Галерия-книжарница „София Прес“ с изложба „Керамика 3х75“

5/5

На 23 май (вторник) от 18:00 часа в столичната галерия-книжарница „София Прес“ ще се състои откриването на изложбата „Керамика 3х75“ с автори Христо Йонков , Георге Фъркашу (Джиджи) и Илия Янков.

Този проект е своеобразен юбилей на трима автори – приятели на по седемдесет и пет години. Те са и организатори на симпозиуми по керамика – Христо Йонков на „Арт Керамика” в Троян, Георге Фъркашу (Джиджи) – „Хаманджия” в Констанца, и Илия Янков – Двореца в Балчик. Така освен дългогодишно приятелство ги свързва и страстта към глината.

Христо Йонков е директор на приложното училище в Троян, където през 1994 г. кани Георге Фъркашу като участник в симпозиума, който организира. Година по-късно самият той е поканен за участие в румънския пленер. Така се стига до обмен на творци от различни страни. Идеята е да популяризират керамичното изкуство сред художници от разнородни жанрове. И сътрудничеството преминава в сърдечно приятелство. Илия Янков пък учи заедно с Георги Фаркашу в Букурещ. Този път приятелството от студентските години прераства в дългогодишно сътрудничество в българо-румънския културен обмен. Двамата художници до скоро преподаваха заедно в университета „Овидий” в Констанца.

автор: Илия Янков

В своето творчество тримата автори са инспирирани от архитектура, археология и природа. Христо Йонков представя своите „глинени структури”, създаващи усещането за „изоставени градове”, „неръкотворни ажурни кули, които са едновременно храмове и убежища”, и напуснатите сякаш от човешко присъствие „обиталища”.

Илия Янков ще покаже своята голяма кинетична композиция „Полет”, представляваща впечатляваща спираловидна многоцветна структура от птичи пера и стъкло, както и малките керамичните „градове”.

Творбите на Георги Фаркашу носят винаги в себе си „някаква монументалност, независимо от размера, и цяла гама от естествени цветове: сиво, охра, кафяво, както и черно-белия регистър. Цветовете акцентират върху сенките и полусенките, слоевете, разломните линии, блясъка и структурата на минералите”.

автор: Георге Фъркашу (Джиджи)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp