Интересни събития в София през септември

5/5

Колкото и да не ни се иска, лятото е към края си, но пък това не ни спира да посещаваме всевъзможни интересни събития, с които да се опитаме да го задържим в душата и настроението си поне още няколко седмици. Затова ви предлагаме няколко яки ивента* в София (и Созопол) през септември, на които възнамеряваме да идем и самите ние, за да се накефим максимално в последните топли седмици на 2021-ва.

Следваща спирка: Марс – Ratio Rooftop Party

Музейко, 2 септември (четвъртък), 19:00-23:00 часа, вход с билети: 15 лв. (предварителна продажба), 20 лв. на място

визия: Ratio

Симпатягите от Ratio откриват месеца с разходка до не чак толкова далечния ни вече Марс. Благодарение на двамата лектори – асистента в катедра „Радиофизика и електроника“ към Физически факултет при СУ Стоил Иванов и магистъра от програмата „Астрономия и популяризация на астрономията“ на СУ Венцислав Петров – ще научим повече за заплахите в открития Космос и евентуалните им решения, за които науката се готви отсега. Ще разберем също и какво ще правим на Червената планета, когато веднъж стигнем и се установим на нея, както и какви са големите предизвикателства, пред които трябва да се изправим, ако някой ден действително Марс стане човешка колония. Учените ще повдигнат завесата и по въпроса можем ли да оцелеем в неприветливата среда на открития и пълен с опасни за човека лъчи Космос. Подарете си пътуване в бъдещето с първото за месеца събитие на Ratio и няма да съжалявате.

Кючуков на грил – благотворителен Comedy Roast на Георги Кючуков

Sofia Live Club, 2 септември (четвъртък), 20:00 часа, вход с билети: 20 лв (предварителна продажба)

визия: фейсбук

Нашият добър приятел и стендъп комедиант Георги Кючуков, който наскоро бе отличен, като първия победител в първите национални награди за стендъп комедия в България Golden Mic Stand-up Comedy Awards, събира в навечерието на рождения си ден 15 от най-добрите комедианти у нас в подкрепа на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. По време на този COMEDY ROAST всички участници от програмата ще имат една-единствена цел – да се шегуват тежко с Кючуков по повод рождения му ден. Водещ на събитието ще бъде Иван Динев-Устата, а пълен списък с участниците-комедианти можете да откриете във фейсбук.

Всички приходи от билети ще бъдат дарени на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, така че идете да се посмеете от сърце, а докато го правите знайте, че помагате на дечица в нужда.

При желание за допълнителна подкрепа: DecaOHZ | Начало

Latin America Pop Up Festival @ Quartal Food Park

Quartal Food Park, 4-19 септември (уикендите), 11:00-22:00 часа

визия: фейсбук

Ако сте фенове на Южна Америка и на латиноамериканската кухня, то вашето място е Latin America Pop Up Festival. В продължение на 3 уикенда – от 4 до 19 септември включително – в квартала на бул. „Черни връх“ 69 ще имаме възможността да се насладим на автентична латиноамериканска кухня под звуците на live музика, която замечтано ще ни пренесе на златистите брегове на Карибско море. За допълнителен разкош и с цел да се почувстваме напълно в Латинска Америка, пространството в Quartal Food Park ще бъде тематично декорирано с флагчета, ленти и специални кътчета за отдих, а бонус ще са разнообразните цветни работилници за обичаи и ритуали, както и различни културни активности. Очевидно за нас този септември е време за вкусна храна и карибски ритми в подножието на Витоша, а – надяваме се – и за вас.

Топло фест 2021

Южен парк, 4-5 септември (събота-неделя), 16:00-22:00 часа

визия: фейсбук

Екипът на Топлоцентралата – център за съвременни изкуства ни кани на второто издание на Фестивала за музика, театър и цирк, което определено си струва да посетим. В тази своеобразна амалгама от изкуства ще станем свидетели на музикална работилница, огнено шоу, циркова работилница по жонглиране, интерактивно представление за деца, силен реге лайнъп на BIG BIG Summer Reggae, театрална инсталация на открито и още куп интересни и иновативни арт проекти. Ако сте решили тази година да останете в София за почивните дни по случай Деня на Съединението, посетете ивента в Южния парк, който със сигурност ще Ви впечатли и ще го помните задълго.

Премиера на „В пукнатините на канона“ на Георги Господинов

Созопол, Празници на изкуствата „Аполония“, 5 септември (неделя), 19:00 часа

визия: ИК „Жанет 45“

Отскачаме на 420 км източно от София, за да се озовем край скалистия лазурен бряг на прекрасния Созопол, но пък вярваме, че това отклонение е съвсем в реда на нещата, защото така или иначе половин София е в района на античния морски град по това време от годината. Ако и вие сте сред тази половина, елате в Созопол и се отдайте на висока култура в празничните дни, чрез богатата програма на тазгодишното издание на Аполония. Препоръчваме силно премиерата на новата книга на Георги Господинов „В пукнатините на канона“, която ще се състои в двора на красивата Художествена галерия в Стария град на Созопол в неделя, 5 септември.

Алея на книгата 2021

бул. „Витоша“ и градинката пред НДК, 6-12 септември (понеделник-неделя), 10:00–20:00 часа

визия: фейсбук

Обожаваме книжните изложения, а наред с Панаир и Пролетен базар на книгата, които се провеждат ежегодно през декември и на пролет в същия район, Алея на книгата–София се утвърди като още едно голямо книжно събитие за столичани и гости на града. В настоящото издание ще вземат участие повече от 100 издатели, които ще ни представят хиляди заглавия, с които да се потопим в море от (добра) литература. Очаквайте скоро и препоръките ни за книги, които да си набавите от изложението.

SOFIA LIGHTS

парк-музей „Врана“, 9-11 септември (четвъртък-събота), 20:00-00:00 часа; вход с билети на място: 10 лв. (възрастни), 5 лв. (деца от 3 до 18 години), безплатно (деца от 0 до 3 години )

визия: фейсбук

Във втория уикенд на септември столичани и гости на града имат възможността да се насладят на магическа реалност под звездите в красивия парк-музей „Врана“, който ще бъде една наистина мащабна светлинна арт инсталация под открито небе. Организаторите от проекта за градско изкуство Urban Creatures ни канят на уникално изживяване, което слива ведно светлина, музика, природа и технология на площ от цели 100 000 кв. м.

Сливи за смет vol. 6

планина Витоша, 11 септември (събота), 10:00–17:00 часа

визия: фейсбук

Обожаваме инициативата „Сливи за смет“ на Софийски планински клуб, в която с голямо удоволствие ще се включим отново и тази година. Всички искаме да отидем в планината, за да се откъснем от сивия град и да се порадваме на спокойствие и чиста природа. Често обаче на място откриваме значително количество боклуци, които създават неприятни конотации с иначе приятно изживяване, каквото безспорно е разходката в планината. Ако и вие, като нас, бихте искали да ви стане малко по-приятно следващия път, когато се качите на Витоша, и имате желание да допринесете за по-добра среда за отдих и по-чиста природа в най-близката за столичани планина, заповядайте на един от четирите пункта, на които доброволно ще събираме боклуци и ще получаваме сливи срещу тях. Локациите са добре познати: хижа „Алеко“, местността около дървената беседка под Симеоновските езера, местността около чешмата „Белята вода“ над квартал „Бояна“ и края на алеята Гаунка в квартал „Бистрица“. На всеки от пунктовете ще бъдат осигурени достатъчно празни торби за боклук и ръкавици, а срещу всяка върната торба с боклук, организаторите, вдъхновени от едноименната народна приказка, ще ни се отблагодарят с килограм сини сливи.

Бакхус Bar & Snack Fest 2021

градинката пред НДК, 11-12 септември (събота-неделя), 11:00–22:00 часа, вход с билети: 5 лв. (1 човек за 1 ден); 8 лв. (1 човек за 2 дни), 15 лв. (1 семейство с 2 деца над 7 години за 1 ден), 20 лв. (1 семейство с 2 деца над 7 години за 2 дни), 25 лв. (1 семейство с 3 или повече деца над 7 години за 2 дни)

визия: фейсбук

Продължаваме с кулинарните изкушения, пренасяйки се този път в района на кино Кабана пред НДК – на новия безкешов фестивал от екипа на Бакхус: Bar & Snack Fest, където ни очаква истинско пиршество. Ще имаме възможност да се насладим на български крафт бири, авторски коктейли на някои от най-добрите бармани у нас, ще пием местни и чуждестранни вина в различни винени барове, та дори и китайска ракия. Що се отнася до храната, тя е поверена в ръцете на разнообразни по рода и кухнята си pop-up ресторанти с приготвени на място в момента постни, вегетариански и месни ястия, както и на сладкари и майстори на джелатото, които ще се погрижат да си тръгнем с широки усмивки от парка пред НДК.

Събитието е изцяло безкешово, а плащането става единствено чрез дебитна или кредитна карта, както и с дигитален портфейл на телефона.

КвАРТал фестивал 2021 vol. 6

карето между булевардите „Мария Луиза“, „Дондуков“, „Васил Левски“ и „Сливница“, 17-19 септември (петък-неделя), 18:00-21:00 часа

визия: фейсбук

Третия уикенд на септември, в който честваме и Деня на София, посвещаваме на историите и тайните, скрити между красивите стари къщи и павирани улици на емблематичния софийски район около Банята. Под надслов „Потайни КвАРТалности“, шестото поредно издание на КвАРТал фестивал ще ни заведе на места, на които никой не е стъпвал от десетилетия и ще ни срещне с шивача, точиларя, стария обущар и тапицера на квартала. За още разкош ще отскочим и до магазинчето за електрически лампички, след което ще си поговорим за архитектурното наследство на София и района, тъй като именно там има ужасно много сгради-паметници на архитектурата, които ни разказват за Стара София и нейното величие. Нека отбележим празника на града ни подобаващо с КвАРТал фестивал.

Brunch In The Market

пазар „Ситняково“, 18 септември (събота), 11:00-22:00 часа, вход с билети: 12 лв. (промоционално за първите 150 билети), 20 лв. (промоционално за първите 50 двойни билети)

визия: фейсбук

Завършваме с още едно предложение за бохеми, което съчетава на едно място свежи алкохолни напитки, вкусна храна и някои от най-добрите български диджеи. По време на дневното парти на емблематичния пазар „Ситняково“ ще пийваме крафт джин от Rustic Reserve Gin, DS Vodka, Aperol Spritz и други приятни питиета, докато хапваме от Rolling Dogs и Foku Asian Street Food.

На място ще има Zero Waste Craft работилница за малчуганите, както и базар на изкуствата за възрастните. И всичката тази градска магия ще се случва под звуците на тъй приятните сетове на диджеите Silver Ivanov, Peter Petkov, Victor Valora, Alessio Bianchi и Shenk.

Какъв септември само ни очаква…

*Поради въвеждане на нови противоепидемични мерки от 7 септември 2021 г. е възможно някое от събитията да промени датата, часа или мястото си на провеждане, както и да бъде отложено. За повече информация следвайте подадените в материала линкове към официалните канали на организаторите.

А ако искате да се насладите на хубаво вино или уиски в домашна обстановка, разгледайте някои интересни предложения тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp