Гениални идеи: каква е тайната?

идея

Вероятно сте чували за онези митични „аха-моменти.“

Лежиш си на дивана и гледаш в тавана и изведнъж те озарява… гениална идея. Внезапно разбираш защо моторът на колата издава странни звучи. Хрумва ти как да решиш проблема с важния клиент на работа. Или пък в главата ти се нарежда текстът на следващия голям музикален хит.

Та, кой не би искал да бъде гениален? Вероятно няма човек, който не мечтае да му хрумват креативните идеи – бързо и без излишни усили.

Но има ли нещо, което да направим, за да стимулираме своята гениалност и креативност?

В търсене на отговор, направих кратък обзор на книги и научни публикации по темата. Ето какво открих:

Гениалните идеи изискват спокойствие на ума

Знаете ли, че идеята за мелодията на хитовата песен Yestarday хрумнала на Пол Маккартни докато спял?

Гениалните идеи често се появяват в моменти на спокойствие – под душа, по време на следобедната ни дрямка или докато лежерно си пием кафе на терасата. Поне така твърдят психолозите Джон Куниос и Марк Биймън в книгата им The Eureka Factor.

Според двамата учени, добрите идеи се крият някъде в подсъзнанието ни. Те са резултат от опита ни, книгите, които сме чели и всички външни стимули. Когато съзнанието ни е спокойно, тези идеи имат възможност да изплуват на повърхността и да се свържат по между си по нов начин. И воала – внезапно ни хрумва идеята за следващия фентъзи бестселър или какво да сготвим за вечеря!

chilling

Обърнете перспективата

Куниос и Бийман пишат, че генетичната предразположеност влияе върху възможността ни да преживяваме „аха-моменти.“

Но авторите твърдят, че дори гениалността да не ви е генетично заложена, може да я стимулирате, като се опитате да мислите нестандартно. Опитайте се да избягате от конформизма и си представете, че сте бунтар, който подлага на съмнение общоприетото статукво. Различната перспектива може да доведе до креативни решения и идеи.

Мислете като деца

В книгата си 21 Days to a Big Idea!, бизнес иноватърът Браян Матимор съветва да се върнем в детските си години.

Какви налудничави мечти и идеи имахте тогава? Децата са необременени и креативни. Опитайте се да мислите като тях. Какво мислят те? Как възприемат света и какво можем да научим от тях?

Използвайте метода на свободното писане

Писането стимулира мисълта само по себе си. Започнете да пишете, дори да не знаете за какво.“ – Марк Леви

В книгата си Accidental Genius, Марк Леви съветва читателите да използват метода на свободното писане. Той включва:

  •  Писане, наподобяващо поток – без да се замисляте и поправяте написаното.

  • Сесия на писане, продължаваша от 5 до 20 минути.

  • Упражения като преувеличение (превърнете къщите в небостъргачи или бавната крачка в тичане) или преобръщане на реалността (ако е слънчево, опишете гръмотевична буря или превърнете тишината в шум). Освен това, може да опитат да си представите разговор с измислен герой или да напишете писмо до бъдещето/миналото ви аз.

free writing

В резюме

Креативността е повлияна от генетичните фактори в някаква степен. Но не изцяло. Всички ние можем да бъдем креативни и дори гениални, ако стимулираме съзнанието си по правилните начини. Не пречи да опитаме, нали?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.