Хюга – скандинавският уют, или как да се насладим на дългите и студени есенно-зимни дни у дома

Всичко започна през далечната 2008 г., когато ме приеха да уча в Дания. Една страна, която бях посещава като дете, и за която имах не много ясни спомени. Но това не ми попречи да съм супер ентузиазирана и нетърпелива да поема натам. Още с пристигането всичко беше страхотно. Градчето – супер красиво, малко и спретнато. Намерих си приятели, училището вървеше добре и в момента, в който реших, че всичко се нарежда както трябва, дойдоха дългите и студени дни на зимата. Ставах по тъмно за лекции, прибирах се от часове, прекарани в библиотеката, пак по тъмно. Леден пронизващ вятър, в комбинация с допълнителен мрак в моментите, в които валеше ме караха допълнително да изгубя желание въобще да изляза от къщи.

И точно тогава открих нещо, което към онзи момент не осъзнавах колко е важно и практично. Нещо, което е толкова просто, че не ми минаваше и през ум колко полезно би ми било, за да превъзмогна смяната на сезоните, дългите и тъмни дни и липсата на слънце. Това нещо е хюга – или изкуството на датчаните за по-щастлив живот.

Fast forward към днешна дата и този симплистичен начин на живот, сбирките с приятели и семейстовото, уютната обстановка у дома, свещи и меки одеяла, домашно приготвените гозби и печива – всичко това все още е така привлекателно и актуално и едва ли някой ден ще ми омръзне.

Всички сме чували за книгата „Малък наръчник по хюга“ от Майк Викинг, но тук бих искала да ви споделя някой от най-приложимите хюга съвети за преодоляване на дългите и мрачни есенно-зимни месеци, изпитани лично от мен преди повече от 10 години в Дания.

Да сме повече време заедно с любимите ни хора

Дори и в този момент това е супер актуално, лесно и просто. Един следобед, прекаран в семейна среда, вечер с приятели, играейки настолни игри или редейки пъзел – няма нищо по-ценно от това.

Домашен уют

При хюга правилото за лъсково и скъпо не важи, напротив – колкото по-семпло, светло и уютно, толкова по-добре. Запалете няколко ароматни свещи (дори и през деня), метнете по някое меко одеяло на дивана с декоративна възглавница и добавете декорации от дърво или керамика в комбинация с много книги. Voila – имате една уютна хюга стая.

Храна и питиета

Голяма част от хюга е свързана с храната и напитките, които приемаме. Правилото е да те да са домашно приготвени/поднесени – без значение, дали са „здравословни“ или не чак от толкова, тъй като важното е по-скоро да поглезим сами себе си и околните. Така че имате широк избор от лесни за поднасяне варианти – от плато със сирена и вино до някоя домашно приготвена гозба, а защо не слакиш или торта? Що се отнася до питиета – според хюга начина на живот кафето е на голяма почит, но и чаят и топлият шоколад не му отстъпват особено по важност.

Облеклото

Още с първите ми стъпки в Дания забелязах как се обличат датчаните. Чак сега осъзавам, че и начинът им на обличане е свързан с хюга – меки и удобни дрехи, маратонки в комбинация с шалове и големи жилетки, повечето в естсетвени цветове и от естествени материи.

Хоби

Дали то ще е по формата на спорт, плетене, четене, пъзели или каквото друго се сетите, зависи само от вас и вашите предпочитания. А защо не пробвате и някое ново начинание – рискът обикновено се отплаща щедро

За финал ще кажа, че хюга не е мода или прищявка, а е по-скоро начин на живот и най-вече напомняне да обръщаме внимание на простите неща в живота, които не са свързани само с материалното. Хюга също има за цел да ни подсказва, че понякога не е лошо да забавим темпото и да се вслушаме в шума на листата или в дъжда по прозореца. Хюга насочва вниманието ни към нас и тези, които ни заобикалят, към това да сме тук и сега и да изживеем даден момент качествено и най-вече да му се налсадим с всички сетива.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO