„Хиатус“ от Георги Борисов и Анатолий Корольов с премиера в книжен център „Гринуич“

5/5

С термина „хиатус” археолозите обозначават слой, в който не откриват находки, а това означава, че животът в даден обект е прекъснат от унищожение или пожар. Над този пласт обикновено има друг, който често не е свързан с традицията на предходния. От съвсем скоро хиатус има и в българската литература – поетът Георги Борисов и руският писател Анатолий Корольов издадоха съвместната си книга „Хиатус. До пъпа на Земята и обратно“. Тя излезе с логото на издателство „Лист“ и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Замислен като пътепис – в духа на ироничния абсурдизъм, „Хиатус“ ни предлага тънък и дълбок анализ на сложните връзки между Русия и България, на реалната политическа и социална обстановка, през която все по-зловещо прозират кълновете на новия световен ред… „Хиатус“ е сблъсък между руския поглед на Анатолий Корольов върху българите, склонен да идеализира и превратно да тълкува действителността при най-повърхностния досег с непонятни реалии и особености на националния характер, и този на Георги Борисов, който рязко му се противопоставя и се опитва да го приземи, описвайки с присмех и сарказъм нравите на сънародниците си и техните „по-големи руски братя“.

Сред първите читатели на „Хиатус“ е поетът Румен Леонидов. „Авторите, руският писател Анатолий Корольов и българският поет Георги Борисов, са сторили нещо нечовешки смешно, тъжно, възторжено, лирично, актуално, архаично, епично и прочие – и то само от едно многоцветно гостуване на разковаващия с чувството си за хумор и парадоксални метафори руснак“, категоричен е Леонидов.

А писателят Деян Енев отбелязва: „Ироничният, понякога гротесков, а на места крайно сериозен поглед на двамата писатели е различен от всичко, което до този момент сме чели на български за българите. Подобно е и охисанието на Русия от последните години – мрачно и далеч не ласкаво за властта там. Това прави книгата, която обхваща един период от почти двайсет години – до нахлуването на Путиновата армия в Украйна, единствена по своя род в нашето книгоиздаване“.

На 30 май от 18:00 часа в книжен център „Гринуич“ ще бъде представена официално книгата „Хиатус“. Преди броени дни руският писател Анатолий Корольов изпрати до българските си читатели писмо, в което казва, че в Москва вече втора година е нощ – войната в Украйна и ограничителните мерки за напускане на Русия са причината той да не може да присъства на премиерата на книгата му в съавторство с българския поет Георги Борисов. Участие в официалната премиера обаче ще вземат както Борисов, така и поетът Васил Балев и актьорът Мак Маринов.

Ето и писмото на Анатолий Корольов до българската публика:

Мои български читатели на Хиатуса, приятели,

Георги ме моли да напиша няколко думи до вас, но в Москва е нощ – вече втора година, и аз съм като сляп, не знам къде мога да намеря писалка и лист хартия, търся опипом вратата, а когато излизам навън, виждам, че вместо луна на небето виси земното кълбо…

Къде съм?

На обратната страна на луната ли? Или на Марс?

Ах, да, на Марс, аз съм на Марс, вече втора година богът на войната управлява планетата ни… ето, мина колата на пожарникарите, след нея втора, трета, някъде явно има пожар, да, гори река Хиатус, същата, по която съдбите ни плават като корабчета от хартия… Виждам и звезда – нощна звезда, тя пада точно на Червения площад, това е вашата Доротея от романа на Павел Вежинов „Бариерата“. Ето за къде бързат пожарникарите.

Успех ви желая, и късмет.

България както винаги е самотна.

Да издаде книга на български поет и руски писател през май 2023-а може само София. Да създадат руска азбука могат само Кирил и Методий. Да заявят, че властта на земята принадлежи на Бога и Сатаната са могли също само българите.

Сбогом! Повече с вас няма да се срещнем, не вярвам.

20 май 2023

Марс

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp