Интересни събития с български учени на Софийския фестивал на науката (15-16 май)

5/5

Обратното броене почти приключи за най-нетърпеливите да се втурнат из залите на София Тех парк за интересните и разнообразни лекции на 11-тото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет.

Ние също сме нетърпеливи да ви предложим още една порция от събития подбрани от нас. Ето ги и тях:

Здрави хора на здрава планета (15 май 2021, събота, зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis, 15:30 – 16:30 часа, вход с безплатни пропуски)

Напоследък все по-актуална е темата за това как да живеем като нанасяме възможно най-малка вреда на околната среда. Темата как да използваме органичните и отпадъчните продукти в полза на човешкото здраве и да не замърсяваме природата ще разгледа проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с Център по фитохимия – БАН. Тя ще ни запознае с продуктите в козметичната индустрия, в които се ползват екстракти от растителни и животински видове както и с такива за съпътстващо лечение на тежки заболявания.

© Kunal Shinde

Проф. Долашка и нейният екип имат множество разработки, внедрени в козметичната и медицинската практика, които въздействат благоприятно при стомашни и ставни проблеми, при странични реакции от химиотерапия, за възстановяване на тежки следоперативни рани. Всички те са без странични ефекти за пациентите и без вреден отпечатък за околната среда.

За прилепите и хората (15 май 2021, събота, зала „Научно кафене“, 16:30 – 17:30 часа, вход с безплатни пропуски)

Прилепите са доста интересни и полезни животни. Може да не будят приятна асоциация в контекста на изминалата 2020 г., но изследването на уникалните особености на имунната им система може да доведе до съществени знания за различните механизми на клетъчна защита. А тези знания могат да са основа на нови подходи в човешката медицина и генното инженерство.

© Виолета Желязкова и Ния Тошкова, личен архив

Клетките на прилепите разнищва Ния Тошкова – биолог, който вече 12 години изучава тези малки бозайници, докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, зоолог към Националния природонаучен музей при БАН и FameLab финалист.

Прераждането на отпадъците (15 май 2021, събота, зала „Космос“ в партньорство с Kaufland, 15:30 до 16:30 часа, вход с безплатни пропуски)

Завършваме предложенията в програмата от съботния ден с темата за все по-разрастващия се проблем с прекомерната употребата на пластмаса по света. Първоначално,, създадена в отговор на екологичен проблем – да замени производството на лични предмети от части на екзотични животни, със своите характеристики (гъвкавост, дълготрайност и лекота) и ниска цена, пластмасата бързо намира широко приложение в производството на редица продукти и става неразделна част от ежедневието на човека.

Постепенно от решение на екологичен проблем пластмасата се превръща в екологичното чудовище на века. Годишно в света се произвеждат 280 млн. тона пластмаса. Само за година над 13 млн. тона еднократни пластмасови отпадъци замърсяват Световния океан, причиняват увреждания на морските биосистеми и оказват силно негативно влияние върху човешкото здраве. 

© Brian Yurasits 

Чрез интересни експерименти и зрелищни демонстрации химикът от СУ „Св. Климент Охридски“ Златина Димитрова и физикът от Оксфордския университет Пламен Иванов ще ви поведат по пътя на пластмасата, за да видите от първа ръка как тя, вместо да се запъти към бунището, може да се завърне в домовете ни под нова, неузнаваема форма!

(Не)познатото Черно море (16 май 2021, неделя, зала „Научно кафене“, 10:30 – 11:30 часа, вход с безплатни пропуски)

Ах, морето! Това вълшебно място, чийто необятни дълбини изследваме отдавна, продължаваме с пълни сили днес, а вероятноняма да спираме и за в бъдеще. Стефания Клайн е доктор по хидробиология в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН и представител на мрежата от млади посланици на Черно море. Тя ще ни поведе на едно интересно пътуване, в което ще ни разкаже за  състоянието на Черно море и предизвикателствата пред опазването му, защо е важно да познаваме моретата и океаните, около които живеем, и как ежедневните действия могат да допринесат за запазване на биоразнообразието. Д-р Клайн ще отговори на редица любопитни въпроси: Какво е общото между Черно море и развалените яйца? Защо останки от най-стария потънал кораб в света са намерени точно там? На кои екзотични видове растения и животни е дом то?

Рамзес Велики и храмът в Абу Симбел (16 май 2021, неделя, зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis, 17:30 до 18:30 часа, вход с безплатни пропуски)

Египет, неговите богове, история и архитектура винаги са очаровали хората по цял свят векове наред. Един от най-популярните царе на Древен Египет безспорно е Рамзес Велики. В неделя вечер проф. Сергей Игнатов ще ви поведе през интересните факти и учение за египетската представа за Бога Творец и Царя – представа, която в годините на Рамзес Велики достига връхна точка в своето развитие и е въплътена в текстовете и изображенията в храма, посветен на самия Рамзес Велики в Абу Симбел.

© проф. Сергей Игнатов, личен архив

Проф. Игнатов е преподавател по египтология в Нов български университет и директор на Българския институт по египтология. През 1985 г. поставя началото на преподаването и изучаването на египтологията в България.

Избрахте ли си вече кое от събитията ще посетите? Ние с колегите от Trio.bg ще се постараем да сме на всеки от препоръчаните от нас ивенти, а ако вкусовете ни по темата съвпадат, можете да хвърлите око на още две от специалните ни селекции със събития за възрастни и събития деца на на това издание на Софийския фестивал на науката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp