Готови ли сте за „Метро 2035”?

Световнопризнатият руски фантаст Дмитрий Глуховски се завръща с „Метро 2035” (ИК „Сиела”). Третата книга от поредицата „Метро” продължава историята на добре познатия ни Артьом (чиято надежда за живот на повърхността все още не е умряла), по основната храна под земята – гъбите, вече е тръгнала някаква странна болест (която вещае глад), а комунистите от Червената линия и нацистите от Четвъртия Райх са готови всеки момент да разпалят война по всички спирки в целия затворен метро-свят, за да наложат идеологията си.

Откакто през 2005 г. Дмитрий Глуховски дебютира на литературната сцена с антиутопията „Метро 2033”, за която печели престижната литературна награда Eurocon през 2007 г. в Копенхаген, руснакът не спира да ни радва с все по-заплетени истории и все по-мрачни сюжети. Същата година излиза трилърът „Здрач”, а две години по-късно и продължението на бестселъра „Метро 2033” – „Метро 2034” (2009). Докато държеше в напрежение хилядите фенове на поредицата „Метро”, които чакаха следващото „Метро 2035”, Глуховски убедително засвидетелства таланта си с романа „Бъдеще” (2013), който направи истински фурор у нас миналата година. За разлика от пренаселения от милиарди безсмъртни хора свят, с който ни запознава в „Бъдеще”, в трилогията „Метро”  руският фантаст ни показва другата гледна точка – целият свят е в радиация и руини, а малката част от човечеството, която е останала жива, е принудена да се крие от мутирали създания под земята – в тунелите на московското метро. Тази малка част оцелели представители на Homo sapiens е разделена на общества, които живеят на различни спирки на московското метро, търгуват, а често и воюват помежду си, но  не се отказват от надеждата да си върнат господството на повърхността. Преди това обаче трябва да се справят с вечния ламтеж на човека за власт – комунистите от Червената линия и нацистите от Четвъртия Райх са готови да разпалят война по всички спирки, в целия затворен метро-свят, за да наложат идеологията си. А на всичкото отгоре и оскъдната храна е напът да изчезне – по гъбите е тръгнала странна болест, която вещае гадна смърт.
Сталкерът Артьом още е преследван от кошмари. Той излиза редовно на повърхността, излагайки се на радиацията, за да претърсва радиочестотите. Но те все така мълчат. Докато един ден не се появява Омир – чудат старец, който твърди, че на една далечна спирка някой е чул по радиото чужди гласове. В отчаянието си Артьом се отправя да търси този човек. И се оказва забъркан във война, от която зависи съдбата на последните останки на човечеството.

Макар да продължава и завършва историята на Артьом от първата книга на култовата трилогия, „Метро 2035” може да се чете и като самостоятелен роман.

Дмитрий Глуховски е роден през 1979 г. в Москва, Русия. Изучавал е усилено френски език в началното си училище в руската столица, а образованието си по международна журналистика получава в Израел. Работил е като журналист (и кореспондент) в различни медии – „Радио России“, „Дойче Веле“, „Евронюз“ и „Russia Today“. Бил е член на Кремълския пул. Глуховски започва да пише фантастични истории още на 10-годишна възраст, но големият му дебют идва, когато е на 26 годни – с „Метро 2033” през 2005 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.