Интересни събития в София през юни

5/5

Първият от трите летни месеци чука на вратата, затова сме ви приготвили една кратка, но силна селекция от събития, които си струва да посетите през шестия месец от годината. Ето и кои са те:

Приказни герои от близо и далеч… Продължението

галерия „Лампион“, 1 юни (сряда), 18:00 часа, вход свободен

Освен майстор на словото и туша, Велиана Симеонова е изключително умел творец и на красоти от папиемаше. Предишната й изложба на произведения с тази техника – „Приказни герои от близо и далеч“, бе преди 3 години и определено обра овациите както на критиката, така и на публиката. Затова дори и за миг не се поколебахме да включим продължението й в материала ни за събития през юни! Чрез изящните хартиени миниатюри на Велиана пред очите ни оживяват Питър Пан, Малкият принц, Ян Бибиян и дяволчето Фют, Палечка, Снежната кралица и още куп герои от любимите ни литературни произведения от детството, които пораждат широки усмивки. Вярваме, че няма по-добър начин да отпразнувате Деня на детето от откриването на тази приказна изложба, но ако все пак сте заети във вечерта на 1 юни, то „Приказни герои от близо и далеч… Продължението“ може да бъде видяна всеки друг ден чак до 15 юни, така че имате цели 2 седмици, за да отскочите до галерия „Лампион“ и да й се порадвате.

Бакхус StrEAT Fest 2022

Женски пазар, 4-5 юни (събота-неделя), 10:00 – 22:00 часа, вход с билети

Прясно месце на скара, студени домашни лимонади, топли печива, ароматни кафета и любимите ни датски лакрицови бонбони с шоколад Lakrids by Bülow са само малка част от хедонистичните предложения на юнското изложение на Бакхус. На място ще откриете също родни крафт бири, авторски коктейли и свеж винен бар със специална селекция български занаятчийски вина, така че запазете първия уикенд от месеца за Бакхус StrEAT Fest 2022.

Важно уточнение е, че на изложението не се приемат плащания в брой, а само с карта, така че ако сте любители на кеша, се подгответе с банкова карта, за да не останете гладни или жадни.

Входът на събитието е с билети, чиято предварителна цена на ден е 5 лв. за възрастен (6 лв. на място) или 8 лв. за целия фест (10 лв. на място), като за семейни посещения има специални отстъпки. Повече за билети вижте тук.

Пловдив чете

центъра на Пловдив, 13-19 юни (понеделник-неделя), 17:00 – 22:00 часа, вход свободен

След Пролетния базар на книгата в София от 30 май до 5 юни идва ред и на ежегодното издание на Пловдив чете! Тази година фестивалната седмица в Града под тепетата включва редица събития, сред които връчване на Национални литературни награди „Христо Г. Данов“, на отличията за високи постижения в съвременната поезия – „Орфеев венец“, и в оформление на книгата – „Златна четка“, както и традиционната Алея на книгата, която радва пловдивчани и гости на града всеки юни. Ако искате да съчетаете култура с хладни напитки и горещи вечери на пловдивските тепета, то периода 13-19 юни е перфектното време за това!

11th Balkan Wine Festival June 16-18 Open Air – NDK, Sofia

парка пред НДК, 16-18 юни (четвъртък-събота), 17:00 – 22:30 часа, вход с билети

За никого не е тайна, че екипът ни обожава да посещава винени събития и да дегустира всевъзможни сортове от знайни и незнайни родни и чуждестранни винарски изби целогодишно. Затова няма как да пропуснем да се запознаем отблизо със стотици пивки вина от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Украйна, които гостуват в София в средата на месеца. Убедени сме, че в специално създадения винен град пред НДК и тази година ще се натъкнем на изключителни съкровища, така че ако и вие, като нас, сте върли последователи на бога Дионис, то 11-тото издание на Balkan Wine Festival е задължително за посещение събитие!

Повече за цените на билетите вижте тук.

Международна изложба на Котки „Hello Summer“ 2022

хотел Маринела, 25-26 юни (събота-неделя), 10:00 – 17:00 часа, вход с билети

Идва ред и на едно по-пухкаво събитие, което отбелязваме в календара си за юни. След кратка пауза лятната Международната изложба на котки се завръща, за да ни предложи разнообразна програма, посветена на тези тъй своенравни домашни любимци. Освен състезание, на място ще се проведат и конкурс за „Най-любима котка на публиката“, интересни лекции от ветеринари, базар-изложение на всевъзможни аксесоари, козметика и храни за котки, с които си струва да се запознаете.

Цени на билетите на място са 8 лв. за възрастни и 3 лв. за ученици и пенсионери. Събитието е безплатно за деца под 7-годишна възраст.

FesTEAval 2022 – Изложение на чай

Национален музей Земята и хората, 24-26 юни (петък-неделя), 12:00 – 17:00 часа, вход свободен

Завършваме с предложение за любителите на омайната напитка чай, която далеч не е подходяща за консумация само и единствено в хладните есенни хюга дни у дома. Ако не ни вярвате, то петото издание на FesTEAval ще ви убеди. На място по традиция ще се срещнем с ароматни чайове от цял свят, които ще погалят сетивата ни, ще изкушат обонянието ни и ще ободрят деня ни по неповторим начин. А понеже откриваме официално летния сезон през юни, изложителите са ни приготвили и много яки летни чаени предложения, които ще ни разходят по спектъра от традиционни до по-модерни и (не)стандартни вкусове.

Това е скромният ни, но стабилен откъм качество подбор на събития за посещение в столицата – и Пловдив – през юни. Желаем ви да си изкарате чудесно на всеки от тези ивенти, а ние ще сме там, за да се забавляваме и през горещите юнски дни и вечери!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp