Галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис „Присъствие/8“ на Димитър Манолов (21.10.-23.11)

5/5

От 21 октомври до 23 ноември във варненската галерия „Арт Маркони“ можем да разгледаме интригуващата изложба живопис на Димитър Манолов „Присъствие/8“.

Осмото издание на поредицата изложби под мотото „Присъствие”, посветени на художника Димитър Манолов, отново ще ни върне към неговата жива, провокативна и въздействаща живопис. Лекотата, с която опитва различни стилове и техники,  разкрива неговия неспокоен, търсещ и намиращ дух. Акцент в тази изложба ще бъде специалната композиция /270х360 см./ голо тяло, даваща възможност да проследим неговия експериментаторски подход, мислене и пристрастия. В творбите му женското тяло е изразно средство, с което извайва своето усещане за съвършенство, карайки ни да се вгледаме не рядко с учудване и възхита в творбите му. Разграждането на формата, деформирането, дързостта в геометричното ѝ разчленяване, необичайните контрасти на цветовете или приглушаването им до едва забележими очертания, изплували в сфумато, са само част от неговият арсенал от похвати.

художник: Димитър Манолов

Предизвикателство е най-точната дума, обобщаваща всяка негова изложба. Независимо дали рисува тяло, натюрморт или пейзаж, той е ту вглъбеният и нежно докосващ с четка платното, разтваряйки в него не само палитрата, но и собственото си усещане за безвремие, ту смело и напористо разбиващ представите ни за абстракция, давайки воля на въображението си. И в най-смелите си и крайни решения, Димитър Манолов не преминава границата. Анализирайки творбите му, усещаме по-скоро детското му любопитство – да разглоби любимата играчка,  от колкото самодоволната агресия – непременно да впечатли  и шокира, която е запазена марка за много поколения модернисти.

художник: Димитър Манолов

Ежегодните срещи с творчеството на Димитър Манолов са не просто  отдаване на почит от нас, неговите ценители  и близки, а и възможност да се насладим на истинското  разнообразие, с което е населена неговата творческа Вселена“, споделя глаеристката Ваня Маркова от „Арт Маркони”.

Димитър Манолов е роден през 1932 г. във Варна. Работи в областта на живописта – морски пейзаж , актова живопис, фигурална композиция, натюрморт. Член е на СБХ. Неуморимата му четка и търсещ творчески дух, който не го напуска до последния миг от живота му, оставят богато наследство от картини. 80 – годишния си юбилей през 2012 г. отбелязва с грандиозна изложба в галерия „Графит“, Варна, чиито зали изпълва до краен предел. Във всяко негово платно се усеща свободният творец, необременен от условностите на времето и модните течения, експериментиращ смело и със замах. Почива на 24 юни 2013 г във Варна.

Откриването на „Присъствие/8“ е от 17:00 часа на 21 октомври.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp