Интересни събития на открито в последния уикенд на ноември

5/5

Топлият ноември пробяга между жадуваните слънчеви лъчи на есента, за да ни отведе някак неусетно на прага на празничния декември, който се задава с широката усмивка на коледните празници, края на тази и началото на новата 2022 година. Преди да преминем тотално на коледна вълна обаче, все още има какво да вземем от ноември и есента. Затова нека използваме последните дни на месеца, за да се насладим на няколко добри събития на открито в София и Пловдив, които са своеобразна прелюдия от ноември към декември, от есен към зима.

Немски коледен базар

София, градинката пред Народния театър, 19 ноември – 21 декември, 11:00-22:00 часа, изисква се зелен сертификат

Нека кулинарното приключение започне сега! Освен традиционните вурстове и наденици, пържени картофи под най-различни форми, топли испански чурос и вкусно греяно вино, на Немския коледен базар в София можете да се насладите също на хрупкав waffle dog, залят обилно с топъл течен шоколад и поръсен с кокосови стърготини, шарени захарни пръчици или… с още шоколад в комбинация с нежен, топящ се в устата карамел. Спираме дотук, защото вече знаем, че в момента се облизвате самодоволно пред екрана и правите план с кого да се разходите до градинката пред Народния още тази вечер.

Дори и да не смогнете да минете в района до края на ноември не се безпокойте, защото изложението с всичките му вкустоии и забави е там чак до 21 декември.

Базар на изкуствата пред Халите

София, паркинга на Централни хали, 26-28 ноември (петък-неделя), 11:00-19:00 часа, не се изисква зелен сертификат

Малко по-нататък от ларгото в столицата този уикенд можете да се порадвате на изкуство под формата на авторски дрехи, аксесоари, бижута и чанти, както и на топли ръчно плетени шалове и шапки. Разбира се, в унисон с предстоящите коледни празници, на паркинга на емблематичните Централни хали в края на тази седмица ще можете да си купите също ръчно изработени коледни играчки, картички и книжки, керамични съдове и други хенд мейд изделия за дома, които да топлят душата ви в студените зимни месеци.

Любителите на фермерските продукти също ще останат доволни от изложението, тъй като на място ще открият вкусен мед, натурални напитки, био вино от малини, череши и ягоди, ароматни тахани, топли коктейли и горещ шоколад, както и натурална козметика и етерични масла. Бонус пък е рисуването с къна, което е не само интересно, но и забавно.

Дефиле на младото вино

Пловдив, Стар град, 26-28 ноември (петък-неделя), 11:30-18:00 часа, не се изисква зелен сертификат за локациите и събитията на открито

Латинската сентенция In vino veritas, in aqua sanitas е може би най-точното описание на това грандиозно изложение на младото вино, което е абсолютен празник за всеки любител на напитката на богогвете. 16 локации, 56 изложители, (не)познати български винарски изби, производители на традиционни мезета, качествени зехтини, хрупкави печени ядки и дори черноморски стриди ни очакват за един впечатляващ винен уикенд в Града под тепетата.

Важно е да отбележим, че дегустациите не са безплатни, а всяка от тях струва скромните 0,75 лв. и се осъществавя чрез специални жетони, които можете да закупите пред всяка от локациите.

Така че ако сте в столицата този уикенд силно ви съветваме да се облечете добре и да направите една дълга разходка от градинката пред Народния театър през жълтите павета до паркинга на Централни хали. Ако пък не ви се стои в София и искате да смените обстановката, то дестинацията твърдо е Старият Пловдив с красивите му възрожденски къщи-музеи, които ще са сцена на своеобразни Дионисиеви празници през есента.

Ако пък е време да мислите за Коледни и новогодишни подаръци, разгледайте онлайн магазини, които предлагат различни стоки – детски игри и играчки, чанти и аксесоари, ученически пособия, всичко необходимо за вашия офис.

Натурални козметични продукти също са добра идея за подарък за специален човек.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp