Интересна изложба от една картина в галерия Арт Маркони във Варна (13-30 август)

От 13 до 30 август варненската галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис на Васил Петров „Възвисение“.

Експозицията се състои само една картина с впечатляващите размери 360 / 270 см. Творбата е разгурната на девет платна, с произволни размери и на пръв поглед самостоятелни сюжети. Съединени в определена последователност, те се превръщат в един внушителен разказ, в центъра на който е митичният образ на Орфей.
Орфей е любим персонаж в творбите на Васил Петров и той му е посветил много свои произведения. Тази творба е пренареждане на различни факти, случайни съвпадения и събития, в комбинация и последователност, която грабва и зашеметява с богатото въображение и стихиен почерк на художника. Историята постоянно ни поднася най-различни артефакти и информация, понякога допълваща и не рядко сриваща или разместващата пластове и теории, градени векове. Между тях има липсващи отрязъци, които въображението на твореца свързва и сглобява по свой, гениален начин.

В тази творба Васил прави невероятен личен творчески поход, тръгвайки от най-ранните датировки за съществуването на Орфей, изобразявайки го като Орфей-Бакхус – разпънат и наподобяващ Христос, позовавайки се плочка, съхранявана в музей в Берлин, която по време на Втората световна война мистериозно изчезва, но в каталогът на музея е запазено изображението ѝ. Надписът подсказва, че Дионисий и Орфей са едно и също лице, но същевременно поставя и много въпроси, на които до момента няма точен и еднозначен отговор.
Без да цели разграждане на традиционната интерпретация на историческите факти, Васил Петров емоционално следвайки своят вътрешен импулс ни отвеждаща към по-късните етапи на орфизма – богомилството.

Потопявайки ни в дълбините на детайлите, творбата ни завърта в мощния си водовъртеж. Изображенията на Ангелските острови и Островът на сирените, като символ на ежеминутната битка на човека срещу стихиите, неговото физическо и духовно оцеляване и надмощие, балансират композицията.

„Възвисение” е най-голямата творба на Васил Петров, представяна във Варна. В тази визуална игра на съвпадения и случайности темата за ВЪЗВИСЕНИЕТО на духа в името на ЛЮБОВТА е доминантата, която бележи и се излъчва от всеки щрих на грандиозното произведение.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO