Готови ли сте за десетото юбилейно издание на Софийски фестивал на науката (26-27 септември)?

Десетото издание на Софийския фестивал на науката ни очаква в последния уикенд на септември в София Тех парк. На 26 и 27 септември гостите на фестивала ще могат да се насладят на истинско пиршество от научни и технологични събития и демонстрации, които ще предизвикат интереса на малки и големи. Сред акцентите в програмата тази година са предизвикателствата пред изкуствения интелект, лазерните нанотехнологии, големите катаклизми в Космоса, генетиката, космическият дъжд и др.

Ще научим повече за произхода на видовете от Сабина Радева – молекулярната биоложка, която направи фурор във Великобритания и у нас през 2019-та с илюстрованото и адаптирано от нея издание на „Произход на видовете” на Чалрз Дарвин. Също и колко (много) е общото между човека и шимпанзетата – тема, която ще бъде широко застъпена от Жасмина Георговска, която работи в лондоснкия Институт „Джейн Гудол“, занимаващ се със защита на шимпанзетата в естествения им хабитат и с образователната програма Roots & Shoots, която вдъхновява деца и младежи да бъдат отговорни към заобикалящия ги свят.

Д-р Йордан Стефанов от „Наука и критично мислене“ ще ни разкаже за някои от най-разпространените митове и истини за храненето, а доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология–БАН ще ни разясни молекулните нюанси на стареенето. Д-р Иван Койчев – лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница „Джон Радклиф“ в Оксфорд – ще представи новите технологии за установяване и проследяване на деменцията, преди тя да започне да нанася разрушителен ефект, както и какво може да направи всеки, за да понижи риска за себе си.

Всичко това и много повече ни очаква на Софийския фестивал на науката 2020 на 26 и 27 септември в София Тех парк на живо, а от 28 септември до 2 октомври дигитално ще се проведе и училищната програма, която традиционно открива фестивала.

Повече за разнообразната програма на десетото издание на Софийския фестивал на науката, часовете на провеждане за всяко събитие и информация за билетите можете да видите тук.