„Грешките на българските политици” с премиера на 9 юни

Премиерата на „Грешките на българските политици” на Григор Николов е насрочена за 9 юни – денят на преврата срещу правителството на Александър Стамболийски

На 9 юни (четвъртък) от 18:30 часа в книжарница „Сиела” в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски” ще се състои официалното  представяне на книгата „Грешките на българските политици” (ИК „Сиела”) на журналиста Григор Николов. Книгата излезе в началото на месец май, но датата на премиерата умишлено бе насрочена за 9 юни – датата, на която през 1923 г. е отстранено чрез преврат правителството на Александър Стамболийски.

Авторът на „Български загадки” (в две части) Григор Николов проследява ключови моменти от българската история от края на XIX век до наши дни в новата си книга „Грешките на българските политици”. Изданието, което е част от поредицата Historia Incognita на издателство „Сиела”, ще бъде представено на 9 юни (четвъртък) от 18:30 часа в книжарница „Сиела” в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски”. За книгата ще говорят журналистът Петко Тодоров и самият автор.

Датата на премиерата не е случайна – Деветоюнският преврат е една от важните дати в Новата история на България.

В подробното си изследване „Грешките на българските политици” Николов се позовава на непубликувани документи от Държавна агенция „Архиви“ и Комисията по досиетата. В предговора на книгата Николов шеговито обобщава: „При селянин, който усърдно работел земята си, докрачил уморен странник, бродещ по света. Селянинът му дал вода да пие и докато го гощавал, подхванал разговор: „Странни човече, цял живот земя работя и над нивата си усърдствам. Това, дето става на полето, ми е ясно като на длан, защото е пред очите ми, всичко виждам и всичко зная. Ти като идваш от далечни земи, кажи ми какво става зад баира, та да знам какво да чакам. Слънце ли ще грее, живителен дъжд ли ще падне или градоносна буря ще се извие?“ Странникът отвърнал: „И там грее слънце, но отзад черни облаци надвисват, та ако мога да ти дам съвет, той нека да бъде: „Ти си върши твоето, а каквото е речено, то и ще дойде.“ Тъй и българските политици вече 140 години се отнасят към превратните за страната ни събития – на пръв поглед здрави семена посяват и добре си се грижат за нивата, а току се спусне градоносна буря и усилията им са отиват нахалост. Политическият ни опит показва, че винаги сме се връзвали със силните на деня и никога с могъщите в перспектива.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.