Галерия „Ракурси“ представя живописни творби на Димитър Петров през февруари

5/5

Димитър Петров представя своите последни живописни платна от 1 до 23 февруари в столичната галерия „Ракурси“.

Художникът е познат на публиката с ярките си и колоритни платна, в които предава своите вътрешни състояния и фини емоции. Използвайки природата и пейзажа, авторът изразява своите преживявания, спомени и породените от тях чувства. Работите му, които се движат между абстрактното и фигуралното, оставят зрителя сам да изживее и завърши картината. Платната му носят белега на майсторското владеене на техниката на маслената живопис, с характерни за него наслагвания и акценти.

автор: Димитър Петров

Творбите му са искрени и поетични, а ярките цветове в тях внушават страст, вглъбеност, лекота, свобода… Както казва самият автор, картините му „излъчват духовно присъствие, което преминава и в зрителя“ и създава усещане за радост и хармония.  

Димитър Петров е роден на 18 април 1969 година в Кюстендил. Завършва Художествена гимназия за изящни изкуства в София през 1988 г. През 1996 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Стенопис“. Член е на Съюза на българските художници от 1995 година. Прави едногодишен творчески престой в Индия през 2000 г. През 2010 г. печели национален конкурс за творческа специализация в Cité International des Arts, Париж, Франция. Участвал е в над 100 общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина.

автор: Димитър Петров

Награди:

Награда за живопис от Национална изложба „Лудогорие“, 2019 г.

Награда за живопис от Национална изложба – биенале „Приятели на морето“, Бургас, 2012 г.

Награда за живопис – Балканско квадринале на живописта, Стара Загора, 2004 г.

Първа награда – национален конкурс за произведение на изкуството върху стена, София, 2001 г.

Награда на „Център за изкуства Сорос“ за млад автор от Международното триенале на живописта, София, 1995 г.

Наградата за живопис „Струма“.

Картини на Димитър Петров са притежание на Градските художествени галерии в  Кюстендил, Бургас, Стара Загора, Разград, на колекции в Европа, Азия и САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp