Интересни събития в София през декември

5/5

2021-ва е към края си, но предпразничните седмици по традиция са изпълнени с особено разнообразни събития, които да посетим преди да се съберем около трапезата за Коледа. И понеже не обичаме да стоим на едно място, решихме да ви споделим селекция от няколко интересни събития в родната ни София през декември, които възнамеряваме да посетим, а вярваме, че и вие ще се припознаете в част от тях.

Софийски международен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал

 НДК, 7-12 декeмври (вторник-неделя); 10:00-20:00 часа, изисква се зелен сертификат

48-мият Софийски международен панаир на книгата бе открит на 7 декември и по традиция продължава до края на тази седмица в Националния дворец на културата. Повече от 80 родни издатели с хиляди нови и утвърдени книжни заглавия ви очакват на място, така че не пропускайте да отскочите до НДК през уикенда. Успоредно с панаира на място се откри и деветият Софийски международен литературен фестивал, сред чиито гости на живо или онлайн тази година са Алек Попов, Александър Шурбанов, Ана Бландиана, Георги Господинов, Георги Тенев, Добромир Байчев, Дубравка Угрешич, Елена Алексиева, Захари Карабашлиев, Ива Тодорова, Кони Палмен, Мартин Колев, Мюриел Барбери, Теодора Димова, Фиона Сампсън и др.

Повече за събитията на фестивала вижте тук.

София коледен град

НДК (алеята до кино Cabana), 9-23 декeмври (четвъртък-четвъртък); 11:30-21:30 часа, не се изисква зелен сертификат

Тази година духът на Коледа се усеща в целия ни град, а тематичните изложения не спират да се роят. Вниманието ни хвана София коледен град, тъй като обичаме да хапваме street food и сме фенове на дърпаните меса и греяното вино. Разбира се, организаторите са помислили и за вегетарианците и веганите, които също ще могат да открият нещо вкусно там – веган бургери, тиква с мед, кафе и други чароматни топли напитки. За допълнително повдигане на настроението вечер на място ще има музикални изпълнения на живо, както и дневни детски театрални постановки през уикендите. Специален гост в програмата е сдружение „Мечешки истории“, които ще споделят интересни истории от живота на мечетата.

Котешки календар с кауза на Немски коледен базар

градинката пред Народния театър, 9-12 декември (четвъртък-неделя), 10:00-21:00 часа, изисква се зелен сертификат

Нашите приятели от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ гостуват на Немския коледен базар, където ще представят своя пухкав котешки календар за 2022 г., както и множество сладурски коледни сувенири и подаръци, които са направени ръчно с много любов. Средствата, разбира се, отиват изцяло за сървайвърите от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, така че ако се чудите какъв подарък с кауза да (си) поднесете тази Коледа, сдружението се е погрижило за вас и ви очаква този уикенд в градинката пред Народния театър.

Ratio представя: Psychedelics and CBD: tried & true, or hype & woo?

клуб Terminal 1, 16 декември (четвъртък), 19:00-21:30 часа, изисква се зелен сертификат

От коледни базари с греяно вино и вкусна храна се пренасяме в дълбините на науката зад психоактивните вещества с Ratio. В центъра на разговора са халюциногените и канабисът с всички (не)известни факти и табута около тях. На ивента лекторите д-р Ервин Иванов и д-р Грег Дън ще разгледат важни въпроси по темата, като: какви са различните терапии с психоактивни вещества срещу депресия, тревожност и други заболявания; колко са ефикасни те; какви ключови проучвания са проведени в тази област и какви резултати са постигнати; какъв е чисто правният статут на тези терапии и как те се развиват по света, и др.

Събитието ще се проведе на английски език и е препоръчително да запазите местата си предварително. За билети вижте тук.

Коледа 11½ – мини арт фест в район Слатина

пред стадион „Академик“, 17-19 декември (петък-неделя), 17:00 на 17 декември – 17:00 часа на 19 декември, не се изисква зелен сертификат

Това коледно изложение се отличава от останалите, тъй като акцент са не толкова вкусните храни и топли (без)алкохолни напитки, а огънят и топлината, които носим в душата си. Затова докато хапвате топла скара или коледни сладки в компанията на чаша ароматно греяно вино край легендарния стадион „Академик“ се пригответе за поредица от различни по рода си огнени пърформанси, жонглиране и пънк-джаз концерт на живо с The Bedlam Club.

Събитието е под егидата на кмета на „Слатина“ Георги Илиев и с подкрепата на посолството на Кралство Дания и посланик Н.П. Йес Брогард Нилсен.

Коледен концерт на „VIENNA SCHÖNBRUNN ORCHESTRA“ – София

НДК (Зала 1), 21 декeмври (вторник); 19:30 часа, изисква се зелен сертификат

В навечерието на Коледа София става една малка Виена благодарение на изящната класическа музика на Оркестъра на двореца Шьонбрун в австрийката столица. Прецизно подбраната класическа програма на концерта включва виртуозни изпълнения по прозиведения на Йозеф Хайдн, Франц Шуберт, Волфганг Амадеус Моцарт, Йохан Щраус и др. Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена, които ще бъде представен от двадесет и четирима оркестранти и двама солисти, ще свири под диригентството на Ръсел Макгрегър. Истинска наслада за всеки любител на класическата музика, каквито сме самите ние.

Повече за събитието вижте тук.

За финал ви пожелаваме весело изкарване и много усмивки на всяко от събитията!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp