Институт Сервантес-София представя нова и тематична кинопоредица през март: „Женско пространство – жени новатори“

5/5

В чест на Международния ден на жената, Институт Сервантес-София ще представи от 9 до 26 март нова онлайн кинопоредица, посветена на жените режисьори.  От 2010 година насам „Женско пространство“ е една от устойчивите програми на Институт Сервантес посветена на женската култура. Тази година, за първи път кинопоредицата се съсредоточава върху жени, които са дебютирали като режисьорки през петдесетте и шестдесетте години, което ги прави жени новатори в историята на испанската кинематография. 

Шестте филма, които са част от „Женско пространство – жени новатори“, са пример за работата и таланта на пет от първите испански режисьорки: Маргарита Александре, Сесилия Бартоломе, Ана Марискал, Пилар Миро и Хосефина Молина.

Всеки филм представя различна интересна история и един своеобразен поглед към тогавашната Испания, поради което програмата предлага едновременно и историческа обиколка, обхващаща периода 1953–1981 година. 

„Женско пространство – жени новатори“ представя таланта на пет дейни режисьорки, които заснемат своите ленти с искреност и ангажираност, въпреки факта че времената са били срещу тях.

Филмите ще бъдат със свободен достъп и със субтитри на български език на каналa Вимео на Институт Сервантес в рамките на 48 часа от 21 часа на посочените дати. За повече информация посетете сайта на Институт Сервантес-София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp