Gentleman Jack – пример за това какво трябва да бъде уискито Jack Daniels

5/5

Уискито е неизменна част от празненствата. Помощник, който отпуска сетивата и тушира умората след дългия работен ден. Любителите на питието знаят, че при консумацията, за да се гарантира удоволствие от употребата на напитката, най-важно е тя да е качествена и с проверен произход. От онлайн магазин Сид-шоп ни запознават с Gentleman Jack – достоен пример за качество.

Каква е историята на тази напитка

Напитката спада към груповия стил на Тенеси уискитата. Gentleman Jack е Създадено през 1988 г. вследствие на пазарно проучване, което показва, че сред потребителите се срещат някои, които не са удовлетворени от дъбовия аромат и вкус. Тогава специалистите решават да експериментират с цел да донесат удовлетворение на любителите на изтънчените питиета. Така оставят отлежалото вече уиски да се филтрира и омекоти още веднъж. Крайният резултат от експеримента е много повече от задоволителен – днес Джентълмен Джак е едно от най-търсените фини уискита на пазара.

Gentleman Jack

Технология на производство и характеристика на Gentleman Jack

Технологията на производство го отличава от така известния бърбън и го изпраща в групата на тенеси уискитата. Първите три процеса – майшуване (стриване, попарване, смесване на каша), ферментация и дестилация не се различават от тези при производството на бърбън. Отличителният белег е двойният процес по омекотяване, който се осъществява чрез традиционен за дестилерията филтър от кленов въглен. Процесът трае десет дни. Използването на триметровия слой въглени от сладък клен придава мек вкус на пушек и сладост и освен това пречиства алкохола от всички нежелани елементи.

Отлежаването на Джентълмен Джак се осъществява в специално обгорени бъчви от американски бял дъб, изработени в собствената бъчварница – Браун Форман. Технически напитката отлежава между четири и шест години. Всяка промяна в атмосферата повлиява върху уникалността на уискито. Поради високите температури през лятото порите на бъчвите се разширяват, а през студените месеци се наблюдава обратен ефект, което способства за уникалния цвят и вкус на Gentleman Jack.

След като изяснихме частта с технологията на производство, идва ред на характеристиката – елементът, с който се запознава всеки клиент:

  • Производител – Джак Даниелс е известна марка уискита не само в Тенеси, Сащ, където е първата дестилерия, но и по целия свят. Не случайно брандът получава златен медал на световното изложение в Сейнт Луис още през миналия век. Въпреки множеството перипетии, през които преминава марката, качеството на произвежданото от нея уиски не се променя и към днешна дата тя е една от най-купуваните в целия свят;
  • Разфасовка – бутилките на джак Даниелс се характеризират с квадратен дизайн. Gentleman Jack се предлага в разфасовка 0,700 мл;
  • Цвят – уискито има тъмно-ръждив оттенък;
  • Аромат – Gentleman Jack се отличава с аромат на дъбово дърво и продължава в сладки есенни плодове – горски ягоди, круши и сладки подправки;
  • Вкус – вкусът на Gentleman Jack най-общо казано е доминанта от сладки тонове като черен шоколад, захаросана ябълкова кора, сладък ечемичен малц, а завършекът е вкус на лек пушек.

Решението кои бъчви да бъдат отворени и бутилирани е в ръцете на специалисти, наречени майстор-дестилатори. След изваждане от бъчвите, преминава през процеса на повторна филтрация, което както вече се изясни го прави различно от популярния бърбън. Главният технолог следи за изпълнение на всички стандарти по приготвянето на уискито, което гарантира качество и неповторимо изживяване с всяка бутилка Gentleman Jack. Редовните потребители съветват да се избягва съчетанието му с кола, защото това променя вкуса и се губи удоволствието и насладата при консумация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp