят трябва да разчита на собственият си усет, знания и дори малко късмет, за да остане жив.

Читателите, които са запознати с първата ми книга „Денят на инвикта“, ще открият познат стил на писане – динамичен, със ситуации и герои, които ги увличат от случка в случка. Неочакваните обратни не са изключени, като именно те са направили впечатление на първите прочели „Интервюто”. Последното знам, защото ценя и винаги се радвам на обратна връзка от читателите. Особено на критиката (смее се).

Трудно ли се издават книги в България? Как се случиха нещата при теб?

В момента се наблюдава феноменът, че има много повече издателства, отколкото пишещи хора в страната. От последното заключвам, че издаването не е труден процес. Към момента трудностите са единствено за пишещите, защото огромна част от работата, дори след написването на книгата, е за тяхна сметка.

При мен нещата се случиха по щастлива случайност, защото преди няколко години хората, които издаваха и бяха склонни да се доверят на модерни български автори бяха изключително малко.

Четеш ли собствените си книги? Важно ли е да развиеш собствен стил? Какъв е твоят стил?

Вероятно десетки пъти преди да бъдат завършени. Искам най-доброто за читателите ми, защото четейки една книга, те гласуват с най-ценното – времето си.

Собственият стил е нещо, което се гради и се усъвършенства с времето. В основата си, обаче, мисля, че остава непроменен. С времето разбрах, че избирам книгите си не по сюжет, а заради определен автор, именно заради това, че харесвам неговия стил на писане.

Харесвам динамиката в сюжетите, неочакваните обрати, достъпният изказ. Старая се всеки читател да може да припознае себе си в моите книги, без значение от пол и възраст.

Има ли книга, която ти се ще да бе написал ти? По-трудно е да напишеш книга или да я редактираш? Случвало ли ти се е да изхвърлиш завършен ръкопис поради една или друга причина?

Вярвам, че всяка книга е написана от точно този човек, от когото е трябвало да на бъде написана. Не бих искал да си преписвам чужда заслуга.

Писането и редакцията са като две страни на една и съща монета. Колкото и да е добра идеята, ако не е шлифована по най-добрия начин, просто ще остане недовършена или неразбрана от читателя.

Денят на инвикта е фантастика – каква е причината да преминеш към друг жанр?

Исках да изненадам и заинтригувам своите читатели. От бъдещето в „Денят на инвикта“ преминах в настоящето при „Интевюто“. От приключенска фантастика към един модерен трилър за тайни и опасни корпоративни игри. Промяната в сюжета, времето и персонажите беше освежаваща. Надявам се да е така и за читателите.

Според теб българските читатели склонни ли са да подкрепят българските писатели или все още родните автори са подценени от своите съграждани?

Българският писател вече не е толкова екзотична и рядка птица. Всяка книга, стига да е професионално издържана и адекватно представена на читателите, вярвам, че ще бъде оценена и харесана.

Представянето на книгата ИНТЕРВЮТО ще бъде на 23-ти Март в Литературен клуб “Перото” (НДК) от 17:00 (за facebook събитие – цък). Не пропускате възможността да се запознаете лично с Николай Пеев и да се сдобиете с неговия достоен за отличие роман.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.