Галерия Ракурси представя: изложбата „El Aumento – Издигането“ на Валентин Бакърджиев

5/5

Столичната галерия „Ракурси“ представя самостоятелната изложба на Валентин Бакърджиев El Aumento – Издигането“. Откриването е на 19 септември от 18:30 часа.

Житейският и творческият път на Валентин Бакърджиев тръгват от Сливен, където завършва Художествена гимназия „Димитър Добрович“. Живее и твори в  Доминиканската Република и Италия, а от 15 години се е установил в Амстердам. В галерия „Ракурси“ представя изложбата „El Aumento – Издигането“, провокирана от личните му търсения, свързани с изследването на творческото вдъхновение. Творбите в изложбата са създадени от „старите“ му живописни платна, които той превръща в нови творби, посредством тяхното физическо нарязване. След това тези парчетата са съединени отново като пъзел. „Новите“ творби се издигат преносно и буквално, като от двуизмерно платно Бакърджиев създава триизмерни обекти използвайки за основа обема на триизмерна фигура – пирамида. Мултиплицирани, тези пирамиди засилват усещането за вибрацията на творбите. В същото време в тях все още могат да се разпознаят части от старите платна – око, ръка, лице, но конструирани по нов начин и носещи ново значение, за едно различно наслагване на истории, преподредени, като хармонична мозайка и препращащи зрителя към нови пътешествия.

автор: Валентин Бакърджиев

Самият Бакърджиев коментира настоящата си изложба така:
През 2016 започнах работа по този устойчив проект, идеята за него дойде от убеждението ми, че фигуративната живопис, която създавах, вече не отговарят на творческите ми търсения.. Реших да спра да правя това, което публиката очакваше от мен, и да стана артистът, който исках да бъда. По този начин унищожих старите си картини и ги ползвах за да създам нова серия творби. Така преобразувах фигуративното си изкуство в абстрактно такова, в което всички елементи имат нов смисъл и значение.“

Валентин Бакърджиев има редица самостоятелни изложби в Париж, Амстердам, Женева, Шанхай, Милано и Чикаго. Това е негова четвърта самостоятелна изложба в България за последните две години.  През 2023 година той представи и  проекта си „Индиго“ в Държавен културен институт към Министъра на външните работи.

автор: Валентин Бакърджиев

Част от последните му участия в различни международни форуми е  

Le Grand Bleu „Planet Nine – The Missing Planet“, избран за участие в The 7th Riga International Triennial Tradition & Innovation: QUO VADIS през лятото на 2023.

Също и Le Grand Bleu „d’Earth“, избран  за участие в  International Biennial for Paper Fiber Art, Earth Speak: Giving Voice to Paper 2023/24 At the National Taiwan Craft Research and Development Institute NTCRI, Нантоу, Тайван. Както и изложбата „THE POWER“, Alina Art Foundation в Торино, Италия, планирана за есента на 2023.

автор: Валентин Бакърджиев

Тази година му предстои още една самостоятелна изложба – „El Camino – The Road“ в Посолството на Мексико, с подкрепата на посолството на Република България в Нидерландия в периода  12 октомври – 12 ноември в Хага, Нидерландия.

Изложбата „El Aumento – Издигането“ може да бъде разгледана в галерия „Ракурси“ до 7 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp