Галерия „Ракурси“ представя изложбата „Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов (19.10.-12.11.)

5/5

От 19 октомври до 12 ноември в столичната галерия „Ракурси“ ще се състои изложбата „Дългото сбогуване“ на Симеон Стоилов. Новите живописни творби на автора са естествено продължение на изложбата „Далечен толкова близо“ от 2011 г. в галерия „Ракурси“.

В „Дългото сбогуване“ творецът изследва невъзможността да възстановим спомените си за дадено преживяване на 100% сега и отново продължава с наблюдението върху определени емоционални състояния, които са неуловими за „документиране“, но оставят непреходен отпечатък.

Сбогуване, напускане, очакване, завръщане, саудаде… неизбежност…спомени за чувствата и преживяванията донесли ни емоционални вълнения, празнота и удоволствие същевременно… сложни психологически и съзерцателни състояния които изпитваме по време на осъзнаването, че нещо или някой си е отишъл безвъзвратно завинаги, но оставаме с надеждата, и с мечтателната тъга.“

Това специално саудаде е непреводимо на български понятие от португалския и галисийския език, което описва чувство на носталгия по нещо или някого, което е било обект на нечия любов, но е вече безвъзвратно загубено. Саудаде често носи фаталистки нотки, а също така и съдържа репресираното знание, че обектът на копнежа никога няма да се появи отново.

Симеон Стоилов е роден през 1971 г. в Ямбол. През 1996 г. завършва Националната Художествена Академия специалност „Живопис“. От 1998 г. е член на СБХ секция „Живопис“, а в периода 2013–2017 г. защитава докторска дисертация в НХА в специалност „Стенопис“ с тема „Съвременно изкуство в пространството“. Стоилов работи в областта на живописта, скулптурата и обекта и site-specific намеси в пространствата. В колаборация с водещи архитекти участва и в създаването на съвременни пространства като изложбени зали, музеи, музейни експозиции и др. Реализирал е множество изложби в страната и чужбина и е носител на значими награди за съвременно изкуство и архитектура.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp