Ханс-Оке Лиля: Много съм горд с начина, по който се получи “Сияние в мрака”!

Шведският блогър Ханс-Оке Лиля, създател на сайта „Библиотеката на Лиля“, е един от най-запалените фенове на Стивън Кинг по света и негов най-верен хроникьор. Лиля пристига в България за представянето на антологията „Сияние в мрака” и среща с други почитатели на Краля тази събота, 6 януари, от 11 ч. в книжарница „Хеликон-Витоша“. Trio.bg е медиен партньор на събитието, а специално за читателите на сайта Ханс-Оке отговори на няколко въпроса преди да се качи на самолета за София.

Какво се промени в начина, по който гледаше на „Библиотеката на Лиля“ преди 20 години, и как чувстваш сайта сега?

Много! Когато го запознах, беше малък сайт с доста лоша навигация. Беше трудно да намериш нещо и не изглеждаше толкова добре, колкото сега. Сега е лесно да се ориентираш, дизайнът е добър и имам контрол върху всичко. В началото бях само аз, но сега получавам много помощ от читателите ми за откриването на различни новини.

Кои са най-запомнящите срещи с фенове на сайта през всички тези години?

Наистина не мога да избера само един момент, по-скоро е като нещо, което постоянно се разраства. Намирам нови и нови приятели по целия свят, с които общувам. Все по-тдурно е да се срещаме лично, но се надявам, ако някой ми зададе същия въпрос след седмица, да мога да кажа “Когато отидох в България за представянето на „Сияние в мрака”.

Как реши да подбереш точно тези 12 истории за сборника? Какъв беше основният принцип, освен да са страшни?

Исках да включа автори, които харесвам и които имат някаква връзка със Стивън Кинг. Питах няколко автори дали искат и могат да се включат – някои от казаха, но някои се съгласиха. И тогава избрах онези, които си мислех, че ще изглеждат най-добре заедно в една книга. Мисля, че успях да получа добро разнообразие от автори и истории. Много съм горд с начина, по който се получи книгата!

Коя беше първата книга на Стивън Кинг, която прочете, и какво те впечатли в нея?

Първата, която прочетох, беше „Кери” през 1983 г. Хареса ми, но не беше любов от пръв поглед. По-късно трябваше да правя доклад за книга в училище и се сетих, че вече съм чел книга на Стивън Кинг. Но когато открих „Куджо” със страшно изглеждащата корица, избрах нея за доклада. Прочетох я и бях завладян! Това, което ме впечатли, беше и продължава да бъде способността на Кинг да разкаже много добре всяка история. Освен това, той те кара да се привързваш към героите – без значение дали са главни персонажи или просто малки образи с поддържаща функция.

Ако имаше възможност да пренапишеш някоя книга на Краля, коя би избрал?

Уау, не мисля, че някога бих могъл да напиша нещо по-добре от Стивън Кинг, но ако е само за забавление, да кажем, че мога да опитам. Мисля, че бих пренаписал края на „Под купола”. Не ми харесва особено.

На коя от книгите на Стивън Кинг би искал да видиш продължение или дори цяла поредица?

Бих искал да видя още книги от „Тъмната кула”, трета книга от „Талисманът“ или може би продължение на „Пожарникаря“. Много искам да видя какво би се случило там.

Колко книги на година четеш и на кои писатели се възхищаваш? Освен на Краля, разбира се.

Не съм го изчислявал, но ми се иска да имах повече време за четене. 🙂  Слушам много аудиокниги, докато карам към работа или правя скучни неща вкъщи. Мисля, че са между 15 и 20 книги на година. Чета доста разнообразни неща като например Питър Строб, Оуен Кинг, Матс Страндберг. Никога не пропускам нова книга от Джо Хил или Йон Айвиде Линдквист. И също така чета доста автобиографии.

 

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.