Филмът „Сноудън“ на Оливър Стоун тръгва по кината от днес. Да си припомним книгата

5/5

Днес е световната премиера на филма „Сноудън“ от Оливър Стоун. Правата за него вече са купени и в България, което ще даде възможност и на родните киномани да се запознаят от големия екран с историята, която предизвика сензация в световен мащаб. „Сноудън“ проследява живота на бившия служител на Американската агенция за сигурност от 2003 до 2013 г., когато той разобличава програмата „Призма“ чрез журналиста Глен Грийнуол и напуска САЩ.

1За главната роля без колебание режисьорът и носител на три награди „Оскар“ Оливър Стоун избира актьора Джоузеф Гордън Левит. Във филма участват още кино звездите Скот Истууд, Мелиса Лео , Закари Куинто и Тимъти Олифант.

Припомняме, че през 2014 година със знака на „Хермес“ излезе и сензационна книга „Няма къде да се скриеш“ от топ журналиста Глен Грийнуолд.

Дни след като световните медии публикуваха исканията на Едуард Сноудън да бъде помилван от Барак Обама преди президентът на САЩ да напусне Белия дом, е време отново да се върнем към  удивителните разкрития, представени от носителя на „Пулицър“ за журналистика Глен Грийнуолд.

В „Няма къде да се скриеш“ Грийнуолд предлага задълбочен поглед върху шпионския скандал на века, свързан с изтичането на секретна информация от Агенцията за национална сигурност (АНС). Скандалът избухва, когато бившият служител на Агенцията – Едуард Сноудън, предоставя документи, уличаващи АНС в системна злоупотреба със специални разузнавателни средства. Потърпевши са милиони хора не само в Америка, но и по целия свят. Оказва се, че големи интернет доставчици и платформи за дигитално обслужване, като Google, Facebook, Skype, Yahoo, Twitter и др., са предоставили доброволно данните на своите потребители на АНС. Под претекста за предотвратяване на заплахи от тероризъм, Агенцията е извършвала не само политически, но и икономически шпионаж за високопоставени държавни служители и за приближени на правителството корпорации. Под наблюдение са били поставени както обикновени граждани, така и политически лидери и активисти, журналисти и др.

Snow

Подкрепена със солиден доказателствен материал, книгата е едно много достоверно и отрезвяващо разследване за ролята на държавата в нарушаване на основните ни човешки права.

Едуард Сноудън е име, за което ще се говори още дълго, защото неговите разкрития разтърсиха света.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp